Ηνωμένο Βασίλειο: Προς απαγόρευση των ενεργειακών ποτών μετά την επιτυχία του φόρου ζάχαρης

Τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο κατανάλωσαν 4,8 γραμμάρια λιγότερη ζάχαρη σε σχέση με την περσινή χρονιά

Ηνωμένο Βασίλειο: Προς απαγόρευση των ενεργειακών ποτών μετά την επιτυχία του φόρου ζάχαρης
3'

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα από την επιβολή του φόρου στη ζάχαρη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ένα χρόνο μετά, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά κατανάλωναν 4,8 γραμμάρια λιγότερη ζάχαρη την ημέρα, ενώ οι ενήλικες μείωσαν την κατανάλωσή τους κατά 10,9 γραμμάρια.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης αποδόθηκε στη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα αναψυκτικά, μειώνοντας 3 γραμμάρια από την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης των παιδιών και 5 γραμμάρια από την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης των ενηλίκων. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να καταναλώνουν συνολικά υπερβολική ποσότητα ζάχαρης, αποτυγχάνοντας να ανταποκριθούν τόσο στις κατευθυντήριες γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα σάκχαρα που συνήθως υπερκαταναλώνονται από ενήλικες και παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρονται ως “ελεύθερα σάκχαρα”. Τα ανθρακούχα ποτά είναι μια κύρια πηγή, αλλά άλλα τρόφιμα με πρόσθετη ελεύθερη ζάχαρη περιλαμβάνουν μπισκότα, σοκολάτα, γιαούρτια με γεύσεις και δημητριακά πρωινού.

Παρόλο που το μέλι, τα σιρόπια, οι μη ζαχαρούχοι χυμοί φρούτων, οι χυμοί λαχανικών και τα smoothies περιέχουν φυσική ζάχαρη, υπολογίζονται επίσης ως ελεύθερα σάκχαρα. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τα ζαχαρούχα ποτά με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιακές παθήσεις και τον πρόωρο θάνατο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο φόρος ζάχαρης ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 ως στρατηγική για να ενθαρρυνθούν οι κατασκευαστές να μειώσουν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα αναψυκτικά. Για τη νέα αυτή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health, εμπειρογνώμονες από ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το University College του Λονδίνου ανέλυσαν δεδομένα από το 2008 έως το 2019 για να εξετάσουν τις τάσεις της ζάχαρης με την πάροδο του χρόνου.

Η έρευνα που περιλαμβάνει 7.999 ενήλικες και 7.656 παιδιά έδειξε αξιοσημείωτη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης μετά την εφαρμογή του φόρου. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οδήγησε σε σημαντική μείωση της διατροφικής κατανάλωσης ελεύθερης ζάχαρης σε παιδιά και ενήλικες».

Δεν διαπίστωσαν καμία αλλαγή στην ενεργειακή συνεισφορά της ελεύθερης ζάχαρης στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, αντανακλώντας την ταυτόχρονη μείωση της πρόσληψης θερμίδων από την ελεύθερη ζάχαρη και των συνολικών θερμίδων.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας ανακοίνωσε μέτρα για την καταπολέμηση των προβλημάτων υγείας δηλώνοντας: «Θα εισαγάγουμε αυστηρούς περιορισμούς στη διαφήμιση πρόχειρου φαγητού, παράλληλα με την απαγόρευση στα παιδιά να μπορούν να αγοράζουν ενεργειακά ποτά με ζάχαρη και υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Χτίζοντας μια πιο υγιή κοινωνία, θα βοηθήσουμε στην οικοδόμηση μιας υγιούς οικονομίας».

Οι παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές τόσο του ΠΟΥ όσο και της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Διατροφής του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύουν τους ανθρώπους να διατηρούν την πρόσληψη ελεύθερης ζάχαρης κάτω από το 5% της συνολικής τους ενέργειας. Αυτό μεταφράζεται σε ημερήσιο ανώτατο όριο 30 γραμμάρια για τους ενήλικες, 24 γραμμάρια για τα παιδιά ηλικίας επτά έως δέκα ετών και μόλις 19 γραμμάρια για τα μικρά παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών.

Μέχρι σήμερα, ο φόρος ζάχαρης στα ανθρακούχα ποτά έχει υιοθετηθεί από περισσότερα από 50 κράτη παγκοσμίως, αλλά όχι από την Ελλάδα, η οποία είναι από τις τελευταίες χώρες της ΕΕ που δεν έχει εφαρμόσει το φόρο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
22:48ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Χανιά