Αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου - Ακατέργαστη πέτρα... 2.492 καρατίων

Το διαμάντι βρέθηκε στο ορυχείο Karowe, περίπου 500 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Μποτσουάνα, Γκαμπορόνε

Αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου - Ακατέργαστη πέτρα... 2.492 καρατίων
Lucara Diamond
2'

Το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ - μια ακατέργαστη πέτρα 2.492 καρατίων - ανακαλύφθηκε στη Μποτσουάνα σε ορυχείο που ανήκει στην καναδική εταιρεία Lucara Diamond.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εύρημα μετά το διαμάντι Cullinan των 3.106 καρατίων, το οποίο βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1905 και κόπηκε σε εννέα ξεχωριστές πέτρες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στα βρετανικά κοσμήματα του Στέμματος.

Το διαμάντι βρέθηκε στο ορυχείο Karowe, περίπου 500 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Μποτσουάνα, Γκαμπορόνε.

Η κυβέρνηση της Μποτσουάνα δήλωσε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στο κράτος της νότιας Αφρικής.

Η προηγούμενη μεγαλύτερη ανακάλυψη στη Μποτσουάνα ήταν μια πέτρα 1.758 καρατίων που βρέθηκε στο ίδιο ορυχείο το 2019.

Η Μποτσουάνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς διαμαντιών στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής.

Σε ανακοίνωσή της, η Lucara ανέφερε ότι η πέτρα ήταν «ένα από τα μεγαλύτερα ακατέργαστα διαμάντια που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ανάκτηση αυτού του εξαιρετικού διαμαντιού 2.492 καρατίων», δήλωσε ο επικεφαλής της Lucara William Lamb.

Η εταιρεία δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την ποιότητα του πολύτιμου λίθου ή την αξία του.

Το διαμάντι εντοπίστηκε με τη χρήση της τεχνολογίας ακτίνων-Χ Mega Diamond Recovery της Lucara, δήλωσε ο κ. Lamb.

Χρησιμοποιείται από το 2017 για τον εντοπισμό και τη διατήρηση διαμαντιών υψηλής αξίας, ώστε να μην σπάσουν κατά τις διαδικασίες θραύσης του μεταλλεύματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Miningmx.

Η Lucara κατέχει το 100% της κυριότητας του ορυχείου στο Karowe.

Η κυβέρνηση της Μποτσουάνα πρότεινε νόμο που θα ζητά από τις εταιρείες, αφού τους χορηγηθεί άδεια εξόρυξης, να πωλούν μερίδιο 24% σε τοπικές εταιρείες, εάν η κυβέρνηση δεν ασκήσει την επιλογή της να γίνει μέτοχος, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τον περασμένο μήνα.

Πηγή: BBC

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή