«Μπουρλότο» στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων: Τι συνέβη στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Μεγάλη ανησυχία και για τις επόμενες μέρες μετά το σαμποτάζ με μπαράζ επιθέσεων στο μεταφορικό δίκτυό του Παρισιού 

«Μπουρλότο» στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων: Τι συνέβη στο σιδηροδρομικό δίκτυο
Associated Press
3'

Συναγερμός έχει σημάνει στο Παρίσι με αφορμή μαζικές επιθέσεις στο δίκτυο του Μετρό και των σιδηροδρόμων μια ανάσα πριν από την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι περισσότερες επιθέσεις ήταν εμπρηστικές με τους άγνωστους δράστες να τυλίγουν στις φλόγες βαγόνια τρένων.

Οι εμπρηστικές επιθέσεις που διέκοψαν το δίκτυο SNCF σήμερα το πρωί της Παρασκευής δεν μπορούν ακόμη να αποδοθούν ξεκάθαρα σε εγκληματίες. Ωστόσο, ο εμπρηστικός τρόπος λειτουργίας που παρατηρείται χρησιμοποιείται γενικά από μέλη της ακροαριστεράς, αναφέρει πηγή ασφαλείας στη Le Figaro .

Ο υπουργός Μεταφορών Πατρίς Βεργρίετ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Παρασκευής, μετά τις πράξεις «δολιοφθοράς» που υπέστη το SNCF . Προειδοποίησε ότι «οι επιπτώσεις θα είναι ορατές όλο το Σαββατοκύριακο». «Όλα έγιναν ταυτόχρονα», είπε ενώ σημείωσε ακόμη ότι βρέθηκαν «βαν» καθώς και «εμπρηστικοί μηχανισμοί» στο χώρο. «Όλα μάς λένε ότι πρόκειται πράγματι για εμπρησμό », επέμεινε η Πατρίς Βεργρίετ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της SNCF Ζαν-Πιέρ Φαραντού διευκρίνισε ότι οι πυρκαγιές, γύρω στις 4 τα ξημερώματα, είχαν στόχο «σωλήνες από όπου περνούν πολλά καλώδια» . Επηρεάστηκαν οι συσκευές ασφαλείας ελέγχου, όπως τα κόκκινα φώτα ή οι διακόπτες, είναι επομένως αδύνατο να κυκλοφορούν τρένα σε καλές συνθήκες χωρίς αυτά.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, θα επηρεαστούν 800.000 πελάτες. «Είναι μεγάλο », σημείωσε, σύμφωνα με τη Le Figaro, διευκρινίζοντας ότι «όλοι» κινητοποιήθηκαν για την αποκατάσταση αυτής της ζημιάς το συντομότερο δυνατό. «Υπάρχουν εκατοντάδες καλώδια για επανασύνδεση ένα προς ένα, τα οποία ελέγχουν τις συσκευές ασφαλείας [...]. Στη συνέχεια, πρέπει να τα δοκιμάσουμε», κατήγγειλε ο Ζαν-Πιερ Φαραντού, μιλώντας για μια «ομάδα τρελών, ανεύθυνων ανθρώπων, που θεώρησαν ότι ήταν έξυπνο να μας εμποδίσουν να κάνουμε τη δουλειά μας .

Κανένα «συμβάν κυβερνοασφάλειας»

Η επιχείρηση δολιοφθοράς κατά του SNCF «δεν προκύπτει από περιστατικό κυβερνοασφάλειας», δήλωσε στην Le Parisien η Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων (Anssi) , ο ψηφιακός «σωματοφύλακας» που είναι υπεύθυνος για την προστασία του κράτους και των πιο ευαίσθητων εταιρειών από κυβερνοεπιθέσεις.

To χρονικό

Σύμφωνα με το SNCF, τρεις τοποθεσίες στοχοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από Πέμπτη προς Παρασκευή. Πρώτα, προς τα βόρεια, κοντά στο Arras. Στη συνέχεια, προς τα ανατολικά, προς το Pagny-sur-Moselle, λίγα χιλιόμετρα από το Metz. Τέλος, μεταξύ Παρισιού και Tours, στο Courtalain. Μια τέταρτη προσπάθεια, στα νοτιοανατολικά, απέτυχε.

gallia.jpg

Στο κοινωνικό δίκτυο Χ, η Eurostar προειδοποίησε ότι η κυκλοφορία των τρένων της διαταράχθηκε επίσης χωρίς πάντως να διακοπεί.

Σήμερα το πρωί, τρία τρένα ακυρώθηκαν, αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρείας. «Λόγω ενός προβλήματος τροφοδοσίας στη Γαλλία σήμερα, σας συμβουλεύουμε να αναβάλετε το ταξίδι σας, καθώς τα τρένα μας ενδέχεται να παρουσιάσουν σημαντικές καθυστερήσεις», προσθέτει η εταιρεία. «Τα τρένα εξακολουθούν να εκτελούν δρομολόγια μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου σε κλασικές γραμμές, αναμένουμε ότι οι χρόνοι ταξιδιού θα είναι μία ώρα περισσότερο», είπε στο X.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή