Ιστορική ανακάλυψη: Εντοπίστηκε νέα ήπειρος στον πλανήτη μας - Πού βρίσκεται

Πώς κατάφεραν οι ερευνητές να φτάσουν σε αυτή την σπουδαία ανακάλυψη
1'

Μια σπουδαία ανακάλυψη έκαναν ερευνητές καθώς εντόπισαν μια νέα μικροήπειρο που βρίσκεται μεταξύ της Γροιλανδίας και του Καναδά.

Οι επιστήμονες την ανακάλυψαν πρόσφατα αφού η περιοχή είχε μελετηθεί εκτενώς, ωστόσο υπήρχαν ακόμη κάποια μυστήρια προς επίλυση.

Η νέα μικροήπειρος βρίσκεται στο στενό Davis, το οποίο βρίσκεται μεταξύ του νησιού Baffin στον Καναδά και της νοτιοδυτικής Γροιλανδίας.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν την περιοχή με δεδομένα βαρύτητας και δεδομένα σεισμικής ανάκλασης.

Αυτό δημιούργησε μια ανακατασκευή των τεκτονικών πλακών στην περιοχή.

Στην έκθεση, η ερευνητική ομάδα αναφέρει: «Μια παρατεταμένη περίοδος ρήξης και εξάπλωσης του θαλάσσιου πυθμένα μεταξύ της Γροιλανδίας και της Βόρειας Αμερικής σχημάτισε τις ωκεάνιες λεκάνες της Θάλασσας του Λαμπραντόρ και του Κόλπου Μπάφιν, που συνδέονται με το Στενό Ντέιβις. Ωστόσο, υπάρχει διαφωνία σχετικά με τις ακριβείς κινήσεις των πλακών μεταξύ Γροιλανδίας και Καναδά, καθώς και την τεκτονική εξέλιξη του στενού Davis, με τα προηγούμενα μοντέλα να μην μπορούν να εξηγήσουν την προέλευση του ασυνήθιστα παχύ ηπειρωτικού φλοιού εντός της θαλάσσιας οδού».

Όταν η ομάδα ανακατασκεύαζε την περιοχή, βρήκε μια ασυνήθιστα παχιά κρούστα που ήταν στην πραγματικότητα η δική της μικροήπειρος.