Βερολίνο: Ιστορική συνάντηση Στάρμερ - Σολτς για την επανεκκίνηση των σχέσεων μετά το Brexit

O Βρετανός πρωθυπουργός Kiρ Στάρμερ επισκέπτεται το Βερολίνο με στόχο να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ, μετά το Brexit

Ο Κιρ Στάρμερ και ο Όλαφ Σολτς
Ο Κιρ Στάρμερ και ο Όλαφ Σολτς
AP
3'

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σερ Κιρ Στάρμερ συνάντησε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο καθώς επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με την Ευρώπη μετά το Brexit, πιθανότατα όμως θα χρειαστεί να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, όπως έσπευσε να σχολιάσει το Sky News. H επίσκεψή του σημειώνεται αφού προειδοποίησε το βρετανικό κοινό ότι ο προϋπολογισμός του φθινοπώρου θα είναι «επώδυνος».

Ο Στάρμερ έφτασε χθες βράδυ (27/8) στο Βερολίνο, στην πρώτη του επίσκεψη στην ΕΕ μετά την εκλογή του στο πλαίσιο της οποίας θα μεταβεί και στη Γαλλία, σηματοδοτώντας την επιθυμία του να επαναπροσδιορίσει τους δεσμούς της χώρας του με το μπλοκ. Έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους εταίρους του και επιδιώκει κυρίως να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία ασφαλείας και μια καλύτερη εμπορική συμφωνία με τους 27.

Ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο πρώτος εδώ και 14 χρόνια που ανήκει στο Εργατικό Κόμμα, έχει τονίσει ότι δεν σκοπεύει να επανενταχθεί η Βρετανία στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, στην τελωνιακή ένωση ή στη συνθήκη για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων.

Σήμερα το πρωί παρέστη σε στρατιωτική τελετή στο Βερολίνο ενώ αναμενόταν να συζητήσει με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς μια νέα διμερή συμφωνία, στη βάση της συμφωνίας του «Lancaster House» που είχαν συνάψει Γαλλία και Βρετανία το 2010. Αυτή η συμφωνία, που αποτελεί «πυλώνα της επαναφοράς στο προσκήνιο των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρώπη», αναμένεται να οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, στις αρχές του 2025.

Στόχος της είναι να ενισχυθούν οι εμπορικές συναλλαγές, να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και να ενισχυθεί «η κοινή δράση κατά της παράτυπης μετανάστευσης», επεσήμανε η Ντάουνινγκ Στριτ. Στο τέλος Ιουλίου Βερολίνο και Βρετανία είχαν ήδη δεσμευθεί να συνεργαστούν πιο στενά σε θέματα άμυνας και ασφαλείας με την υπογραφή διακήρυξης, που είχε παρουσιαστεί ως η πρώτη του είδους μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ και η οποία θα επιτρέψει κυρίως την ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών.

Η νέα συμφωνία που θα συζητηθεί αποτελεί «μοναδική ευκαιρία, η οποία παρουσιάζεται μία φορά κάθε γενιά, για να επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις μας με την Ευρώπη», πρόκειται να δηλώσει ο Στάρμερ στον Σολτς, σημείωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Οι δύο ηγέτες κατά τη συνάντησή τους θα αναφερθούν και στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς Βρετανία και Γερμανία δέχονται πιέσεις να διατηρήσουν τη βοήθεια που παρέχουν στην εμπόλεμη χώρα.

Μετά το Βερολίνο ο Στάρμερ αναμένεται στο Παρίσι για να παραστεί σήμερα το βράδυ (28.8) στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή