Στο φως επιστολή του Καρόλου: Σε ποιον έγραφε για «αφόρητο κενό θλίψης» μετά τον θάνατο της Νταϊάνα

Πρόκειται για μία χειρόγραφη επιστολή μόλις 4 μήνες μετά τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε αυτοκινητικό δυστύχημα

Στο φως επιστολή του Καρόλου: Σε ποιον έγραφε για «αφόρητο κενό θλίψης» μετά τον θάνατο της Νταϊάνα
AP
3'

Εικοσιεπτά χρόνια αργότερα, μία επιστολή του βασιλιά Καρόλου, ο οποίος τότε ήταν διάδοχος του βρετανικού θρόνου, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για μία χειρόγραφη επιστολή μόλις 4 μήνες μετά τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε αυτοκινητικό δυστύχημα, στο οποίο αναφέρεται κάνοντας λόγο για «αμηχανία και τη σύγχυση που συνοδεύει την απομάκρυνση κάποιου τόσο νέου από τον κόσμο».

Ο παραλήπτης της επιστολής είναι άγνωστος και αποκαλύπτεται μόνο το μικρό του όνομα, Πίτερ, στον οποίο εκφράζει την οδύνη του, λέγοντας ότι η καρδιά του «αιμορραγεί» γι 'αυτόν μετά τον θάνατο της «αγαπητής Λιζ» από ασθένεια.

Προσθέτει ότι μπορεί να φανταστεί την «αγωνία» που περνούσε και «λαχταρούσε να κουνήσει ένα μαγικό ραβδί για να μεταμορφώσει την κατάσταση».

Στη συνέχεια, ο Κάρολος θρηνεί για την «αμηχανία και τη σύγχυση που συνοδεύει την απομάκρυνση κάποιου τόσο νέου από τον κόσμο».

Αναλύει τη χριστιανική του πίστη και τις πεποιθήσεις του για το τι συμβαίνει όταν κάποιος πεθαίνει, παραθέτοντας απόσπασμα της Αγίας Γραφής.

Γράφει: «Σε σκέφτομαι τόσο πολύ χθες και σήμερα, γνωρίζοντας πόσο βαθιά θα επηρεαστείς από τα χθεσινά τραγικά νέα για την αγαπητή Λιζ.

epistoli111.jpg

«Η καρδιά μου αιμορραγεί για σένα, καθώς μπορώ να φανταστώ τόσο καλά την απόλυτη αγωνία και απελπισία που πρέπει να έχεις περάσει κατά τη διάρκεια όλων αυτών των συγκινητικών μηνών που ήξερες για την ασθένεια της Λιζ.

«Όλοι εμείς που σας γνωρίζουμε - και σας αγαπάμε τόσο πολύ - έχουμε αισθανθεί την αγωνία με πολύ μικρότερο τρόπο φυσικά, αλλά λαχταρούσαμε να κουνήσουμε ένα μαγικό ραβδί για να μεταμορφώσουμε την κατάσταση.

«Συχνά σκέφτομαι ότι αυτό είναι το χειρότερο μέρος του να είσαι ανίκανος να βοηθήσεις με οποιονδήποτε εποικοδομητικό τρόπο εκτός από το να λες συνεχείς προσευχές στο παρασκήνιο και να προσπαθείς να περιβάλλεις και τους δύο με αγάπη, στοργή και ενδιαφέρον.

"Μπορώ τόσο καλά να φανταστώ το αβάσταχτο κενό που πρέπει να νιώθεις αυτή τη στιγμή. Η αίσθηση της αμηχανίας και της σύγχυσης που συνοδεύει την απομάκρυνση κάποιου ακόμα τόσο νέου από αυτόν τον κόσμο.

«Προσωπικά, πιστεύω ότι υπάρχει και μια άλλη διάσταση πέρα από αυτή τη φυσική και ότι θα εκπλαγούμε να την ανακαλύψουμε μόνοι μας όταν τελικά -ή σε μια στιγμή- κληθούμε να κάνουμε αυτό το συγκεκριμένο ταξίδι για τον εαυτό μας.

«Όπως λέει η Αγία Γραφή: "Τώρα βλέπουμε μέσα από ένα ποτήρι σκοτεινά, αλλά μετά πρόσωπο με πρόσωπο".

«Δεν μπορώ να σας πω πόσο ευχαριστημένος και χαρούμενος είμαι που γνώρισα τη Λιζ. Ήταν τόσο μεγάλη ενισχυτής ζωής.

«Όλοι θα έχουμε τέτοιες ιδιαίτερες αναμνήσεις από εκείνη, αλλά, πάνω απ 'όλα, Πέτρο, νοιαζόμαστε για σένα και είσαι τόσο πολύ στις σκέψεις και τις προσευχές μου σε αυτές τις πιο αγωνιώδεις στιγμές.

«Σκέφτηκα ότι θα μπορούσατε να βρείτε μόνο ένα πολύ μικρό ίχνος παρηγοριάς από αυτό το σύντομο κομμάτι βαθιά σοφού στίχου του William Blake και, μαζί με αυτό, εσωκλείω μερικά "πράγματα Highgrove" ως ένδειξη τεράστιας, στοργικής συμπάθειας».

Δεν είναι σαφές σε ποιον απευθύνεται ο Κάρολος ή η ταυτότητα της «αγαπητής Λιζ».

Η τρισέλιδη χειρόγραφη επιστολή σε επιστολόχαρτο του Highgrove House, με ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου 1997 και υπογεγραμμένη «Charles», έχει βγει προς πώληση για £ 1.500 ($ 2.000) στο RR Auction, της Βοστώνης, ΗΠΑ.

Έρχεται με τον αρχικό του φάκελο που είχε τις οδηγίες του Καρόλου να παραδοθεί «με το χέρι».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή