Eπιστήμονες ανακάλυψαν «θησαυρό» στο βυθό του Αρκτικού Ωκεανού που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο

H ανθρωπότητα έχει ένα σπουδαίο... όπλο στα χέρια της
Unsplash
2'

Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό για τους επιστήμονες από το να βρίσκουν κάτι που πιστεύουν ότι πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο, και αυτό φαίνεται να είναι αυτό που συνέβη στην Αρκτική.

Επιστήμονες βρήκαν μια κρύπτη στη θάλασσα και πιστεύουν τώρα ότι έχουν πετύχει το... τζάκποτ που θα μπορούσε να βοηθήσει τις δοκιμές αντιβιοτικών.

Αυτό το υποσχόμενο εύρημα θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι θανατηφόροι ιοί θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο μέλλον.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν υποψήφια αντιβιοτικά σε μικρόβια βαθέων υδάτων που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν αυτούς τους ιούς.

Παρόλο που περίπου το 70 τοις εκατό των αντιβιοτικών μας προέρχονται από ακτινοβακτήρια που βρίσκονται στο έδαφος, δεν έχουμε ακόμη αναζητήσει άλλες πηγές που θα μπορούσαν να κρύβονται σε κάθε λογής μέρη σε όλο τον κόσμο.

Ο επικεφαλής της μελέτης Καθηγητής Päivi Tammela, από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι της Φινλανδίας, δήλωσε: «Δείχνουμε πώς οι προηγμένες δοκιμές προσυμπτωματικού ελέγχου μπορούν να αναγνωρίσουν αντι-μολυσματικούς και αντιβακτηριακούς μεταβολίτες από εκχυλίσματα ακτινοβακτηρίων.

«Ανακαλύψαμε μια ένωση που αναστέλλει τη λοιμογόνο δράση του εντεροπαθογόνου E. coli (EPEC) χωρίς να επηρεάζει την ανάπτυξή του και μια ένωση που αναστέλλει την ανάπτυξη, και τα δύο σε ακτινοβακτήρια από τον Αρκτικό Ωκεανό».

Η καθηγήτρια Tammela και η ομάδα της επικεντρώνονται τώρα στο στέλεχος EPEC για να δοκιμάσουν το πιθανό αντιβιοτικό της θάλασσας καθώς είναι ένα φοβερό ζωύφιο που προκαλεί διάρροια σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Το στέλεχος εκπλένεται από το έντερο και εγχέει «μολυσματικούς παράγοντες» που καταλαμβάνουν τα κύτταρα και τα σκοτώνουν.

Όταν οι ερευνητές πήραν δείγματα τεσσάρων τύπων ακτινοβακτηρίων που προέρχονταν από ασπόνδυλα στον Αρκτικό Ωκεανό το 2020, αποφάσισαν να το αναπτύξουν και να δουν τι θα συνέβαινε αν το έβαζαν ενάντια στο EPEC.

Διαπίστωσαν ότι το βακτήριο ήταν σε θέση να συγκρατηθεί, καθιστώντας το πραγματικό διεκδικητή για την ιατρική.

Ο καθηγητής Tammela εξήγησε: «Τα επόμενα βήματα είναι η βελτιστοποίηση των συνθηκών καλλιέργειας για την παραγωγή ένωσης και η απομόνωση επαρκών ποσοτήτων κάθε ένωσης για να διαλευκανθούν οι αντίστοιχες δομές τους και να διερευνηθούν περαιτέρω οι αντίστοιχες βιοδραστηριότητές τους».