Κάμαλα Χάρις: Η πιο αντιδημοφιλής αντιπρόεδρος στην ιστορία -«Καταστρέφει ο,τι αγγίζει» λέει ο Τραμπ

Η Κάμαλα Χάρις επέκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη της προεκλογική συγκέντρωση καθώς εκείνος αντεπιτίθεται

H Kάμαλα Χάρις
H Kάμαλα Χάρις
Associated Press
5'

Η Κάμαλα Χάρις επιτέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη της προεκλογική ομιλία, μετά την απόσυρση του προέδρου Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ καταφέρθηκε εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στην πρώτη συγκέντρωση της εκστρατείας της για τον Λευκό Οίκο, παρουσιάζοντας τις εκλογές του Νοεμβρίου ως επιλογή μεταξύ μίας πρώην εισαγγελέως και ενός καταδικασμένου εγκληματία.

Μιλώντας σε ένα πλήθος περίπου 3.000 ανθρώπων στην πολιτεία του Ουισκόνσιν, η Χάρις παρομοίασε τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της με απατεώνες που είπε ότι είχε διώξει. Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, επιτέθηκε στο ρεκόρ της στα σύνορα και δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η Κάμαλα Χάρις λέει ψέματα και καταστρέφει ό,τι αγγίζει!».

Μια ημέρα νωρίτερα είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών εκλεκτόρων, ανοίγοντας το δρόμο για να γίνει υποψήφια του κόμματος. Το απόγευμα της Κυριακής, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κούρσα και ενέκρινε την αντιπρόεδρό του εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από κορυφαίους Δημοκρατικούς και χορηγούς μετά την καταστροφική του συζήτηση κατά του Τραμπ στα τέλη Ιουνίου.

Η νεοσύστατη εκστρατεία της Χάρις συγκέντρωσε ένα εντυπωσιακό ποσό τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων, 36 ώρες μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν. Προσθέτοντας τη δυναμική της, μια νέα εθνική δημοσκόπηση από το Reuters και την Ipsos την δείχνει με προβάδισμα δύο μονάδων έναντι του Τραμπ, 44% προς 42%.

Η Χάρις ανέβηκε στη σκηνή και χειροκροτήθηκε σε ένα λύκειο σε προάστιο του Μιλγουόκι, τονίζοντας την εμπειρία της ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια. «Τα έβαλα με απατεώνες όλων των ειδών», είπε. «Θηρευτές που κακοποίησαν γυναίκες. Απατεώνες που ξέσπασαν τους καταναλωτές. Απατεώνες που παραβίασαν τους κανόνες για δικό τους όφελος».

«Ακούστε με λοιπόν όταν λέω ότι ξέρω τον τύπο του Ντόναλντ Τραμπ», πρόσθεσε. «Σε αυτή την εκστρατεία, σας υπόσχομαι, θα αντιπαραθέσω τα διαπιστευτήριά μου με τα δικά του οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας». Σε απάντηση, το πλήθος φώναζε ρυθμικά «Κάμαλα!». Όταν αναφέρθηκε το όνομα του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της, πολλοί παρευρισκόμενοι φώναξαν «φυλακίστε τον», επαναλαμβάνοντας ένα παρόμοιο ρεφρέν στις εκδηλώσεις του Τραμπ όταν ήταν υποψήφιος εναντίον της Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, ανάρτησε στην πλατφόρμα κοινωνικής του δικτύωσης, Truth Social, σχολιάζοντας μια δημοσκόπηση που διαπίστωσε ότι η Χάρις ήταν η πιο αντιδημοφιλής αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. Μοιράστηκε επίσης μια ανάρτηση σημειώνοντας ότι βαθμολογήθηκε από το GovTrack ως μία από τις πιο αριστερές μεταξύ δεκάδων Δημοκρατικών γερουσιαστών κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Η Χάρις παρουσίασε μια σειρά από φιλελεύθερες προτεραιότητες στην ομιλία της, σχετικά με τον έλεγχο των όπλων, καθώς και την παιδική φτώχεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την προσιτή υγειονομική περίθαλψη. «Θέλουμε να ζήσουμε σε μια χώρα ελευθερίας, συμπόνιας και κράτους δικαίου ή σε μια χώρα χάους, φόβου και μίσους;» είπε.

Το αν η κα Χάρις μπορεί να διατηρήσει την ορμή της είναι ασαφές. Σε ένα σημείωμα που κυκλοφόρησε την Τρίτη, ο δημοσκόπος Tony Fabrizio προέβλεψε ότι η περίοδος του «μήνα του μέλιτος» με τους ψηφοφόρους θα τελειώσει και ότι θα υπάρξει «επανάληψη της εστίασης στον ρόλο της ως συντρόφου και συγκυβερνήτη του Μπάιντεν».

Η εκστρατεία του Τραμπ επιτίθεται στην «αποτυχία» της Χάρις να ανακόψει μια εισροή παράνομων μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Έχει επίσης τονίσει ότι θα πλήξει το ιστορικό της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις σχετικά με το έγκλημα και τον πληθωρισμό. Ένα email της Τρίτης το απόγευμα από την ομάδα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου την κατηγόρησε ότι διέσωσε «κατηγορούμενους δολοφόνους, βιαστές και άλλους βίαιους παραβάτες», προσέβαλε το Ισραήλ και εξαπάτησε το κοινό των ΗΠΑ σχετικά με τη «γνωστική παρακμή» του Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με δημοσιογράφους, ο Τραμπ είπε για την Χάρις: «Είναι ένα ριζοσπαστικό αριστερό άτομο, αλλά αυτή η χώρα δεν θέλει να την καταστρέψει ένας ριζοσπαστικός αριστερός. «Νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι πιο εύκολη από τον Μπάιντεν, γιατί εκείνος ήταν ελαφρώς πιο mainstream, αλλά όχι πολύ».

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι ήταν ανοιχτός να κάνει ντιμπέιτ μαζί της τον Σεπτέμβριο, όταν αρχικά επρόκειτο να αντιμετωπίσει τον Μπάιντεν στο ABC News. «Δεν έχω συμφωνήσει σε τίποτα», είπε. «Συμφώνησα σε ένα ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν. Αλλά θέλω να συνομιλήσω μαζί της. Δεν θα είναι διαφορετική»

Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί βουλευτές - συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις και του ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ - έχουν ήδη υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Χάρις. Οι σταρ του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνεϊ, Μπάρμπρα Στρέιζαντ και Τζέιμι Λι Κέρτις και άλλοι σταρ του Χόλιγουντ την έχουν επίσης υποστηρίξει, αποκλείοντας πιθανώς περαιτέρω σημαντικές δωρεές στην καμπάνια της.

Η εκστρατεία της εξακολουθεί να εξετάζει πιθανούς υποψηφίους αντιπροέδρους. Σήμερα (24/7), ο πρόεδρος Μπάιντεν θα εκφωνήσει ομιλία στο Οβάλ Γραφείο εξηγώντας την απόφασή του να αποσυρθεί. Επέστρεψε στον Λευκό Οίκο την Τρίτη μετά από αρκετές ημέρες καθώς ανέρρωσε από τον κορονοϊό. μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Στην Ουάσιγκτον, ένα Ρεπουμπλικανικό μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων εισήγαγε άρθρα παραπομπής κατά της Χάρις. Το ψήφισμα, που συντάχθηκε από τον Άντι Όγκλες του Τενεσί, την κατηγορεί για υψηλά εγκλήματα και αδικήματα σχετικά με τον χειρισμό της μετανάστευσης στα σύνορα. Θεωρείται απίθανο να προχωρήσει.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή