Απτόητος ο Τραμπ ετοιμάζεται για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών - Το κάλεσμά του για ενότητα

Δύο 24ωρα μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, ο Ντόναλντ Τραμπ έφθασε στο Μιλγουόκι για το ετήσιο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, όπου αναμένεται να παραλάβει το χρίσμα του κόμματός του για την προεδρία. Στην ομιλία του την Πέμπτη θα εμφανιστεί όπως διεμήνυσε ενωτικός. Η επόμενη ημέρα στις ΗΠΑ

Απτόητος ο Τραμπ ετοιμάζεται για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών - Το κάλεσμά του για ενότητα
9'

Πολλά από τα ερωτήματα και τα θέματα που απασχολούσαν τα κομματικά επιτελεία στις ΗΠΑ το απόγευμα του Σαββάτου έχουν ξεθωριάσει σε μεγάλο βαθμό -μετά την απόπειρα δολοφονίας που «πάγωσε» τη χώρα- καθώς ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι αντίστοιχοι σύμμαχοί τους σπεύδουν να προσαρμόσουν τις εκστρατείες τους στο νέο τοπίο.

Το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών (RNC) που ξεκινά σήμερα στο Μιλγουόκι με την ονομαστική κλήση των αντιπροσώπων και ολοκληρώνεται το βράδυ της Πέμπτης με την ομιλία αποδοχής υποψηφιότητας του Τραμπ, σηματοδοτεί ξεκάθαρα την αρχή για κάτι νέο στην πολιτική ζωή της χώρας.

«Ειλικρινά, θα είναι μια εντελώς διαφορετική ομιλία τώρα», δήλωσε ο Τραμπ στην Washington Examiner για την ομιλία του στο συνέδριο μετά την απόπειρα δολοφονίας. «Αυτή είναι μια ευκαιρία να ενώσουμε όλη τη χώρα, ακόμα και ολόκληρο τον κόσμο. Η ομιλία θα είναι πολύ διαφορετική, πολύ διαφορετική από ό,τι θα ήταν πριν από δύο ημέρες», είπε.

Η επιστροφή του Τραμπ στη σκηνή και η ρητορική του από το βήμα του Συνεδρίου θα δώσουν τον τόνο τόσο για τους τελευταίους μήνες της προεδρικής εκστρατείας όσο και για το εγγύς μέλλον της αμερικανικής πολιτικής. Ο πρώην πρόεδρος, μέχρι στιγμής, είναι συγκρατημένος στην απάντησή του και τις δηλώσεις για την απόπειρα εναντίον. Δεν είναι συγκρατημένα όμως πολλά μέλη του κόμματός του, με ορισμένους Ρεπουμπλικανούς να προτείνουν αμέσως –χωρίς αποδείξεις– ότι η έντονη προεκλογική ρητορική όπλισε το χέρι του δράστη.

Η βασική αλλαγή θα είναι στην ένταση του Συνεδρίου προεξοφλούν οι αναλυτές, κάνοντας λόγο για μια τεράστια ποσότητα θυμού και υπερηφάνειας. Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι δικαίως περήφανοι για την άμεση απάντηση του Τραμπ στον πυροβολισμό. Η προνοητικότητά του να υψώσει τη γροθιά του στο πλήθος για να δείξει ότι είναι ζωντανός και μάχιμος ήταν μια εντυπωσιακή πράξη ηγεσίας.

«Και πρέπει όλοι να νιώθουμε θυμό όταν κάποιος επιχειρεί να δολοφονήσει έναν πρώην πρόεδρο και νυν υποψήφιο» σημειώνει το Reuters. Γνωρίζουμε επίσης, ωστόσο, ότι ο θυμός μπορεί να είναι επικίνδυνος. Η μεγάλη εθνική πρόκληση θα είναι να ανταποκριθούν οι πολίτες σε αυτόν τον θυμό, να τον κρατήσουν εκτός ελέγχου. Ο βασικός παίκτης εδώ θα είναι φυσικά ο Τραμπ και η ομιλία του για την υποψηφιότητα μπορεί κάλλιστα να είναι η πιο δημοφιλής και πολυαναμενόμενη ομιλία σε μια γενιά. Ο πρώην πρόεδρος «εχει μια ιστορική ευκαιρία να φανεί αντάξιος της στιγμής - ή να σύρει το έθνος πιο βαθιά στο σκοτάδι» λένε οι πολιτικοί αναλυτές.

Ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων και ακτιβιστών εν τω μεταξύ αναμένεται έξω από το Fiserv Forum στο κέντρο του Μιλγουούκι. Η μεγαλύτερη αναμενόμενη διαδήλωση επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωί. Οι διοργανωτές αναμένουν περίπου 5.000 με 10.000 συγκεντρωμένους. Ξεχωριστά, το Poor People's Army με έδρα τη Φιλαδέλφεια που διαδηλώνει με αίτημα την οικονομική δικαιοσύνη, σχεδιάζει επίσης μία απογευματινή πορεία.

Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ είπε ότι τα σχέδια ασφαλείας για το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, τα οποία βρίσκονται στα σκαριά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, παραμένουν τα ίδια. Το κόμμα δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη πλήρη λίστα ομιλητών. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να εκφωνήσει την ομιλία αποδοχής της υποψηφιότητάς του την Πέμπτη. Την προηγούμενη μέρα, υπό κανονικές συνθήκες επρόκειτο να ανακοινώσει την επιλογή του για αντιπρόεδρο.

Υπάρχουν θέματα για τις ομιλίες κάθε βραδιάς, από τα οικονομικά, τη μετανάστευση, το έγκλημα και την εθνική ασφάλεια, και πολλά μέλη της οικογένειας Τραμπ, αλλά και οι συνεργάτες τους πρόκειται να μιλήσουν. Το RNC θα μεταδώσει ζωντανά τις διαδικασίες σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του YouTube.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εν τω μεταξύ ανέβαλε σήμερα ένα προγραμματισμένο ταξίδι στο Τέξας, όπου επρόκειτο να μιλήσει για την 60ή επέτειο του Νόμου για τα Πολιτικά Δικαιώματα στην προεδρική βιβλιοθήκη Lyndon B Johnson. Μια συνέντευξη στο NBC News μεταξύ του Μπάιντεν και του παρουσιαστή Λέστερ Χολτ θα γίνει στον Λευκό Οίκο και όχι στο Τέξας, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αναφέρει το Associated Press.

«Δεν υπάρχει μέρος στην Αμερική για αυτό το είδος βίας ή για οποιαδήποτε βία...Μια απόπειρα δολοφονίας είναι αντίθετη με όλα όσα υποστηρίζουμε ως έθνος. Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος. Δεν είναι η Αμερική και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος όλων, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό τώρα, η ενότητα. Θα συζητήσουμε και θα διαφωνήσουμε. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αλλά δεν πρόκειται να παραβλέπουμε το ποιοι είμαστε ως Αμερικανοί» διεμήνυσε.

Ενωτικός ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε για εθνική ενότητα απέναντι στο «κακό», καθώς ήρθαν στο φως περισσότερες λεπτομέρειες για τον δράστη που προσπάθησε να τον δολοφονήσει στη συγκέντρωση του Σαββάτου. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος τραυματίστηκε σε μία επίθεση που το FBI ερευνά ως εγχώρια τρομοκρατία και απόπειρα δολοφονίας στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια.

Η απαράδεκτη πράξη πολιτικής βίας μεταμόρφωσε την προεκλογική εκστρατεία του 2024 και συγκλόνισε μια ολοένα και πιο πολωμένη χώρα, λιγότερους από τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. «Δεν θα φοβόμαστε, αλλά αντίθετα θα παραμείνουμε ανθεκτικοί στην πίστη μας και προκλητικοί απέναντι στην κακία», ανάρτησε ο πρώην πρόεδρος στην πλατφόρμα του Truth Social την Κυριακή.

«Αυτή τη στιγμή, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να σταθούμε ενωμένοι και να δείξουμε τον αληθινό μας χαρακτήρα ως Αμερικανοί, παραμένοντας δυνατοί και αποφασισμένοι και μην επιτρέποντας στο κακό να νικήσει», πρόσθεσε, λέγοντας: «Ο Θεός μόνο που εμπόδισε την αδιανόητο να συμβεί». Οι αρχές σε αυτό το στάδιο δεν έχουν εντοπίσει «μια ιδεολογία που σχετίζεται» με τον ένοπλο, ο οποίος προφανώς έδρασε μόνος του, δήλωσε ο πράκτορας του FBI Κέβιν Ρότζεκ.

Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν ένα τουφέκι τύπου AR 556 που αγοράστηκε νόμιμα από τον πατέρα του δράστη Τόμας Μάθιου Κρουκς. Δεν ήταν σαφές εάν το όπλο ελήφθη εν αγνοία του πατέρα. Οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου έκαναν έρευνα στο αυτοκίνητο του Crooks την Κυριακή, όπου βρήκαν μια «ύποπτη συσκευή». Πλέον επικεντρώνονται στο τηλέφωνό του.

Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα για προφανή κενά ασφαλείας. Μιλώντας στο NBC την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον είπε ότι είχε κάνει «εύστοχες ερωτήσεις» στον υπουργό εσωτερικής ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, του οποίου το τμήμα επιβλέπει τη Μυστική Υπηρεσία, σχετικά με τα μέτρα επιτήρησης που τέθηκαν σε εφαρμογή στη συγκέντρωση, όπως λόγου χάρη το αν χρησιμοποιήθηκαν drones. Η Μυστική Υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την προστασία των νυν και πρώην προέδρων των ΗΠΑ.

Ο Ρούμπεν Γκαλέγκο, υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη Γερουσία των ΗΠΑ στην Αριζόνα, έγραψε στον διευθυντή της Μυστικής Υπηρεσίας Κίμπερλι Τσιτλ καλώντας «όλους τους υπεύθυνους για τον σχεδιασμό, την έγκριση και την εκτέλεση αυτού του αποτυχημένου σχεδίου ασφαλείας να λογοδοτήσουν και να καταθέσουν αμέσως ενώπιον του Κογκρέσου».

Ο Κόρι Κομπερατόρε, ένας 50χρονος πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής, σκοτώθηκε, ενώ ο 57χρονος Ντέιβιντ Ντατς και ο 74χρονος Τζέιμς Κόπενχειβερ τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία. Και οι δύο νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.

Η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ διερευνά πώς ο ένοπλος οπλισμένος με ένα τουφέκι τύπου AR μπόρεσε να ανέβει σε μια κοντινή στέγη,να πυροβολήσει και να τραυματίσει τον πρώην πρόεδρο. Ο ένοπλος, ο οποίος σκοτώθηκε από το προσωπικό της Μυστικής Υπηρεσίας, πυροβόλησε πολλές φορές από «υπερυψωμένη θέση έξω από το χώρο της συγκέντρωσης», ανέφερε η υπηρεσία. Ο Τραμπ ήταν αιμόφυρτος και λέει ότι «πυροβολήθηκε με μια σφαίρα που τρύπησε το πάνω μέρος του δεξιού του αυτιού».

Μια ανάλυση του Associated Press σε περισσότερα από δώδεκα βίντεο και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στη συγκέντρωση του Τραμπ, καθώς και δορυφορικές εικόνες του χώρου, δείχνει ότι ο δράστης μπόρεσε να πλησιάσει εκπληκτικά τη σκηνή όπου μιλούσε ο πρώην πρόεδρος. Η οροφή ήταν λιγότερο από 150 μέτρα από το σημείο που μιλούσε ο Τραμπ. Ο Μπάιντεν διέταξε μια ανεξάρτητη αναθεώρηση της ασφάλειας στη συγκέντρωση.

Τι γνωρίζουμε για τον δράστη

Ο Τόμας Μάθιου Κρουκς, ο 20χρονος υπάλληλος γηροκομείου από τα προάστια του Πίτσμπουργκ που προσπάθησε να πυροβολήσει τον Τραμπ ήταν εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικανός που διατηρούσε εκρηκτικά στο όχημα με το οποίο έφτασε στην προεκλογική συγκέντρωση μια ώρα μακριά από το σπίτι του.

Οι αρχές είπαν ότι επρόκειτο για απόπειρα δολοφονίας, αλλά δεν έχουν καθορίσει τι τον παρακίνησε να προσπαθήσει να σκοτώσει τον Τραμπ. Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου εργάζονταν την Κυριακή για να μάθουν περισσότερα για τον νεαρό από το Bethel Park της Πενσυλβάνια και να εντοπίσουν τα κίνητρά του

Το FBI δεν έχει ακόμη εντοπίσει καμία υποκείμενη ιδεολογία ή απειλητικές γραφές ή αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Κρουκς ο οποίος δεν είχε στο παρελθόν ποινικές υποθέσεις εναντίον του, σύμφωνα με δημόσια δικαστικά αρχεία. Το FBI πιστεύει ενήργησε μόνος του και ο πυροβολισμός ερευνάται ως πιθανή πράξη εγχώριας τρομοκρατίας.

Πρώην συμμαθητές του λένε οτι είχε λίγους φίλους και γινόταν συχνά στόχος bullying. Ο ίδιος προσπάθησε επίσης να μπει στην ομάδα σκοποβολής του σχολείου, αλλά απορρίφθηκε επειδή ήταν κακός σκοπευτής, είπε ο Φρέντερικ Μαχς, ο σημερινός αρχηγός της ομάδας που ήταν λίγα χρόνια πίσω από τον Κρουκς στο σχολείο.

Ο Τζέισον Κόλερ, ο οποίος είπε ότι φοίτησε στο ίδιο γυμνάσιο είπε ότι ο Κρουκς δεχόταν bullying στο σχολείο και καθόταν μόνος την ώρα του μεσημεριανού γεύματος. Πολλοί μαθητές τον κορόιδευαν για τα ρούχα που φορούσε, οπως οι στολές κυνηγιού. «Δεχόταν bullying σχεδόν κάθε μέρα», είπε ο Kόλερ στους δημοσιογράφους. «Ήταν απλώς ένας απόκληρος...»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή