Κάμαλα Χάρις: Η «αντι-Τραμπ» εισαγγελέας που θέλει να ανοίξει τα σύνορα των ΗΠΑ

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις που βάζει πλώρη για τον Λευκό Οίκο είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό της ως «αντι-Τραμπ» το 2020. Ποιες είναι όμως οι πολιτικές της σε καίρια ζητήματα και μπορεί όντως να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ ; Οι υποστηρικτές της αναφέρονται στα επιτεύγματα και την ακτιβιστική της δράση, οι αντίπαλοί της όμως περιγράφουν μία φιγούρα βαθιά πολωτική που θέλει να ανοίξει τα σύνορα των ΗΠΑ

Κάμαλα Χάρις: Η «αντι-Τραμπ» εισαγγελέας που θέλει να ανοίξει τα σύνορα των ΗΠΑ
AP
8'

Κάμαλα Χάρις εναντίον Ντόναλντ Τραμπ. Η πρώτη μαύρη και ασιατικής καταγωγής γυναίκα εναντίον ενός λευκού άνδρα που εκπροσωπεί όπως λέει την καρδιά της Αμερικής και υπόσχεται να την κάνει «ξανά σπουδαία». Ο μεγιστάνας Τραμπ, ο γηραιότερος προεδρικός υποψήφιος στην ιστορία των ΗΠΑ, ο οποίος έχει δείξει τα διαπιστευτήριά του στην πρώτη του θητεία, θα κονταροχτυπηθεί με μία γυναίκα σχεδόν 20 χρόνια μικρότερη χωρίς μεγάλη πολιτική εμπειρία, κόρη μεταναστών που έζησε το «αμερικανικό όνειρο».

Με πατέρα Τζαμαϊκανό και μητέρα από την Ινδία, η η Κάμαλα Χάρις είχε μια ιστορική καριέρα ως δικηγόρος, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα γενική εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο το 2004. Όταν ο Μπάιντεν ορίστηκε επίσημα υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία του 2020 την επέλεξε ως την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ. Ελάχιστα δημοφιλής και με αποφάσεις που συχνά επικρίθηκαν στη θητεία της, είναι πολύ «αριστερή» για τους κεντρώους και υπερβολικά συντηρητική για τους υπόλοιπους, που την αποκαλούν «κορυφαία αστυνομικό» της Καλιφόρνια

Kamala Harris

Πρωτοστάτησε επίσης στην προσπάθεια μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης ενώ υπήρξε μία βαθιά πολωτική φιγούρα στην Καλιφόρνια. Οι θέσεις της για ζητήματα ποινικής δικαιοσύνης συχνά άλλαζαν όταν ήταν πολιτικά ωφέλιμο για την ίδια, όπως και οι απόψεις της για τη μαριχουάνα και πολλά ακόμη θέματα. Το ιστορικό της στην ποινική δικαιοσύνη - ως πρώην εισαγγελέας της περιοχής, γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια και γερουσιαστής των ΗΠΑ - θα αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά αυξημένο έλεγχο. Αν η Κάμαλα Χάρις λάβει και επίσημα το χρίσμα τότε, όπως ακούγεται σε μια διαφήμιση της καμπάνιας της το 2020 που κοινοποιήθηκε ευρέως μετά την παραίτηση Μπάιντεν, ο Τραμπ θα δώσει μάχη ενάντια στο στρατόπεδο «αντί Τραμπ».

Μπορεί να νικήσει τον Τραμπ;

Μπορεί όμως να νικήσει τον Τραμπ; Για να το κάνει αυτό, όχι μόνο θα πρέπει να ανατρέψει παραδόσεις και προκαταλήψεις βαθειά ριζωμένες στα 200 χρόνια δημοκρατίας των ΗΠΑ (σσ: οι ψηφοφόροι έχουν εκλέξει μαύρο πρόεδρο και ποτέ γυναίκα) αλλά και να εξασφαλίσει την ψήφο ενός πληθυσμού που είναι δυσαρεστημένος με την πολιτική γενικότερα, διαφημίζοντας τις θέσεις της σε βασικά ζητήματα – όπως ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, ο πληθωρισμός, οι αμβλώσεις, η μετανάστευση και άλλα.

Χαρακτηριστικές ήταν οι παρεμβάσεις της για την καταπολέμηση του σεξισμού, αλλά και τη διασφάλιση του δικαιώματος στην άμβλωση. Όπως είχε πει «το δικαίωμα κάθε γυναίκας σε κάθε πολιτεία αυτής της χώρας να αποφασίζει για το δικό της σώμα βρίσκεται σε κίνδυνο. Και το έχω πει και πριν και θα το πω και πάλι. Πώς τολμούν;».

Ο Τραμπ έχει κονταροχτυπηθεί με γυναίκα στο παρελθόν - τη Χίλαρι Κλίντον και έχει νικήσει. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών θα προσπαθήσει να δείξει στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ότι η νέα του αντίπαλος όπως όλα δείχνουν έχει αφήσει τα δακτυλικά της αποτυπώματα σε δύο ζητήματα-κλειδιά στα οποία υπολογίζει για τη νίκη του τον Νοέμβριο: τη μετανάστευση και το κόστος ζωής, ανέφερε το Reuters.

Η εκστρατεία του Τραμπ θεωρεί ήδη τη Χάρις ως συνυπεύθυνη για τις πολιτικές της κυβέρνησης που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων. Η εκστρατεία του προετοιμάζεται εδώ και εβδομάδες για την προοπτική μιας υποψηφιότητας Χάρις σε περίπτωση που ο Μπάιντεν αποχωρούσε και είναι σε θέση μάχης για να αναδείξει τα τρωτά σημεία, τα λάθη και τις αδυναμίες της.

kamala

Το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών έδειξε ότι θα την αντιμετωπίσει δυναμικά για τα «λάθη» και τα εγκληματικά κενά όπως λένε στη μεταναστευτική πολιτική του Μπάιντεν που σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικανούς ευθύνεται για την απότομη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που περνούν παράνομα τα σύνορα με το Μεξικό.

Ως αντιπρόεδρος, η Χάρις επιφορτίστηκε με την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής και όχι με τη συνοριακή πολιτική, όπως ισχυρίζονται εδώ και καιρό οι Ρεπουμπλικάνοι. Σε αυτόν τον ρόλο, η Χάρις ανακοίνωσε κονδύλι ύψους 950 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023 για να αντιμετωπίσει τις αιτίες της μετανάστευσης από τη Λατινική Αμερική.

Έχει μπει στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών που θέλουν να οδηγηθούν οι αιτούντες άσυλο με λεωφορεία στο σπίτι της σε πολλές περιπτώσεις, μεταξύ άλλων την παραμονή των Χριστουγέννων. Τον Φεβρουάριο η Χάρις είπε ότι το σύστημα μετανάστευσης των ΗΠΑ ήταν «ελαττωματικό», λέγοντας στο Spectrum News της Νέας Υόρκης: «Γνωρίζουμε, και νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό, ότι το μεταναστευτικό μας σύστημα έχει διαλυθεί και πρέπει να διορθωθεί»

Ως γερουσιαστής, η Χάρις ήταν υπέρμαχος της επέκτασης της εργασίας και των νομικών οδών για τους λεγόμενους «Dreamers», ανθρώπους που μεταφέρθηκαν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες ως παιδιά.

Aπό τις αρχές της θητείας της, ανέλαβε το καθήκον να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Ορισμένα λάθη και λανθασμένες δηλώσεις - συμπεριλαμβανομένης μιας συνέντευξης τον Ιούνιο του 2021 με τον παρουσιαστή του NBC News, Λέστερ Χολτ - έπληξαν ωστόσο την αξιοπιστία της και πυροδότησαν επιθέσεις από τους Συντηρητικούς.

Η «τσάρος» των ανοιχτών συνόρων

Οι Ρεπουμπλικάνοι την καταδικάζουν ήδη ως την «τσάρο των συνόρων» του προέδρου, προσπαθώντας να την κάνουν το πρόσωπο αυτού που οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι είναι οι αντιδημοφιλείς μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν. Η εκστρατεία του Τραμπ θα προσπαθήσει επίσης να στρέψει το εισαγγελικό υπόβαθρο της αντιπροέδρου εναντίον της – τόσο αναδεικνύοντας το ιστορικό της πρώην προέδρου όσον αφορά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης όσο και προηγούμενες αποφάσεις που είχε εκδώσει.

Μια ακόμη ευπάθεια της Χάρις είναι το ιστορικό της ως υποψήφια. Στην υποψηφιότητά της για τη Γερουσία το 2016, αντιμετώπισε μόνο συμβολική αντίθεση από τους Ρεπουμπλικάνους στην βαθιά δημοκρατική Καλιφόρνια. Η μοναδική της υποψηφιότητά της για το εθνικό αξίωμα – μια προσπάθεια για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία του 2020 –απέτυχε. Ένας συνδυασμός λανθασμένων συνεντεύξεων, έλλειψη σαφώς καθορισμένου οράματος και κακής διαχείρισης καμπάνιας την οδήγησαν να εγκαταλείψει ακόμη και πριν από τις προκριματικές.

1721638493909-167255807-kamala.jpg

Μια δεύτερη μεγάλη γραμμή επίθεσης κατά της Χάρις από την ομάδα εκστρατείας του Τραμπ θα επικεντρωθεί στην οικονομία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με το υψηλό κόστος τροφίμων και καυσίμων, καθώς και με τα επιτόκια που έχουν κάνει την αγορά ενός σπιτιού λιγότερο προσιτή.

«Η Χάρις θα είναι χειρότερη για τους ανθρώπους του έθνους μας από τον Τζο Μπάιντεν», είπε ο Τραμπ την Κυριακή. «Έχουν ο ένας τα αρχεία του άλλου και δεν υπάρχει απόσταση μεταξύ τους». Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, με τις τιμές να πέφτουν, αναζωογονώντας τις ελπίδες ότι η Federal Reserve ενδέχεται να μειώσει σύντομα τα επιτόκια. Καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο, έχοντας παραμείνει αμετάβλητος τον Μάιο, η ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν επίσης η μικρότερη σε ένα έτος.

Αλλά το κόστος ζωής παραμένει υψηλό και οι άνθρωποι θα έχουν το μυαλό τους στην τσέπη τους σε αυτές τις εκλογές. Η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Ιούνιο από το ανώτατο 9,1% τον Ιούνιο του 2022, που ήταν το υψηλότερο επίπεδό τους σε μια γενιά. Σε μια συνέντευξη στο WDSU, ένα τοπικό κανάλι ειδήσεων, στις 21 Ιουλίου, η Χάρις αναφέρθηκε στο κόστος ζωής. «Ίσως η μεγαλύτερη προτεραιότητα για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή μας είναι η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και του κόστους ζωής», είπε η Χάρις.

«Αν δεν ήταν ξεκάθαρο πριν από την πανδημία, ήταν σίγουρα ξεκάθαρο μετά, όταν οι άνθρωποι είναι άρρωστοι πρέπει να μπορούν να μένουν σπίτι και να μην το κάνουν ταχυδακτυλουργικά έναντι της ικανότητάς τους να βάζουν φαγητό στο τραπέζι», είπε. «Λοιπόν, αυτά είναι μερικά πράγματα για τα οποία θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή