Βατικανό: Αφορίστηκε αρχιεπίσκοπος που χαρακτήρισε τον Πάπα «υπηρέτη του σατανά»

Αρχιεπίσκοπος που χαρακτήρισε τον Πάπα Φραγκίσκο «Υπηρέτη του Σατανά» αφορίστηκε απο το Βατικανό, μετά απο μία χρόνια κόντρα που είχε συχνά φθάσει στα άκρα
O Κάρλο Μαρία Βιγκάνο
O Κάρλο Μαρία Βιγκάνο
AP
2'

Ένας Ιταλός αρχιεπίσκοπος και ένθερμος επικριτής του Πάπα Φραγκίσκου αφορίστηκε από το Βατικανό, ανακοίνωσε το δογματικό του γραφείο. Ο Κάρλο Μαρία Βιγκάνο κρίθηκε ένοχος για σχίσμα -που σημαίνει ότι έχει χωρίσει από την Καθολική Εκκλησία- μετά από χρόνια σκληρής διαφωνίας με τον ποντίφικα.

Ο 83χρονος υπερσυντηρητικός είχε καλέσει στο παρελθόν τον Πάπα να παραιτηθεί, κατηγορώντας τον για αίρεση και επικρίνοντας τις θέσεις του μεταξύ άλλων για τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή. Ο Αρχιεπίσκοπος Βιγκάνο ήταν ανώτερο στέλεχος της Εκκλησίας, υπηρετώντας ως παπικός απεσταλμένος στην Ουάσιγκτον από το 2011 έως το 2016.

Το 2018 κρύφτηκε αφού ισχυρίστηκε ότι ο Πάπας γνώριζε για σεξουαλική κακοποίηση από έναν Αμερικανό καρδινάλιο και δεν ανέλαβε δράση. Το Βατικανό απέρριψε την κατηγορία. Με την πάροδο του χρόνου, συνδέθηκε με αμερικανούς συνωμοσιολόγους, επικρίνοντας τα εμβόλια Covid και ισχυριζόμενος οτι υπάρχει ένα «παγκοσμιοποιημένο» και «αντιχριστιανικό» σχέδιο από τον ΟΗΕ και άλλες ομάδες - και τα δύο γνωστά θέματα συνωμοσίας.

Την Παρασκευή το δογματικό γραφείο του Βατικανού δήλωσε ότι η άρνησή του να υποταχθεί στον Πάπα Φραγκίσκο ήταν ξεκάθαρη από τις δημόσιες δηλώσεις του. «Ο σεβασμιώτατος Κάρλο Μαρία Βιγάνο κρίθηκε ένοχος για την επιφυλακτική παραβίαση του σχίσματος», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι είχε αφοριστεί - ή εξοριστεί από την εκκλησία.

Απαντώντας με ανάρτηση στο Χ, ο αρχιεπίσκοπος σχολίασε το διάταγμα που του εστάλη μέσω email και είπε: «Αυτό που μου αποδόθηκε ως ενοχή, επιβεβαιώνει την Καθολική Πίστη που ομολογώ πλήρως». Ο αρχιεπίσκοπος Βιγκάνο κατηγορήθηκε για σχίσμα και άρνηση της νομιμότητας του Πάπα τον περασμένο μήνα. Τότε, έγραψε στο Χ ότι θεωρούσε τις κατηγορίες εναντίον του ως «τιμή».

«Αποκηρύσσω, απορρίπτω και καταδικάζω τα σκάνδαλα, τα λάθη και τις αιρέσεις του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο», είπε, χρησιμοποιώντας το όνομα του Αργεντινού Πάπα. Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει βάλει τον εαυτό του σε σύγκρουση με τους παραδοσιακούς Καθολικούς, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα μειονοτήτων και καταδικάζοντας τις υπερβολές του καπιταλισμού.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή