Πέπλο μυστηρίου με την εξαφάνιση της συζύγου Σαουδάραβα που πήγε στη Μελβούρνη και εξαφανίστηκε

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την άφιξή της στην Αυστραλία, η Λολίτα εξαφανίστηκε 

Πέπλο μυστηρίου με την εξαφάνιση της συζύγου Σαουδάραβα που πήγε στη Μελβούρνη και εξαφανίστηκε
4'

Η Λολίτα το 2022 κατάφερε να διαφύγει στην Αυστραλία ξεφεύγοντας από τον σύζυγό της τον οποίο είχε αναγκαστεί να παντρευτεί όταν ακόμη ήταν μικρό κορίτσι στη Σαουδική Αραβία. Η ίδια είπε σε δικούς της ανθρώπους ότι είχε ξεφύγει από έναν κύκλο βίας και σεξουαλική δουλείας τόσο ακραία που την είχε οδηγήσει επανειλημμένα στο νοσοκομείο.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την άφιξή της στην Αυστραλία, εξαφανίστηκε, σύμφωνα με το BBC. Τελευταία φορά την είδε ένας φίλος της, που ισχυρίζεται ότι ήταν μάρτυρας όταν την πήραν από το διαμέρισμά της μια ομάδα Σαουδαράβων ανδρών με ένα μαύρο φορτηγάκι.

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, η Λολίτα, η οποία είναι περίπου 30 ετών, επιβιβάστηκε σε πτήση από τη Μελβούρνη στην Κουάλα Λουμπούρ τον Μάιο του 2023. Από εκεί, δικηγόρος της πιστεύει ότι επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία και κρατείται. Ωστόσο, το ακριβές μέρος ή τον αν είναι ζωντανή η Λολίτα παραμένουν άγνωστα.

Δεν είναι πρώτη φορά που η μοίρα μίας γυναίκας από τη Σαουδική Αραβία, η οποία εγκαταλείπει την πατρίδα της, καταλήγει στα πρωτοσέλιδα. Σύμφωνα με τη δικηγόρο Alison Battisson, στη συγκεκριμένη περίπτωση η διαφορά είναι ότι υπάρχει μάρτυρας. Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Καμπέρα αρνήθηκε να σχολιάσει. Ωστόσο, σε δήλωσή της στο BBC, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας δήλωσε ότι «έλαβε γνώση της φερόμενης απαγωγής τον Ιούνιο και ότι άρχισε να διεξάγει άμεσες έρευνες τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός της χώρας».

Οι συνήγοροι φοβούνται ότι η υπόθεση της Λολίτα είναι μέρος μιας αυξανόμενης τάσης στην Αυστραλία, στην οποία πράκτορες άλλων χωρών παρακολουθούν, παρενοχλούν ή επιτίθενται ατιμώρητα στους ομογενείς τους. Η κυβέρνηση της χώρας έχει ανακηρύξει την ξένη παρέμβαση - κάθε μορφής - την «σημαντικότερη» απειλή της για την εθνική ασφάλεια και υποσχέθηκε την πάταξή της.

Η Λολίτα πήγε για πρώτη φορά στη Μελβούρνη τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με τα αρχεία πτήσεων. Παρόλο που ήταν κλεισμένη στον εαυτό της, σύντομα έγινε φίλη με έναν Σουδανό πρόσφυγα που είχε ζήσει επίσης στη Σαουδική Αραβία, ως μετανάστης χωρίς έγγραφα. Ήταν ο Αλί - δεν είναι το πραγματικό του όνομα- που έφερε τη Λολίτα σε επαφή με την Battisson, καθώς τον είχε βοηθήσει με το δικό του αίτημα ασύλου. Η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιλούσε συχνά με τη Λολίτα από εκείνο το σημείο και έπειτα, περιγράφοντάς την ως μια γυναίκα που είχε αποφασίσει να πάρει πίσω τη ζωή της: «Ήταν αποφασισμένη ότι αυτή ήταν η ώρα της».

Τον Μάιο του 2023 η Battisson έλαβε ένα «περίεργο» μήνυμα κειμένου από τη Λολίτα. «Ήταν σε πολύ πιο επίσημη γλώσσα από ό,τι είχε χρησιμοποιήσει ποτέ, και έλεγε "Ποια είναι η κατάσταση της βίζας μου"» είπε στο BBC. Το αίτημα της Λολίτα για βίζα προστασίας - για άτομα που κινδυνεύουν να διωχθούν στη χώρα τους - είχε προηγουμένως απορριφθεί, αλλά η Battisson τη βοηθούσε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Λέει ότι αυτό ήταν κάτι που η πελάτης της γνώριζε πολύ καλά, καθώς οι δυο τους το συζητούσαν συχνά. «Πιστεύω τώρα ότι αυτό το μήνυμα ήταν στην πραγματικότητα από τους ανθρώπους που είχαν πάρει τη Λολίτα», τόνισε η Battisson. Πιστεύει ότι προσπαθούσαν να βρουν αν η Λολίτα είχε μόνιμη βίζα, η οποία θα της έδινε το δικαίωμα να ζητήσει προξενική βοήθεια από την Αυστραλία πίσω στη Σαουδική Αραβία.

Μετά ήρθε η σιωπή. Καθώς οι εβδομάδες χωρίς επικοινωνία έγιναν μήνες, η Battisson κατάλαβε ότι «κάτι δεν πήγαινε καλά». Δεν μπορούσε επικοινωνήσει ούτε τον Αλί, κάτι που ήταν ασυνήθιστο καθώς οι δυο τους διατηρούσαν τακτική επαφή. Όταν τελικά ο Αλί επικοινώνησε οι χειρότεροι φόβοι της επιβεβαιώθηκαν. Είπε ότι ήταν μάρτυρας της απαγωγής της Λολίτα. Ο Άλι είπε στην Battisson ότι έσπευσε στο διαμέρισμά της, αλλά κατά την άφιξη ένας άνδρας που μιλούσε αραβικά τον απείλησε, χρησιμοποιώντας προσωπικά στοιχεία που ο Άλι πιστεύει ότι θα μπορούσαν να προέρχονται μόνο από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Καμπέρα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή