Τραμπ: «Είμαι ανοιχτόμυαλος, αλλά η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ντροπιαστική»

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, κάνοντας λόγο για ένα θέαμα «ντροπιαστικό»

O Nτόναλντ Τραμπ
O Nτόναλντ Τραμπ
Associated Press
3'

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έσπασε τη σιωπή του για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, παίρνοντας θέση για το αμφιλεγόμενο σόου που σύμφωνα με τους πλείστους επικριτές του «κορόιδευε» τον Μυστικό Δείπνο και ήταν ένα χαστούκι για τους πιστούς Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

Ο Τραμπ ήταν το τελευταίο δημόσιο πρόσωπο που αναφέρθηκε στη διαμάχη και χαρακτήρισε την παράσταση «ντροπή» κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στο «The Ingraham Angle» στο δίκτυο Fox News. «Θεωρώ ότι η τελετή έναρξης ήταν πραγματικά ντροπή», είπε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ.

Η εν λόγω σκηνή περιλάμβανε drag performers και καλλιτέχνες παρατεταγμένους σε ένα τραπέζι εκατέρωθεν της ομοφυλόφυλης Γαλλίδας ακτιβίστριας και DJ Barbara Butch, η οποία ήταν στολισμένη με κάτι που παρέπεμπε σε φωτοστέφανο καθώς η ομάδα της «ντροπής» επέπλεε σε μια βάρκα στον Σηκουάνα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής, Thomas Jolly, είπε ότι άντλησε έμπνευση από την ελληνική μυθολογία και τη γιορτή του Διονύσου, του Έλληνα θεού του κρασιού που απεικονίστηκε από τον σχεδόν γυμνό τραγουδιστή Philippe Katerine με μπλε χρώμα σώματος ανάμεσα σε φρούτα και λουλούδια — και όχι από τη διάσημη βιβλική ιστορία. «Η επιθυμία μου δεν ήταν να είμαι ανατρεπτικός, ούτε να κοροϊδέψω ή να σοκάρω. Πάνω από όλα, ήθελα να στείλω ένα μήνυμα αγάπης, ένα μήνυμα ένταξης και όχι να διχάσω»

Οι Χριστιανοί είπαν ωστόσο ότι η ομοιότητα με την τοιχογραφία του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Μυστικός Δείπνος» του Ιησού με τους 12 αποστόλους του ήταν ασυνήθιστη - και προσβλητική. Η διάσκεψη των επισκόπων της Γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας επέκρινε άμεσα το σόου. «Αυτή η τελετή δυστυχώς περιλάμβανε σκηνές χλευασμού του Χριστιανισμού, για τις οποίες λυπούμαστε πολύ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διάσκεψη των Γάλλων Επισκόπων.

Ο Τραμπ με τη σειρά του είπε ότι η παράσταση ήταν κακόγουστη. «Εννοώ, μπορούν να κάνουν ορισμένα πράγματα. Νόμιζω ότι ήταν τρομερό. Κοιτάξτε, είμαι υπέρ των πάντων. Είμαι πολύ ανοιχτόμυαλος… αλλά σκέφτομαι ότι αυτό που έκαναν ήταν ντροπή»

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον υποστήριξε ότι η διαμάχη για τον εορτασμό των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν μέρος του «πολέμου» ενάντια στη χριστιανική πίστη και των χρισιτιανικών παραδόσεων στις δηλώσεις του το Σάββατο.

«Η χθεσινοβραδινή κοροϊδία του Μυστικού Δείπνου ήταν συγκλονιστική και προσβλητική για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο που παρακολούθησαν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων», έγραψε στο Twitter. «Ο πόλεμος κατά της πίστης μας και των παραδοσιακών αξιών μας δεν έχει όρια σήμερα. Αλλά ξέρουμε ότι η αλήθεια και η αρετή πάντα θα κυριαρχούν».

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων είπαν ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να δείξουν ασέβεια απέναντι στη θρησκεία κανενός και ζήτησαν συγγνώμη από όσους προσβλήθηκαν την Κυριακή. «Σαφώς δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση να δείξουμε ασέβεια σε οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα. Αντίθετα, νομίζω [με] τον Thomas Jolly, προσπαθήσαμε πραγματικά να γιορτάσουμε την ανεκτικότητα της κοινότητας», δήλωσε η εκπρόσωπος Anne Descamps κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Κυριακή. «Πιστεύουμε ότι αυτή η φιλοδοξία επιτεύχθηκε. Εάν οι άνθρωποι έχουν προσβληθεί, λυπόμαστε πραγματικά»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή