Ουκρανία: Νεκρή η Ιρίνα Φάρον μετά από επίθεση ενόπλου

Η Ιρίνα Φάριον, που είναι γλωσσολόγος εντάχθηκε στο εθνικιστικό κόμμα Svoboda «Ελευθερία» 
AP Photo/Paul Sancya
1'

Ένοπλος τραυμάτισε σοβαρά εθνικίστρια, πρώην μέλος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, που είναι γνωστή για τις εκστρατείες της υπέρ της ουκρανικής γλώσσας και την εναντίωσή της στη ρωσική. Πριν από λίγο η γυναίκα πέθανε.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ και το ΕΡΤnews για τον εντοπισμό του άνδρα που φέρεται ότι πυροβόλησε την 60χρονη Ιρίνα Φάριον σε δρόμο της πόλης Λβιβ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι ενημερώνεται τακτικά για τις έρευνες για τη σύλληψη του ενόπλου και καταδίκασε κάθε μορφή βίας.

Η Φάριον, που είναι γλωσσολόγος, εντάχθηκε στο εθνικιστικό κόμμα Svoboda «Ελευθερία» το 2005. Εκλέχθηκε στο κοινοβούλιο για πρώτη και τελευταία φορά το 2012. Υπήρξε επίσης μέλος του περιφερειακού συμβουλίου του Λβιβ.

Έκανε αρνητικά σχόλια σε όσους μιλούσαν ρωσικά και προωθούσε συστηματικά την ουκρανική γλώσσα. Το 2018 κάλεσε τους συμπατριώτες της «να ρίξουν γροθιά στο σαγόνι σε όλους τους ρωσόφωνους».

Μολονότι η ουκρανική είναι η μοναδική επίσημη γλώσσα στην Ουκρανία, για πολλούς κατοίκους τα ρωσικά είναι η μητρική γλώσσα, μια κληρονομιά της σοβιετικής εποχής.