Τρόμος στην Iνδία: 14χρονος πέθανε απο τον ιό «Νίπα» - Προκαλεί φλεγμονή που διογκώνει τον εγκέφαλο

Ένα 14χρονο αγόρι πέθανε από τον ιό «Νίπα» στην Κεράλα της Ινδίας.Ο ιός που προκαλεί φλεγμονή που διογκώνει τον εγκέφαλο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1999

Συναγερμός από τον ιό Νίπα στην Ινδία
Συναγερμός από τον ιό Νίπα στην Ινδία
AP
2'

Ένα 14χρονο αγόρι πέθανε από τον ιό «Νίπα» στην Κεράλα της Ινδίας, ενώ εξήντα ακόμη άτομα ταξινομούνται πλέον ως «υψηλού κινδύνου» αφού ήρθαν σε πιθανή επαφή με τον ιό. Ο έφηβος υπέστη καρδιακή ανακοπή αφού προσβλήθηκε από τον ιό που μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο πυρετό που προκαλεί διόγκωση του εγκεφάλου.

Ο ιός «Νίπα», που προέρχεται από νυχτερίδες και ζώα, δεν έχει καμία θεραπεία και κανένα εμβόλιο. Κατατάσσεται ως «παθογόνος παράγοντας προτεραιότητας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λόγω της πιθανότητας να προκαλέσει επιδημία.

Σε μια δήλωση το Σάββατο, η υπουργός Υγείας της Κεράλα, Βίνα Τζορτζ είπε ότι η κυβέρνηση έχει εκδώσει εντολές για τη σύσταση 25 επιτροπών για τον εντοπισμό και την απομόνωση των πληγέντων Ο Δρ Aνουπ Κουμάρ, διευθυντής της εντατικής στο νοσοκομείο Aster MIMS στην Καλκούτα, είπε ότι ένα θετικό κρούσμα είχε διαγνωστεί σε έναν μαθητή και άτομα που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του παρακολουθούνταν.

«Υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα εκδήλωσης του ιού «Νίπα» σε αυτό το στάδιο», είπε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση θα παρακολουθείται για τις επόμενες επτά έως 10 ημέρες. Υπάρχουν 214 άτομα στην κύρια λίστα επαφών του αγοριού, ανέφερε η δήλωση

Ανάμεσά τους, 60 ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, ανέφερε, και έχουν δημιουργηθεί θάλαμοι απομόνωσης σε ιδρύματα υγείας για τη θεραπεία τους. Τα μέλη της οικογένειας του προσβεβλημένου ασθενούς κρατήθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο για παρακολούθηση και ζητήθηκε από άλλους που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο να απομονωθούν στο σπίτι.

Ο ιός «Νίπα» έχει συνδεθεί με τους θανάτους δεκάδων ανθρώπων στην Κεράλα από την πρώτη του εμφάνιση στη νότια πολιτεία το 2018.Ερευνα του Reuters που δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα ανέφερε τμήματα της Κεράλα μεταξύ των περιοχών που κινδυνεύουν περισσότερο παγκοσμίως από ξεσπάσματα ιών που συνδέονται με νυχτερίδες. Η εκτεταμένη αποψίλωση των δασών και η αστικοποίηση έχουν φέρει σε στενή επαφή τους ανθρώπινους πληθυσμούς με την άγρια ζωή.

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από 25 χρόνια στη Μαλαισία και οδήγησε σε κρούσματα στο Μπαγκλαντές, την Ινδία και τη Σιγκαπούρη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή