Αποκάλυψη για τη δολοφονία Χανίγια: Εμπλοκή της Μοσάντ - Προσέλαβε Ιρανούς πράκτορες

Το Ιράν συλλαμβάνει δεκάδες υπόπτους για τη δολοφονία Χανίγια

Αποκάλυψη για τη δολοφονία Χανίγια: Εμπλοκή της Μοσάντ - Προσέλαβε Ιρανούς πράκτορες
2'

Σύμφωνα με την Telegraph, εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν σε τρία δωμάτια ενός ξενώνα στην Τεχεράνη όπου διέμενε ο ηγέτης της Χαμάς και πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως από το εξωτερικό.

Η Telegraph αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Μοσάντ, η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, προσέλαβε Ιρανούς πράκτορες ασφαλείας για να τοποθετήσουν εκρηκτικά σε τρία διαφορετικά δωμάτια του κτιρίου όπου έμενε ο ηγέτης της Χαμάς.

Η αρχική πρόθεση ήταν να δολοφονηθεί ο Ισμαήλ Χανίγια τον περασμένο Μάιο, κατά την παρουσία του στην κηδεία του πρώην προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί. Ωστόσο, το σχέδιο δεν προχώρησε λόγω του πλήθους που υπήρχε στο κτίριο, αυξάνοντας τις πιθανότητες αποτυχίας, όπως ανέφεραν δύο Ιρανοί αξιωματούχοι στην Telegraph.

Αντ' αυτού, οι πράκτορες τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε τρία δωμάτια του ξενώνα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στη βόρεια Τεχεράνη, όπου θα μπορούσε να μείνει ο Χανίγια.

Οι πράκτορες εντοπίστηκαν να εισέρχονται και να εξέρχονται διακριτικά από πολλά δωμάτια μέσα σε λίγα λεπτά, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που έχουν πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας του κτιρίου.

Οι δράστες έφυγαν κρυφά από τη χώρα, αλλά είχαν έναν συνεργάτη ακόμα στο Ιράν. Στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενεργοποίησαν τα εκρηκτικά από το εξωτερικό στο δωμάτιο όπου διέμενε ο Χανίγια, με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

«Τώρα είναι βέβαιο ότι η Μοσάντ χρησιμοποίησε πράκτορες από τη μονάδα προστασίας Ansar al-Mahdi», δήλωσε αξιωματούχος του IRGC στην Telegraph από την Τεχεράνη.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «Μετά από περαιτέρω έρευνα, ανακαλύφθηκαν επιπλέον εκρηκτικοί μηχανισμοί σε δύο άλλα δωμάτια».

Ένας δεύτερος αξιωματούχος των ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων του IRGC ανέφερε στην Telegraph: «Πρόκειται για μια ταπείνωση για το Ιράν και μεγάλη παραβίαση της ασφάλειας».

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας για να βρει τρόπους να παρουσιάσει τη δολοφονία χωρίς να φανεί ως παραβίαση της ασφάλειας.

«Όλοι αναρωτιούνται πώς συνέβη αυτό, δεν μπορώ να το καταλάβω. Πρέπει να υπάρχει κάτι ανώτερο στην ιεραρχία που κανείς δεν γνωρίζει», πρόσθεσε.

Ο Esmail Qaani, ο διοικητής της δύναμης Quds του IRGC, έχει ζητήσει απολύσεις, συλλήψεις και πιθανές εκτελέσεις. «Η παραβίαση έχει ταπεινώσει τους πάντες», ανέφερε.

Σύμφωνα με την New York Times, το Ιράν έχει προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών, στρατιωτικών αξιωματούχων και εργαζομένων στον στρατιωτικό ξενώνα της Τεχεράνης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή