Αρχαία ζωή στον Άρη! - Επιστημόνες της NASA βρήκαν συγκλονιστικά στοιχεία σε πετρώματα

Ενθουσιασμό προκάλεσε στους επιστήμονες η ανακάλυψη ενός βράχουν που ενδεχομένως να δείχνει ότι υπήρξε αρχαία ζωή στον Άρη.
5'

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα στον πλανήτη Άρη εντόπισε το ρόβερ «Perseverance» της NASA το οποίο εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια εξερευνά τον κόκκινο πλανήτη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ευρήματα σε πέτρωμα τα οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να καταδείξουν ότι στον πλανήτη Άρη κάποτε υπήρχε ζωή. Για την ακρίβεια μικροβιακή ζωή, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο βράχος είχε σχήμα αιχμής βέλους, και εντοπίστηκε από το ρόβερ «Perseverance» της NASA στις 21 Ιουλίου, καθώς το ρομποτικό όχημα κινούνταν κατά μήκος της βόρειας άκρης του Neretva Vallis, μιας αρχαίας κοιλάδας του κόκκινου πλανήτη. Τον ονόμασαν «Cheyava Falls».

Έπειτα από ανάλυση του βράχου οι επιστήμονες βρήκαν σημάδια οργανικού υλικού, επιφανειακές κηλίδες παρόμοιες με αυτές που σχετίζονται με απολιθωμένα μικρόβια στη Γη και ενδείξεις ότι κάποτε περνούσε νερό από μέσα του.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αν κάποτε αναπτύχθηκε ζωή στον Άρη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ίχνη της θα πρέπει να υπάρχουν ακόμα στα πετρώματά του, με τη μορφή οργανικού υλικού και ενδεχομένως απολιθωμένων υπολειμμάτων.

Τι μπορεί να σημαίνουν τα ευρήματα για ύπαρξη ζωής στον Άρη


Ο Κεν Φάρλεϊ, επιστήμονας της αποστολής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι το «Cheyava Falls» είναι «το πιο αινιγματικό, πολύπλοκο και δυνητικά σημαντικό πέτρωμα που έχει διερευνηθεί από το Perseverance», αν και η ομάδα ξεκαθαρίζει ότι μη βιολογικές διεργασίες μπορεί να έχουν προκαλέσει τα χαρακτηριστικά του.

«Από τη μία πλευρά, έχουμε την πρώτη μας συναρπαστική ανίχνευση οργανικού υλικού, χαρακτηριστικές πολύχρωμες κηλίδες ενδεικτικές χημικών αντιδράσεων που η μικροβιακή ζωή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως πηγή ενέργειας και σαφείς ενδείξεις ότι το νερό, απαραίτητο για τη ζωή, πέρασε κάποτε μέσα από τον βράχο», ανέφερε ο Φάρλεϊ.

«Από την άλλη πλευρά, δεν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε ακριβώς πώς σχηματίστηκε το πέτρωμα και σε ποιον βαθμό τα κοντινά πετρώματα μπορεί να έχουν θερμάνει το "Cheyava Falls" και να έχουν συμβάλει σε αυτά τα χαρακτηριστικά», πρόσθεσε.

Οι αναλύσεις του «Cheyava Falls» από το όργανο Sherloc του Perseverance υποδεικνύουν ότι περιέχει οργανικές ενώσεις. Τέτοια μόρια με βάση τον άνθρακα θεωρούνται τα δομικά στοιχεία της ζωής, αλλά μπορούν επίσης να παραχθούν από μη βιολογικές διαδικασίες.

Κατά μήκος του βράχου εντοπίζονται μεγάλες λευκές φλέβες φωσφορικού ασβεστίου. Ανάμεσά τους υπάρχουν λωρίδες κοκκινωπού υλικού, πιθανότατα αιματίτη, μια από τις ενώσεις οξειδίου του σιδήρου που δίνει στον Άρη το σκουριασμένο του χρώμα. Η προσεκτικότερη εξέταση αποκάλυψε κηλίδες που περιβάλλονται από δακτυλίους που περιέχουν σίδηρο και φωσφορικό άλας.

Πότε θα δοθούν οι πρώτες απαντήσεις

Ο Ντέιβιντ Φλάνερι, αστροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία και μέλος της αποστολής, χαρακτήρισε τις κηλίδες «μεγάλη έκπληξη», επειδή στη Γη παρόμοια χαρακτηριστικά «συχνά συνδέονται με απολιθωμένα μικρόβια».

Οι λευκές κηλίδες μπορούν να σχηματιστούν στους βράχους μέσω χημικών αντιδράσεων που αφορούν τον αιματίτη, παράγοντας σίδηρο και φωσφορικά άλατα, καθώς και ενέργεια με την οποία θα μπορούσαν να ζήσουν τα μικρόβια. Αν και τα χαρακτηριστικά είναι ενδιαφέροντα, τίποτα από όσα έχουν παρατηρηθεί δεν φαίνεται να είναι πραγματικό απολιθωμένο μικρόβιο.

Οι ερευνητές ανυπομονούν να πάρουν στα χέρια τους δείγματα για πιο ενδελεχή έρευνα, αλλά τα σχέδια της Nasa για την επιστροφή των βράχων του Άρη στη Γη έχουν συναντήσει δυσκολίες.

Να σημειωθεί ότι τα δείγματα που επιστρέφουν στη Γη από τον Άρη έχουν υπερβεί τον προϋπολογισμό των 11 δισ. δολαρίων και έχονυ καθυστερήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προοπτική να σταλόυν τα πετρώματα πίσω πριν από το 2040.

Η αποστολή επιστροφής δειγμάτων από τον Άρη έχει υπερβεί τον προϋπολογισμό των 11 δισ. δολαρίων και έχει καθυστερήσει σημαντικά, χωρίς να υπάρχει προοπτική να φέρει τα πετρώματα πίσω πριν από το 2040. Η Nasa αναζητά εταιρείες που θα επιστρέψουν δείγματα από τον Άρη νωρίτερα και με χαμηλότερο κόστος.

«Αυτό είναι το νόημα της επιστροφής δειγμάτων από τον Άρη. Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο από τον Άρη, ούτε στις συλλογές μας από αρειανούς μετεωρίτες, ούτε με το Mars Science Laboratory ούτε με άλλους προσεδαφιστές», δήλωσε ο καθηγητής Τζον Μπρίτζες, συμμετέχων επιστήμονας στην αποστολή Mars Science Laboratory της Nasa στο Πανεπιστήμιο του Λέισεστερ.

Ο καθηγητής Τσαρλς Κόκελ, αστροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Αν και τα χαρακτηριστικά αυτά δεν παρέχουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ζωής, επιβεβαιώνουν ότι ο Άρης ήταν ένας πολύ δυναμικός πλανήτης με όλα τα συστατικά για τη ζωή, συμπεριλαμβανομένου του οργανικού άνθρακα».

Πηγή: Space.com

Διαβάστε περισσότερα:

NASA: Το τηλεσκόπιο Webb εντόπισε έναν «σούπερ» Δία - Πάνω από έναν αιώνα ο κύκλος γύρω από το άστρο

Έρχονται νέα σπουδαία έργα διαστημικής τεχνολογίας αμύθητης αξίας – Στόχος η προστασία του πλανήτη

Αστροναύτης που γύρισε από το διάστημα: «Οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να μπορούν να το δουν αυτό»