Γιατί τρομάζει την ΕΕ ο Τραμπ - Οι ανησυχίες για εμπορικό «πόλεμο»

Ευρωπαίοι πολιτικοί και διπλωμάτες προετοιμάζονται για αλλαγές στη σχέση τους με τις ΗΠΑ σε περίπτωση δεύτερης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ
Associated Press
4'

Ευρωπαίοι πολιτικοί και διπλωμάτες είχαν ήδη προετοιμαστεί για αλλαγές στη σχέση τους με τις ΗΠΑ σε περίπτωση δεύτερης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα που ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος επέλεξε τον γερουσιαστή του Οχάιο Τζ.Ντ Βανς ως αντιπρόεδρό του, αυτές οι διαφορές φαίνονται ακόμη πιο έντονες σχετικά με τις προοπτικές για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ασφάλεια και το εμπόριο.

Γνωστός επικριτής της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ο Βανς είπε στη φετινή Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου ότι η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει ενώ οι ΗΠΑ πρέπει να «στρέψουν» την εστίασή τους στην Ανατολική Ασία. «Η αμερικανική κουβέρτα ασφαλείας έκανε την ευρωπαϊκή ασφάλεια να ατροφήσει», είπε.

Ο Νιλς Σμιντ, βουλευτής στο κόμμα του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, δήλωσε στο BBC βέβαιος ότι αν κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν εντός του ΝΑΤΟ, ακόμα κι αν ο Βανς θεωρείται «πιο απομονωτικός» και ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «απρόβλεπτος». Ωστόσο, προειδοποίησε για έναν νέο γύρο «εμπορικών πολέμων» με τις ΗΠΑ υπό μια δεύτερη προεδρία Τραμπ.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι μετά από τέσσερα χρόνια Τραμπ κανείς δεν είναι αφελής: «Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αν ο Τραμπ επιστρέψει ως δεύτερος πρόεδρος, ανεξάρτητα από τον αντιπρόεδρό του». Παρουσιάζοντας την ΕΕ ως ιστιοφόρο που προετοιμάζεται για καταιγίδα, ο διπλωμάτης, ο οποίος προτίμησε να μην κατονομαστεί, πρόσθεσε ότι ό,τι και να μπορούσαν να περισώσουν, η «διαδρομή» θα είναι ταραχώδης.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ουκρανίας και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε αυτή την εβδομάδα: «Δεν φοβάμαι μήπως γίνει πρόεδρος, θα συνεργαστούμε». Είπε επίσης ότι πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος υποστηρίζει την Ουκρανία και τον λαό της.

Ο Βανς, μέρες πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας είχε πει σε ένα podcast ότι «δεν ενδιαφέρεται πραγματικά τι συμβαίνει στην Ουκρανία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο». Διαδραμάτισε επίσης βασικό ρόλο στην καθυστέρηση ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ουάσιγκτον.

Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του διδύμου Τραμπ-Βανς στην ΕΕ είναι ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από τις ΗΠΑ όπου συνάντησε τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, ενώ επισκέφθηκε τον Ζελένσκι και τον Πρόεδρο Πούτιν, με τους οποίους διατηρεί στενούς δεσμούς. Σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ, ο Όρμπαν είπε ότι αν κερδίσει ο Τραμπ δεν θα περιμένει καν την ορκωμοσία του για να ξεκινήσει άμεσα ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας Έχει λεπτομερή και τεκμηριωμένα σχέδια για αυτό», αναφέρει η επιστολή.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που παράγεται στην ΕΕ. Παρόλο που είχαν διακοπεί υπό τη διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ σκοπεύει να επιβάλλει δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές από το εξωτερικό, εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Η προοπτική μιας νέας οικονομικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ θα θεωρηθεί ως κακή, ακόμη και καταστροφική, κατάληξη στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

«Το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι θα επιβληθούν τιμωρικοί δασμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν ακόμη γύρο εμπορικών πολέμων», δήλωσε ο Σμιντ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών στην Bundestag. Ο Βανς αναφέρθηκε στο Βερολίνο, λέγοντας οτι η βιομηχανική βάση στην οποία βασίζεται η παραγωγή όπλων της ήταν ανεπαρκής.

Υπάρχουν λίγοι ηγέτες με την επιρροή ή την προθυμία να υπερασπιστούν τη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας μιας δυσκίνητης ευρωπαϊκής ηπείρου. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει ένα συγκρατημένο ύφος και ξεκάθαρη αντίσταση στο να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε πιο τολμηρές θέσεις εξωτερικής πολιτικής – και αντιμετωπίζει μια πολύ πραγματική προοπτική να καταψηφιστεί το επόμενο έτος.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει μείνει σοβαρά αποδυναμωμένος μετά την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών που άφησαν τη χώρα του σε κατάσταση πολιτικής παράλυσης. Ο Πολωνός πρόεδρος Aντρέι Ντούντα προειδοποίησε την Τρίτη ότι εάν η Ουκρανία χάσει τον αγώνα της ενάντια στη Ρωσία «τότε ο πιθανός πόλεμος της Ρωσίας με τη Δύση θα είναι επικείμενος».

BBC