Ρωσία: Πλησιάζει σε πόλη-κλειδί στην ανατολική Ουκρανία- Η Ουκρανία ελέγχει 82 κοινότητες στο Κουρσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο ενός ουκρανικού χωριού, κοντά σε σημαντικό εφοδιαστικό κόμβο 

ρωσικές δυνάμεις
Επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ στέλνει η Ρωσία
AP
3'

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις της πήραν τον έλεγχο ενός χωριού στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 16 χιλιομέτρων από τη σημαντική πόλη Ποκρόβσκ, που αποτελεί έναν σημαντικό εφοδιαστικό κόμβο για τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ την 6η Αυγούστου θεωρήθηκε από στρατιωτικούς αναλυτές ως μια απόπειρα να εξαναγκαστεί η Ρωσία να εκτρέψει δυνάμεις της από το ουκρανικό μέτωπο. Όμως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατήγαγαν μια σειρά νικών κατά μήκος του μετώπου, από την περιφέρεια του Χαρκόβου έως το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, η Ρωσία κατέλαβε το χωριό Ιβάνιβκα, στο πλαίσιο μιας ξεκάθαρης ώθησης προκειμένου να φθάσει στον δρόμο που οδηγεί στο Ποκρόβσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Υποστηρίζει επιπλέον ότι ρωσικές μονάδες νίκησαν τις ουκρανικές δυνάμεις σε μια σειρά μαχών στην περιοχή. Το Reuters δεν μπορεί να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ή της Ουκρανίας στο πεδίο.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη (15/08/2024) ότι θα στείλει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης αφιερωμένης στην ασφάλεια των παραμεθόριων περιοχών, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αντρέι Μπελούσοφ έκανε λόγο για «καταμερισμό επιπλέον δυνάμεων και μέσων» στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με εκείνη του Κουρσκ, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν εισβάλει από την 6η Αυγούστου.

«Η συνάντηση (…) επέτρεψε να συζητήσουμε επιπλέον μέτρα που στοχεύουν στο να εγγυηθούμε την ακεραιότητα και το απαραβίαστο του εδάφους, όπως και την προστασία του πληθυσμού και των υποδομών στην περιοχή του Μπέλγκοροντ έναντι των επιθέσεων των στρατιωτικών δυνάμεων» του ουκρανικού στρατού, ανέφερε ο Ρώσος υπουργός στο Telegram. Σήμερα, για πρώτη φορά από την ουκρανική επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, την 6η Αυγούστου, ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι ανακατέλαβε το χωριό Κρουπέτς.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία ελέγχει 82 κοινότητες και 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη ρωσική παραμεθόριο περιοχή του Κουρσκ, είπε σήμερα ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντερ Σίρσκι, την ένατη ημέρα μιας άνευ προηγουμένου εύρους ουκρανικής επίθεσης στο ρωσικό έδαφος.

«Συνολικά, από την έναρξη των επιχειρήσεων στην περιφέρεια του Κουρσκ, τα στρατεύματά μας έχουν προωθηθεί σε βάθος 35 χιλιομέτρων», δήλωσε ο αξιωματικός κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Έχουμε πάρει τον έλεγχο 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους και 82 κοινοτήτων», συμπλήρωσε, περιγράφοντας πως η κατάσταση βρίσκεται «υπό έλεγχο».

Επιπλέον, ο Ολεξάντρε Σίρκι είπε ότι η Ουκρανία εγκατέστησε μια στρατιωτική διοίκηση στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ. Ένδειξη της πρόθεσης των ουκρανικών δυνάμεων να εγκατασταθούν μακροπρόθεσμα, αυτή η στρατιωτική δομή είναι επιφορτισμένη με τρέχουσες υποθέσεις και με την υλικοτεχνική στήριξη του στρατού, όπως επίσης με την εγγύηση της ασφάλειας σε μια δεδομένη ζώνη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή