BBC: Η Ουκρανία χρησιμοποίησε βρετανικά άρματα μάχης στην εισβολή στη Ρωσία

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας τονίζει ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα αυτοάμυνας και χρήσης κατά βούληση των όπλων που της έχουν παραχωρηθεί 

BBC: Η Ουκρανία χρησιμοποίησε βρετανικά άρματα μάχης στην εισβολή στη Ρωσία
BBCviaGetty
2'

Βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2 χρησιμοποιήθηκαν στην εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία, επιβεβαίωσε επίσημη βρετανική πηγή στο BBC.

Το υπουργείο Άμυνας τονίζει ότι δεν σχολιάζει ποια συγκεκριμένα όπλα που προμηθεύτηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιήθηκαν, ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ η Ουκρανία έχει σαφές «δικαίωμα αυτοάμυνας έναντι των παράνομων επιθέσεων της Ρωσίας και αυτό δεν αποκλείει επιχειρήσεις εντός της Ρωσίας». Αυτό περιλαμβάνει και τη χρήση αρμάτων μάχης, που, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή χρησιμοποιούνται στην ουκρανική επίθεση τώρα.

Ήδη δυτικά θωρακισμένα έχουν εντοπιστεί σε ρωσικά εδάφη, από τότε που ξεκίνησε τη νέα επίθεση η Ουκρανία νωρίτερα αυτό τον μήνα. Συγκεκριμένα περιλαμβάνουν τεθωρακισμένα οχήματα Bradley και Stryker από τις ΗΠΑ καθώς και γερμανικά Marders. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί εικόνες από βρετανικά άρματα Challenger ή αμερικανικά άρματα Abrams πέρα από τα σύνορα.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ωστόσο επισημαίνουν την επιτυχία της επίθεσης της Ουκρανίας με «ελιγμούς συνδυασμένων όπλων» χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό και άρματα μάχης καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την επίθεση.

Αυτό είναι που έλειπε από την περσινή επίθεση της Ουκρανίας στα νότια και ανατολικά της χώρας, που παρεμποδίστηκε από τις βαριά ναρκοθετημένες ρωσικές οχυρώσεις που καθιστούσαν δύσκολη και επικίνδυνη τη χρήση των τεθωρακισμένων. Στην επίθεση εκείνη ένα από τα 14 άρματα μάχης Challenger 2 που προμήθευσε το Ηνωμένο Βασίλειο καταστράφηκε.

Τα άρματα μάχης που προμήθευσαν στους Ουκρανούς οι Βρετανοί χειρίστηκε η 82η Ταξιαρχία Αεροπορίας, που εκπαιδεύτηκε πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο στον τρόπο χειρισμού των Challenger 2. Είναι γνωστό ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε μερικές από τις καλύτερα εκπαιδευμένες και καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες της για να πραγματοποιήσει την επίθεσή της εκτός συνόρων.

Η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην πολιτική και οι Ουκρανοί ανέκαθεν είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα όπλα που τους προμήθευσε η Βρετανία κατά βούληση.

Η μόνη εξαίρεση αφορά τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow, οι οποίοι παραδόθηκαν με τον όρο ότι δεν θα εκτοξεύονταν σε στόχους εντός της Ρωσίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή