Μέση Ανατολή ώρα μηδέν - «Θέμα ωρών η ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ» - Οι ΗΠΑ στέλνουν δυνάμεις

Ισχυρές δυνάμεις στέλνουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, μετά τις απειλές του Ιράν για χτύπημα εναντίον του Ισραήλ. Η επίθεση αναμένεται ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες λέει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν καθώς εντείνονται οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης

Μέση Ανατολή ώρα μηδέν - «Θέμα ωρών η ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ» - Οι ΗΠΑ στέλνουν δυνάμεις
AP
8'

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση με drone νωρίς τη Δευτέρα στο βόρειο Ισραήλ, η οποία σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό τραυμάτισε δύο ισραηλινούς στρατιώτες και πυροδότησε φωτιά. Το νέο επεισόδιο σημειώθηκε καθώς οι φόβοι για γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο αυξάνονται μετά τις δολοφονίες την περασμένη εβδομάδα ενός ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και του κορυφαίου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στο Ιράν, Ισμαήλ Χανίγια.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι στόχευσε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ ως απάντηση σε «επιθέσεις και δολοφονίες» που πραγματοποίησε το Ισραήλ σε χωριά στο νότιο Λίβανο. Η επίθεση δεν φάνηκε να αποτελεί μέρος των αντιποίνων που αναμένονταν ως απάντηση στη δολοφονία του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκούρ στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα.

Το Ισραήλ αναχαίτισε «ύποπτους εναέριους στόχους» που πέρασαν από τον Λίβανο στην Άνω Γαλιλαία, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF). Δύο μέλη του IDF τραυματίστηκαν μετά την κατάρριψη ενός στόχου και οι πυροσβέστες σβήνουν τη φωτιά στην περιοχή.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πλήγματα τους τελευταίους 10 μήνες με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα, διατηρώντας ωστόσο την σύγκρουση σε χαμηλά επίπεδα, αποφεύγοντας έναν πλήρη πόλεμο. Οι δολοφονίες Χανίγια και Σουκούρ αύξησαν τις εντάσεις στην περιοχή, με το Ισραήλ να προετοιμάζεται για αντίποινα από το Ιράν και τις συμμαχικές του πολιτοφυλακές.

Οι ΗΠΑ έστειλαν επιπλέον δυνάμεις στη Μέση Ανατολή

Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, κάλεσαν τις τελευταίες ώρες τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο. Η πρεσβεία της Ουάσιγκτον στον Λίβανο κάλεσε τους πολίτες να κλείσουν «οποιοδήποτε εισιτήριο έχουν στη διάθεσή τους», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι είπε ότι το μήνυμά του προς τους Βρετανούς πολίτες ήταν «φύγετε τώρα».

Σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η περιοχή προετοιμάζεται για ιρανικά αντίποινα, οι ΗΠΑ έστειλαν το Σάββατο μια ομάδα κρούσης αερομεταφορέων, μια μοίρα μαχητικών και επιπλέον πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή.

Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή από τις πρώτες ημέρες του πολέμου στη Γάζα, όταν το Πεντάγωνο έστειλε δύο ομάδες κρούσης αερομεταφορέων προς τη Μέση Ανατολή σε μια πολύ δημόσια προειδοποίηση προς τις περιφερειακές μαχητικές ομάδες να μην επεκτείνουν τις μάχες. Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Φάινερ, δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προετοιμάζονται για «κάθε πιθανότητα» αφού το Πεντάγωνο έστειλε τα πρόσθετα στρατιωτικά μέσα.

«Εμείς και ο σύμμαχός μας Ισραήλ προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανότητα. Και αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο έλαβαν χώρα οι ανακοινώσεις του Πενταγώνου. Όλες αυτές οι προσαρμογές στάσης είναι για να προετοιμαστούν για μια πιθανή απάντηση εναντίον του Ισραήλ από το Ιράν ή οποιονδήποτε άλλον αντίπαλο», είπε ο Φάινερ στο CNN. Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της G7 για να συζητήσουν την «επείγουσα ανάγκη για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν και οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας που θα εξασφάλιζε απελευθέρωση ομήρων και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Επανέλαβαν επίσης τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ και προέτρεψαν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέρη» για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε οτι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο της προγραμματισμένης ιρανικής επίθεσης, αλλά πιστεύει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και από σήμερα, Δευτέρα (5/8).

Οι Ισραηλινοί προμηθεύονταν είδη πρώτης ανάγκης, ενώ οι αρχές στον δήμο της Ιερουσαλήμ συμβούλεψαν τους κατοίκους να «καθαρίσουν και να προετοιμάσουν τα καταφύγιά τους με βόμβες», προειδοποιώντας ότι πρέπει να μπορούν να φτάσουν στα καταφύγια σε 90 δευτερόλεπτα. Τα Μέσα Ενημέρωσης υπενθύμισαν την άνευ προηγουμένου άμεση στρατιωτική επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο μετά από ένα ύποπτο ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε δύο Ιρανούς στρατηγούς.

Ισραήλ: «Βρισκόμαστε ήδη σε πολυμέτωπο πόλεμο με το Ιράν»

Το Ισραήλ βρίσκεται ήδη σε «πολυμέτωπο πόλεμο» με το Ιράν και τους πληρεξούσιους του, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Κυριακή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι προετοιμάζονται να υπερασπιστούν το Ισραήλ από μια αναμενόμενη αντεπίθεση και να αποτρέψουν μια ακόμη πιο καταστροφική περιφερειακή σύγκρουση .

Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας εν τω μεταξύ πραγματοποίησε ένα σπάνιο ταξίδι στο Ιράν στο πλαίσιο διπλωματικών προσπαθειών. «Θέλουμε να τελειώσει η κλιμάκωση», είπε ο Aιμάν Σαφάντι. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν θα εκτροχιαστεί», δήλωσε στο ABC από την πλευρά του ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Φάινερ.

Μια επίθεση με μαχαίρι την Κυριακή κοντά στο Τελ Αβίβ σκότωσε μια γυναίκα περίπου 70 ετών και έναν 80χρονο άνδρα, σύμφωνα με την υπηρεσία διάσωσης του Ισραήλ Magen David Adom, και άλλοι δύο τραυματίστηκαν. Η αστυνομία είπε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν Παλαιστίνιο μαχητή, ο οποίος «εξουδετερώθηκε».

Οι εξελίξεις έχουν εγείρει ανησυχίες ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος τώρα διανύει τον ένατο μήνα, θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια πλήρη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Θεωρείται ότι η Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο σε πιθανά αντίποινα. Η οργάνωση έχει εμπλακεί σε καθημερινές ανταλλαγές πυρών με το Ισραήλ.

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα

Μέσα στη Γάζα, το υπουργείο Υγείας είπε ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν όταν το Ισραήλ έπληξε δύο σχολεία στην πόλη της Γάζας. Το βίντεο του AP δείχνει τουλάχιστον ένα παιδί ανάμεσα στους νεκρούς. Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος κατηγορεί τακτικά τους Παλαιστίνιους μαχητές ότι βρίσκουν καταφύγιο σε περιοχές αμάχων, είπε ότι έπληξε τα κέντρα διοίκησης της Χαμάς. «Όπως μπορείτε να δείτε, δεν υπάρχει εξοπλισμός για την αποκατάσταση των τραυματιών. Οι διασώστες σκάβουν με τα χέρια τους», είπε ένας άνδρας, ο Γιουσούφ Αλ-Μασχαράουι.

Νωρίτερα, τα ισραηλινά χτυπήματα σκότωσαν τουλάχιστον 18 άτομα. Ένα χτύπησε σε καταυλισμό σκηνών για χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στην αυλή του Νοσοκομείου Μαρτύρων Aλ Άκσα, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι στόχευσε έναν Παλαιστίνιο μαχητή στο χτύπημα, το οποίο είπε ότι προκάλεσε δευτερεύουσες εκρήξεις, «δείχνοντας την παρουσία όπλων στην περιοχή».

Το νοσοκομείο στο Ντειρ Αλ Μπάλα είναι η κύρια ιατρική μονάδα που λειτουργεί στην κεντρική Γάζα, καθώς πολλά άλλα στην περιοχή δεν λειτουργούν πλέον. Ένα ξεχωριστό χτύπημα σε ένα σπίτι κοντά στην περιοχή σκότωσε ένα κορίτσι και τους γονείς του, σύμφωνα με το νοσοκομείο. Μια άλλη επίθεση ισοπέδωσε ένα σπίτι στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους, ανάμεσά τους τρία παιδιά, τους γονείς και η γιαγιά τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε όχημα στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με τις πρώτες ανταποκρίσεις της Πολιτικής Άμυνας.

Παλαιστίνιοι μαχητές στη Γάζα εκτόξευσαν τουλάχιστον πέντε βλήματα σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στα σύνορα χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές, ανέφερε ο στρατός. Ο στρατός κάλεσε εν τω μεταξύ τους πολίτες σε ορισμένες περιοχές της πόλης Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα να εκκενώσουν.

Ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, με τους μαχητές της να σκοτώνουν περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως άμαχους, και να συλλαμβάνουν ομήρους περίπου 250 ανθρώπους.

Η μαζική επίθεση του Ισραήλ ως απάντηση σκότωσε τουλάχιστον 39.580 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών. Οι σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές ενώ εκτόπισαν τη συντριπτική πλειοψηφία των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας, συχνά πολλές φορές.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή