Επιστροφή από τον... Άρη! - Εθελοντές δοκίμασαν τη ζωή στον κόκκινο πλανήτη για έναν χρόνο

Οι τέσσερις εθελοντές που επιχείρησαν να ζήσουν στις προσομοιωμένες συνθήκες του πλανήτη Άρη ολοκλήρωσαν το έργο τους και έπειτα από έναν χρόνο «επέστρεψαν» στη Γη

Επιστροφή από τον... Άρη! - Εθελοντές δοκίμασαν τη ζωή στον κόκκινο πλανήτη για έναν χρόνο
Στιγμιότυπο από την «επιστροφή» των εθελοντών στην προσομοίωση του πλανήτη Άρη
AP
3'

Ολοκληρώθηκε ένα ιδιαίτερα σπουδαίο πείραμα της NASA, με τους τέσσερις εθελοντές να επιστρέφουν στο διαστημικό κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον, έπειτα από την παραμονή τους στο τεχνητό εξωγήινο περιβάλλον του πλανήτη Άρη.

Πρόκειται για τα μέλη του πληρώματος που ξόδεψαν περίπου 12 μήνες στο πρώτο προσομοιωμένο περιβάλλον του Άρη, κατασκευασμένο από τη NASA. Οι τέσσερις εθελοντές βγήκαν από το τεχνητό περιβάλλον το Σάββατο 7 Ιουλίου γύρω στις 5 μ.μ ώρα ΗΠΑ. Η Κέλι Χάστον, η Άντσα Σέλαριου, ο Ρος Μπρόκγουελ και ο Νέιθαν Τζόουνς μπήκαν στον κατασκευασμένο εκτυπωτή 3D βιότοπο στις 25 Ιουνίου 2023, ως το παρθενικό πλήρωμα της αποστολής Crew Health and Performance Exploration Analog της διαστημικής υπηρεσίας.

Για περισσότερο από έναν χρόνο, το πλήρωμα προσομοίωσε τις αποστολές στον Άρη, συμπεριλαμβανομένων των «Marswalks» (περίπατοι στον Άρη), καλλιέργησε και πολλά λαχανικά προκειμένου να τραφεί, διατήρησε τον εξοπλισμό του και λειτουργούσε κάτω από πρόσθετους στρεσογόνους παράγοντες που θα υπάρξουν σε πιθανή αληθινή συνθήκη, όπως η καθυστερημένη επικοινωνία με τη Γη, οι περιορισμοί πόρων αλλά και απομόνωση.

Η Χάστον, διοικητής της αποστολής, είπε αρχικά ένα απλό «γεια» και πρόσθεσε: «Είναι πραγματικά τόσο υπέροχο να μπορώ να πω «γεια» σε όλους σας», είπε. Ο Τζόουνς, γιατρός της αποστολής, είπε ότι οι 378 ημέρες στον περιορισμό «πέρασαν γρήγορα».

Δύο επιπλέον αποστολές CHAPEA με ανάλογους στόχους έχουν ήδη προγραμματιστεί και τα πληρώματα θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν προσομοιωμένους διαστημικούς περιπάτους και να συλλέγουν δεδομένα για παράγοντες που σχετίζονται με τη σωματική και ψυχολογική υγεία, δήλωσε η NASA.

Ο Στιβ Κέρνερ, αναπληρωτής διευθυντής του διαστημικού κέντρου Τζόνσον, είπε ότι οι περισσότεροι από τους πειραματισμούς του πρώτου πληρώματος επικεντρώθηκαν στη διατροφή και πώς αυτό επηρέασε την απόδοσή τους. Το έργο ήταν «κρίσιμης σημασίας για την επιστήμη, καθώς προετοιμαζόμαστε να στείλουμε ανθρώπους στον κόκκινο πλανήτη», είπε.

«Έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους, έχουν τοποθετηθεί σε ένα προσεκτικά καθορισμένο πρόγραμμα γευμάτων και έχουν υποβληθεί σε ενδελεχή παρατήρηση», εξήγησε.

«Ο Άρης είναι ο στόχος μας», είπε, αποκαλώντας το έργο ένα σημαντικό βήμα στην πρόθεση της Αμερικής να είναι ηγέτης στην παγκόσμια προσπάθεια εξερεύνησης του διαστήματος.

Ο Brockwell, ο μηχανικός πτήσης του πληρώματος, είπε ότι η αποστολή του έδειξε τη σημασία της βιώσιμης ζωής προς όφελος όλων στη Γη.

«Είμαι πολύ ευγνώμων που είχα αυτή την απίστευτη ευκαιρία να ζήσω για ένα χρόνο μέσα στο πνεύμα της πλανητικής περιπέτειας προς ένα συναρπαστικό μέλλον, και είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία να ζήσω την ιδέα ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους όχι γρηγορότερα από όσο μπορούν να αναπληρώνονται και να παράγουν απόβλητα όχι γρηγορότερα από όσο μπορούν να μετατραπούν σε πόρους», είπε.

*Με πληροφορίες από nasa.gov

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα