Όλαφ Σολτς: Υποδέχτηκε τους 16 κρατούμενους από τη Ρωσία στο αεροδρόμιο της Βόννης

Ο καγκελάριος Σολτς διευκρίνισε ακόμη ότι για το θέμα είχε ενημερωθεί «εγκαίρως» και ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς

Όλαφ Σολτς: Υποδέχτηκε τους 16 κρατούμενους από τη Ρωσία στο αεροδρόμιο της Βόννης
3'

Το αεροσκάφος που μετέφερε 16 άτομα που κρατούνταν από την Ρωσία και απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής με την Δύση προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Βόννης / Κολωνίας, όπου περίμενε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προκειμένου να τους υποδεχθεί.

«Κανείς δεν αποφάσισε με ευκολία να απελάσει έπειτα από λίγα χρόνια κάθειρξης έναν δολοφόνο που καταδικάστηκε σε ισόβια», αλλά σε αυτή την περίπτωση η εκτέλεση της ποινής «έπρεπε να σταθμιστεί με τον κίνδυνο για τη ζωή και την ελευθερία Γερμανών που κρατούνταν στην Ρωσία», αλλά και πολιτικών κρατουμένων που είχαν φυλακιστεί άδικα.

Τα παραπάνω δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αιτιολογώντας την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει στην ανταλλαγή κρατουμένων με την Ρωσία τον Βαντίμ Κράσικοφ, γνωστό και ως «δολοφόνο του Tiergarten».

Για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ήταν αποφασιστικής σημασίας «η υποχρέωση που έχουμε να προστατεύσουμε τους Γερμανούς πολίτες, αλλά και η αλληλεγγύη με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Σολτς από το αεροδρόμιο Βόννης/Κολωνίας, όπου μετέβη προκειμένου να υποδεχθεί τους κρατούμενους που απελευθέρωσε η Ρωσία.

Ο καγκελάριος διευκρίνισε ακόμη ότι για το θέμα είχε ενημερωθεί «εγκαίρως» και ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος είχε δώσει τη ρητή συγκατάθεσή του στην απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Συνομιλίες και με τις ΗΠΑ

Μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής, ο Όλαφ Σολτς συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος του δήλωσε ότι ήταν «πολύ ευγνώμων για την συνεργασία των δύο χωρών μας σε αυτό το σημαντικό ζήτημα».

Οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονταν σε στενότατη επικοινωνία εδώ και μήνες για την επίτευξη της συμφωνίας, αποκάλυψε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι για τις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να απελευθερωθεί ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς και ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουέλαν.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε κατά το παρελθόν εμφανιστεί, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, μπροστά στις κάμερες στην Ουάσιγκτον μαζί με μέλη των οικογενειών των Αμερικανών που αποφυλακίστηκαν.

Την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπερασπίστηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (FDP), με εντολή του οποίου ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας ανέστειλε την ποινή του Βαντίμ Κράζικοφ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία το 2019 στο πάρκο Tiergarten του Βερολίνου του Γεωργιανού Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι, την οποία διέπραξε κατ' εντολήν της ρωσικής υπηρεσίας FSB.

Ο κ. Μπούσμαν έκανε λόγο για «πικρή παραχώρηση», η οποία έγινε προκειμένου 16 άνθρωποι να μπορέσουν να ζήσουν ελεύθεροι. «Απειλούνταν με μια μοίρα παρόμοια με αυτή του Αλεξέι Ναβάλνι: θάνατος σε απάνθρωπη, άδικη κράτηση», είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο της ανταλλαγής, αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις πρώην βοηθοί του Ναβάλνι.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις τηλεφώνησε την Πέμπτη στη Ρωσίδα αντιφρονούσα Γιούλια Ναβάλναγια, τη χήρα του άλλοτε μεγαλύτερου πολέμιου του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, μετά τη μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι είχε προσπαθήσει να απελευθερώσει τον αντιφρονούντα ο οποίος πέθανε σε ηλικία 47 ετών υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες την 16η Φεβρουαρίου 2024, μετά τις όλο και πιο εξαντλητικές συνθήκες κράτησης που υφίστατο. Οι υποστηρικτές του κατηγορούν το Κρεμλίνο, το οποίο αρνείται ότι τον σκότωσε.

Η ανταλλαγή κρατουμένων που έλαβε χώρα την Πέμπτη κατέστησε δυνατή την απελευθέρωση αρκετών συνεργατών του Ναβάλνι, όπως και άλλων αντιφρονούντων που τον υποστήριζαν, κυρίως του Ιλιά Γιασίν και του Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή