LIVE - Γαλλία: Σε εξέλιξη οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών - Τα πιθανά σενάρια

Το πιθανότερο αποτέλεσμα στις γαλλικές εκλογές που έχουν χαρακτηριστεί «ιστορικές», θα είναι ένα μετέωρο κοινοβούλιο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μήνες πολιτικής παράλυσης και χάους, ακριβώς τη στιγμή που το Παρίσι φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
LIVE - Γαλλία: Σε εξέλιξη οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών - Τα πιθανά σενάρια
A woman casts her ballot in the second round of the legislative elections, Sunday, July 7, 2024 in Rennes, western France. (AP Photo/Jeremias Gonzalez)
2'

Άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα· στις 09:00 ώρα Ελλάδας) στη μητροπολιτική Γαλλία τα εκλογικά τμήματα για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, αναμέτρηση που χαρακτηρίζεται ιστορική, στην οποία ενδέχεται να αναδειχθεί νικήτρια η Μαρίν Λεπέν, ωστόσο επικρατεί αβεβαιότητα όσον αφορά το κατά πόσο θα μπορέσει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και κατά συνέπεια τη δυνατότητα να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Δείτε LIVE εικόνα:

Οι Γάλλοι που έχουν δικαίωμα ψήφου μπορούν να το ασκήσουν ως τις 18:00 και ως τις 20:00 στα μεγάλα αστικά κέντρα (τοπικές ώρες· 19:00 και 21:00 αντίστοιχα ώρες Ελλάδας), κι αμέσως μετά αναμένεται να γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα. Η συμμετοχή αναμένεται και πάλι υψηλή, εκτιμάται πως θα κυμανθεί περί το ίδιο επίπεδο με τον πρώτο γύρο (66,7%).

Χθες ξεκίνησαν να ψηφίζουν οι Γάλλοι στα υπερπόντια εδάφη και την Αμερική, ενώ μπροστά στο ενδεχόμενο επεισοδίων απόψε το βράδυ, σε επιφυλακή θα τεθούν 30.000 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 5.000 στο Παρίσι.

Τα πιθανά σενάρια

Τα δύο πιο πιθανά σενάρια –μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ευρωσκεπτικιστικής «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN) της Μαρίν Λεπέν ή ένα μετέωρο κοινοβούλιο θα δημιουργούσαν άνευ προηγουμένου προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μεγάλος φόβος για το παραδοσιακό πολιτικό ρεύμα της ΕΕ είναι μια απόλυτη πλειοψηφία του RN που θα ανάγκαζε τον Μακρόν να «συγκατοικήσει» με μια κυβέρνηση εχθρική προς το όραμά του για την ευρωπαϊκή κυριαρχία.

Ακόμη και ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία, με αποτέλεσμα έναν δυσκίνητο συνασπισμό ή κόμματα που συνεργάζονται κατά περίπτωση, θα στερούσε από τον Μακρόν μια κυβέρνηση αφοσιωμένη στις πολιτικές του. Σε κάθε περίπτωση θα κινδύνευαν μερικές από τις πιο τολμηρές πρωτοβουλίες του - από τον κοινό δανεισμό της ΕΕ για τη χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών με τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού της ΕΕ έως την ανάπτυξη γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία για την εκπαίδευση των δυνάμεων του Κιέβου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή