Φίλαθλοι Παραολυμπιακών Αγώνων μαθαίνουν πότε να σιωπούν σε αθλήματα με άτομα με προβλήματα όρασης
Η μπάλα και στα δύο αθλήματα περιέχει ένα κουδούνι που ειδοποιεί τους παίκτες για την κατά προσέγγιση θέση της
Μια απαλή φωνή από το μεγάφωνο υπενθυμίζει στο ανήσυχο πλήθος: «Σσσς. Σσσς.»
Το σφύριγμα ακούγεται.
Ξαφνικά, οι θεατές σιωπούν και ακόμη και ο παραμικρός θόρυβος αντηχεί στο στάδιο του Πύργου του Άιφελ. Οι οπαδοί γεμίζουν το στάδιο, αλλά μερικές φορές, είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Αυτού του είδους η ατμόσφαιρα είναι αδιανόητη στους περισσότερους αθλητικούς χώρους, αλλά ειδικά σε ένα άθλημα όπως το ποδόσφαιρο, οι οπαδοί του οποίου είναι ίσως περισσότερο γνωστοί για τη φασαρία.
Αλλά αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο ποδόσφαιρο. Πρόκειται για ποδόσφαιρο τυφλών, ένα από τα δύο σιωπηλά αθλήματα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.
Το ποδόσφαιρο τυφλών και το goalball απευθύνονται σε αθλητές με προβλήματα όρασης. Όταν οι αισθητηριακές εισροές μειώνονται σε μια περιοχή, οι άλλες αισθήσεις αναπληρώνουν το κενό, χωρίς όραση, ο ήχος παίρνει την κεντρική θέση.
Η μπάλα και στα δύο αθλήματα περιέχει ένα κουδούνι που ειδοποιεί τους παίκτες για την κατά προσέγγιση θέση της. Οι παίκτες φωνάζουν ο ένας στον άλλο καθώς περιηγούνται στον αγωνιστικό χώρο και οι φίλαθλοι πρέπει να συγκρατούν τον ενθουσιασμό τους μέχρι η μπάλα να βγει εκτός παιχνιδιού. Και τα δύο αθλήματα καλλιεργούν ένα περιβάλλον που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Χωρίς συνεχείς φλυαρίες και ψαλμωδίες, η ενέργεια των φιλάθλων εκδηλώνεται ως σταθερή εστίαση στον αγωνιστικό χώρο.
Ο Ζέφερσον «Ζεφίνιο» Γκονκάλβες, ο αστέρας του τυφλού ποδοσφαιριστή της Βραζιλίας, δήλωσε μέσω μεταφραστή ότι ο ίδιος και οι συμπαίκτες του αισθάνονται ότι το κοινό είναι επίσης μέσα στο παιχνίδι και αντιδρά σε κάθε στιγμή, και ότι αισθάνονται την ενέργεια στο γήπεδο.
Η 18χρονη Γαλλίδα φίλαθλος Ζέιντ Σιντό είπε ότι το ποδόσφαιρο των τυφλών απαιτεί διαφορετικό βαθμό προσοχής.
«Ο μπαμπάς μου και εγώ πηγαίνουμε σε κάποιους ποδοσφαιρικούς αγώνες», δήλωσε η Σιντό, αναφερόμενη στις εμπειρίες της από τους αγώνες των αρτιμελών. «(Το ποδόσφαιρο τυφλών) είναι πολύ διαφορετικό, αλλά ταυτόχρονα είμαι πιο συγκεντρωμένη».
Οι φίλαθλοι που δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτά τα αθλήματα μπορεί να αισθάνονται αμήχανα στην πλοήγηση στους νέους κανόνες. Για να μειωθεί η ένταση, ένας σχολιαστής του goalball ενημερώνει τους φιλάθλους ότι επιτρέπεται να μιλήσουν: «Θόρυβος». Λίγο ανήσυχο στην αρχή, το πλήθος αυξάνει σιγά σιγά την έντασή του για να ζητωκραυγάσει.
Κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου και μεταξύ σημαντικών φάσεων, ένας δρομέας καταλαμβάνει το τυφλό γήπεδο ποδοσφαίρου με μια μεγάλη πινακίδα που γράφει ρητά: «ΦΩΝΑΞΤΕ ΔΥΝΑΤΑ!!!!» Συνήθως, συνθήματα όπως αυτό δημιουργούν δυναμική στους θεατές που ήδη ζητωκραυγάζουν. Εδώ, είναι πραγματικά οδηγίες.
Ακόμη και με το επίσημο πράσινο φως, ορισμένοι νέοι οπαδοί αφήνουν τον πατριωτισμό τους να υπερισχύσει της ευπρέπειας, ενώ άλλοι κάθονται μπερδεμένοι.
«Είναι κάπως αστείο γιατί νομίζω ότι οι άνθρωποι στις κερκίδες φοβούνται, δεν ξέρουν πότε να ζητωκραυγάζουν, αλλά εγώ ξέρω το παιχνίδι», δήλωσε η Ελιάνα Μέισον, παραολυμπιονίκης στο goalball, η οποία υποστηρίζει συχνά τον αρραβωνιαστικό της, τον συναθλητή της παραολυμπιονίκη και παίκτη του goalball Κάλαχαν Γιανγκ, στους αγώνες του. «Θα υπάρχει απόλυτη ησυχία και θα πω: Πάμε! Ο κόσμος με κοιτάζει και τους λέω ότι δεν πειράζει, ξέρω πότε μπορώ να ζητωκραυγάζω και πότε όχι».
Σε εκείνες τις στιγμές που επιτρέπονται οι ζητωκραυγές, είναι βροντώδεις. Οι θεατές από την Ολλανδία συμφώνησαν ότι όταν συμβαίνει αυτό, το χειροκρότημα είναι πολύ πιο δυνατό από ό,τι στα μη αθόρυβα αθλήματα.
«Έχω την ιδέα ότι βρίσκεσαι μαζί τους στο παιχνίδι όταν σκοράρουν», δήλωσε ο 23χρονος Ολλανδός οπαδός Τζέιμι Κούντιγς, ο οποίος δεν είχε παρακολουθήσει ποτέ πριν από σήμερα αθλητική εκδήλωση με σιωπή. «Όλοι τρελαινόμαστε, σαν να λέμε, τα κατάφερες! Επειδή δεν μπορούν να δουν τι κάνουν».
Αυτή η δυναμική μπρος-πίσω μπορεί επίσης να αποσπάσει την προσοχή των ανταγωνιστών. Ο Τζεφίνιο εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να είναι δύσκολο να πάει κανείς να πάρει τη μπάλα, αν το πλήθος δεν καταφέρει να «σσσσ» τη σωστή στιγμή, αλλά δήλωσε επίσης ότι είναι αισιόδοξος ότι αυτά τα προβλήματα θα αρχίσουν να εξαφανίζονται καθώς το τυφλό ποδόσφαιρο αυξάνει τη δημοτικότητά του.
Ο Τζεφίνιο δήλωσε ότι καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν το ποδόσφαιρο τυφλών, το πλήθος θα συνηθίζει τους κανόνες θορύβου και θα μαθαίνει το περιβάλλον.
Ένα στοιχείο στο οποίο οι οπαδοί επανέρχονται, ξανά και ξανά, είναι ότι αισθάνονται ότι η σιωπή τους ισοδυναμεί με σεβασμό, όχι μόνο προς τους παίκτες, αλλά και προς το ίδιο το άθλημα.
«Είναι διαφορετικό το πώς συμπεριφέρονται και πώς σέβονται τους παίκτες», δήλωσε ο Βραζιλιάνος οπαδός Χοακίμ Μέντες για τους οπαδούς στο στάδιο του Πύργου του Άιφελ. Παρακολούθησε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα τυφλών μεταξύ της Βραζιλίας και της Τουρκίας, τον οποίο η Βραζιλία κέρδισε με 3-0.
«Νομίζω ότι η ενέργεια είναι η ίδια», πρόσθεσε η Σιντό, η οποία παρακολούθησε τον ίδιο αγώνα. «Παρόλο που πρέπει να παραμείνουμε σιωπηλοί, νιώθω ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι που βρίσκονται εδώ».
Πηγή: AP News