ΗΠΑ: Βάζουν στο στόχαστρο το TikTok γιατί δεν προφύλαξε προσωπικά δεδομένα παιδιών

Μήνυση κατατέθηκε χθες εναντίον του Tik Tok με το αιτιολογικό ότι παραβίασε μία σειρά από νόμους για τα προσωπικά δεδομένα παιδιών κάτω των 13 ετών 

Tik Tok
1'


Μήνυση κατατέθηκε κατά της δημοφιλούς πλατφόρμας TikTok και της μητρικής εταιρείας ByteDance από τις αμερικανικές αρχές με το αιτιολογικό ότι δεν προστάτεψαν τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών, που πολλές φορές τη χρησιμοποιούσαν και δίχως τη γονική συναίνεση.

Η μήνυση κατατέθηκε χθες και έρχεται να προστεθεί στις προσπάθειες της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου και πλέον και των ΗΠΑ να επιβάλλουν ρυθμιστικούς κανόνες και τσουχτερά πρόστιμα στη δημοφιλή πλατφόρμα, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε παιδιά και εφήβους.

Την περασμένη Τρίτη, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε επί της αρχής, νομοσχέδιο που επεκτείνει τον Νόμο για την Προστασία της Διαδικτυακής Απορρήτου των Παιδιών και Εφήβων. Αυτό το νομοσχέδιο απαγορεύει τη στοχευμένη διαφήμιση σε παιδιά κάτω των 17 ετών. Δίνει τη δυνατότητα σε γονείς να διαγράψουν πληροφορίες που αφορούν στα παιδιά τους από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, δεν είναι γνωστό αν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των Ρεπουμπλικάνων.

Πριν ένα χρόνο το Κογκρέσο ψήφισε νόμο με τον οποία άφηνε τη δυνατότητα στην Κίνα να πουλήσει το Τik Tok αλλιώς θα αντιμετώπιζε τις συνέπειες.

Κατά την άποψη των ΗΠΑ οι εκπρόσωποι της εταιρείας επέτρεπαν εν γνώσει τους σε παιδιά κάτω των 13 ετών να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, ακόμη και αν δεν το γνώριζαν οι γονείς τους και έχουν συγκεντρώσει για εκείνα προτιμήσεις και δεδομένα.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η πλατφόρμα διαθέτει μόνο στις ΗΠΑ περίπου 170 εκατ. χρήστες, ανάμεσά τους και εκατομμύρια εφήβους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή