Μυστήριο με αντικείμενα που βρέθηκαν στον Τιτανικό - Γιατί τα κρύβουν σε μυστική τοποθεσία

Τι αντικείμενα ανασύρθηκαν και γιατί δεν είναι προσβάσιμα για όλους

Μυστήριο με αντικείμενα που βρέθηκαν στον Τιτανικό - Γιατί τα κρύβουν σε μυστική τοποθεσία
UniladTech
3'

Αν είχατε ποτέ περιέργεια για τις πραγματικές ιστορίες των επιβατών του Τιτανικού, υπάρχει μια μυστική αποθήκη που αποτελεί πραγματικό θησαυρό με τις πολυάριθμες ιστορίες του πλοίου.

Ο Τιτανικός είναι το πιο διάσημο ναυάγιο της ιστορίας - κι όμως, παρά τις προσπάθειές μας να τον μελετήσουμε - μερικές φορές μοιάζει σαν να έχουμε μόλις και μετά βίας ξύσει την επιφάνεια της ιστορίας του.

Όμως, υπάρχει μια μυστική αποθήκη στην οποία κρύβονται πολλές απαντήσεις σχετικά με το ποιοι επέβαιναν στον Τιτανικό.

Η αποθήκη βρίσκεται κάπου στην Ατλάντα της Τζόρτζια και περιλαμβάνει χιλιάδες αντικείμενα και ευρήματα που επέζησαν από το ναυάγιο.

Σύμφωνα με το BBC, τα ράφια της αποθήκης είναι γεμάτα με αντικείμενα που έχουν βρεθεί, από γυάλινα σκεύη, μέχρι κουμπιά, ένα βαθουλωμένο φινιστρίνι, ακόμα και μια αναποδογυρισμένη μπανιέρα.

Η RMS Titanic Inc, η εταιρεία που ανέκτησε όλα αυτά τα αντικείμενα, δήλωσε στο BBC ότι κατάφερε να ανακτήσει 5.500 αντικείμενα από το ναυάγιο, με κάποια από αυτά να εκτίθενται δημόσια σε μουσεία ή εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.

The warehouse has thousands of items stored on its shelves. (BBC News)

Ένα πολύτιμο αντικείμενο είναι μια τσάντα από δέρμα αλιγάτορα που ανήκε σε μια 63χρονη επιβάτιδα ονόματι Marian Meanwell.

«Είναι μια πραγματικά όμορφη, μοντέρνα μικρή τσάντα», δήλωσε στο BBC η Tomasina Ray, διευθύντρια συλλογών της RMS Titanic Inc.

«Ήταν μια 63χρονη κομμώτρια», πρόσθεσε. «Ταξίδευε στις ΗΠΑ για να βρεθεί με την κόρη της που είχε πρόσφατα χηρέψει».

Τα αντικείμενα μέσα στην τσάντα της Meanwell κατάφεραν επίσης να επιβιώσουν από το ναυάγιο, μεταξύ των οποίων μια ξεθωριασμένη φωτογραφία που πιστεύεται ότι είναι της μητέρας της και τα χαρτιά που χρειαζόταν για τη νέα της ζωή στην Αμερική.

The passenger's bag was made out of alligator skin and remained intact. (BBC News)

Άλλα απίστευτα αντικείμενα που φυλάσσονται στην αποθήκη περιλαμβάνουν μικροσκοπικά φιαλίδια αρώματος που προφανώς εξακολουθούν να είναι «πολύ δυνατά» σύμφωνα με τον Ray.

«Υπήρχε ένας πωλητής αρωμάτων στο πλοίο και είχε πάνω από 90 από αυτά τα μικρά φιαλίδια αρωμάτων», εξήγησε. Ανήκαν σε έναν επιβάτη ονόματι Adolphe Saalfeld, ο οποίος ήταν ένας από τους 700 ανθρώπους που επέζησαν από το ναυάγιο.

«Είχε φύγει από τη ζωή όταν τα βρήκαμε», είπε ο Ρέι. «Αλλά απ' ό,τι καταλαβαίνω ζούσε με κάποιες ενοχές - την ενοχή του επιζώντος».

Στην αποθήκη φυλάσσεται επίσης ένα μπουκάλι σαμπάνιας που έχει ακόμα σαμπάνια μέσα και φελλό στην κορυφή.

Cups and plates from the shipwreck also survived. (BBC News)

Η αποθήκη αποκαλύπτει επίσης τα διαφορετικά κύπελλα που δίνονταν στους επιβάτες ανάλογα με την τάξη τους.

Οι επιβάτες της τρίτης θέσης έλαβαν απλές κούπες με έντονο κόκκινο λογότυπο της White Star. Οι επιβάτες της δεύτερης θέσης είχαν κούπες με μπλε λουλουδάτη διακόσμηση. Ενώ οι επιβάτες της πρώτης θέσης είχαν πιάτα κατασκευασμένα από πιο λεπτή πορσελάνη.

Η RMS Titanic Inc είναι η μόνη εταιρεία που έχει τη νόμιμη άδεια να ανασύρει αντικείμενα και τεχνουργήματα από το ναυάγιο. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά της να ανακτήσει από την περιοχή τον ραδιοεξοπλισμό Marconi που μετέδιδε τις κλήσεις κινδύνου του Τιτανικού.

«Ο Τιτανικός είναι κάτι που θέλουμε να σεβαστούμε», είπε ο Ray. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε τη μνήμη, επειδή δεν μπορούν όλοι να πάνε στον Τιτανικό και θέλουμε να είμαστε σε θέση να το μεταφέρουμε στο κοινό».

Με πληροφορίες από το UniladTech

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή