Πρίγκιπας Μιχαήλ: Παραιτήθηκε από το δικαίωμα στον θρόνο για να παντρευτεί μια «κοινή θνητή»

Η άγνωστη για πολλούς ιστορία του Πρίγκιπα Μιχαήλ

Πρίγκιπας Μιχαήλ: Παραιτήθηκε από το δικαίωμα στον θρόνο για να παντρευτεί μια «κοινή θνητή»
GETTY IMAGES
2'

Ο Πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος και της Δανίας που ήταν πρώτος ξάδερφος του Πρίγκιπα Φιλίππου πέθανε σήμερα Κυριακή 28 Ιουλίου σε ηλικία 85 ετών.

Ο Μιχαήλ, ο οποίος ήταν γνωστός συγγραφέας και ιστορικός με το όνομα Michel De Gres, απεβίωσε σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Ήταν ο τελευταίος εν ζωή εγγονός του Γεωργίου Α' και πρόκειται να ταφεί στην Aθήνα, Πέμπτη 1η Αυγούστου.

Ο Πρίγκιπας Μιχαήλ είχε μείνει στην ιστορία για το γάμο του με τη Μαρίνα Καρέλλα, κόρη βιομηχάνου και μαθήτρια του Τσαρούχη, για χάρη της οποίας παραιτήθηκε από το δικαίωμά του στον ελληνικό θρόνο προκειμένου να την παντρευτεί το 1965, επειδή η ίδια δεν ήταν μέλος βασιλικής οικογένειας.

Ωστόσο, επειδή ο γάμος αυτός θεωρείται μη δυναστικός, δεν απέκτησε τον τίτλο της «Πριγκίπισσας της Ελλάδας και της Δανίας», ούτε και την προσφώνηση της "Βασιλικής Υψηλότητας", αλλά αναφέρεται ως "Μαρίνα, Σύζυγος του Πρίγκιπα Μιχαήλ της Ελλάδας και της Δανίας".

Ο πρίγκιπας Μιχαήλ ήταν το μοναδικό παιδί του πρίγκιπα Χριστόφορου και της δεύτερης συζύγου του, πριγκίπισσας Φρανσουάζ ντ' Ολεάν της Γαλλίας. Ο πατέρας του πέθανε σε ηλικία μόλις 51 ετών το 1940, μετά από σύντομη ασθένεια, όταν ο Μιχαήλ ήταν μόλις ενός έτους, ενώ η μητέρα του πέθανε το 1953, αφήνοντας το παιδί ορφανό όταν ήταν 14 ετών.

Μεταφερόμενος σε όλη την Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική εν μέσω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μιχαήλ μεγάλωσε στο Παρίσι μετά την παύση των εχθροπραξιών, όπου ανέπτυξε μια γοητεία για την Ελλάδα και την ιστορία της από μακριά.

Θα επιστρέψει στη χώρα ως ενήλικας, θα καταταγεί στο στρατό της και θα υπηρετήσει στο Ιππικό-Ενοπλες Δυνάμεις και θα γίνει ο μόνος βασιλικός που απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα.

Η αγάπη του για την Ελλάδα που πάντα κρατούσε κοντά στην καρδιά του είχε ως αποτέλεσμα ο Μιχαήλ να την επισκέπτεται συχνά.

Με το πραξικόπημα του 1967, ο Μιχαήλ ήταν το μόνο μέλος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας που παρέμεινε στη χώρα, αφού ο ανιψιός του βασιλιάς Κωνσταντίνος απέτυχε στις προσπάθειές του να ανατρέψει τη χούντα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή