Στο κόκκινο οι αυτοκινητοβιομηχανίες της ΕΕ: Η Volkswagen εξετάζει για 1η φορά λουκέτα στη Γερμανία

Για πρώτη φορά στα 87 χρόνια ιστορίας της, η Volkswagen (VW) -η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη- εξετάζει σχέδια για λουκέτο σε γερμανικά εργοστάσια, με φόντο τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα.

Στο κόκκινο οι αυτοκινητοβιομηχανίες της ΕΕ: Η Volkswagen εξετάζει για 1η φορά λουκέτα στη Γερμανία
AP
3'

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν αυξημένο ανταγωνισμό από τα σημαντικά φθηνότερα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μεγάλες πιέσεις για την περιβόητη «πράσινη μετάβαση».

«Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει μια πολύ απαιτητική και σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο Όλιβερ Μπλουμ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Volkswagen, επισημαίνοντας τους νέους ανταγωνιστές που εισέρχονται στις ευρωπαϊκές αγορές, την επιδείνωση της θέσης της Γερμανίας ως κόμβου παραγωγής και την ανάγκη για αποφασιστική δράση.

Η Volkswagen, η οποία ξεκίνησε μια προσπάθεια περικοπής κόστους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους, χάνει μερίδιο αγοράς στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά της. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι παραδόσεις σε Κινέζους πελάτες μειώθηκαν κατά 7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, ενώ τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου μειώθηκαν κατά 11,4% στα 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι χαμηλές επιδόσεις στην Κίνα καταγράφονται καθώς η εταιρεία χάνει τις τοπικές μάρκες EV, ιδίως την BYD, η οποία αποτελεί επίσης αυξανόμενη απειλή για τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη.

Η συζήτηση γύρω από το κλείσιμο εργοστασίων και τις απολύσεις αφορά στον όμιλο εμπορικών σημάτων CORE που είδε τα λειτουργικά κέρδη του να πέφτουν στα 966 εκατομμύρια ευρώ από 1,64 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος. Ο όμιλος περιλαμβάνει επίσης μάρκες πολυτελείας όπως οι Audi και Porsche, οι οποίες έχουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους από τα οχήματα μαζικής αγοράς που κατασκευάζει η Volkswagen, καθώς επίσης η SEAT και η Skoda.

Για να αποφύγει τις αναγκαστικές απολύσεις η VW επεδίωξε να μειώσει το κόστος μέσω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και εξαγορών, πλέον όμως αυτά τα μέτρα μπορεί να μην είναι αρκετά. Στο πλαίσιο αυτό, ο γερμανικός κολοσσός γνωστοποίησε την πρόθεσή του να τερματίσει τη συμφωνία προστασίας της απασχόλησης -η οποία ήταν σε ισχύ από το 1994 και προστάτευε τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία τουλάχιστον μέχρι το 2029- αν και πρόσθεσε πως όλα τα αναγκαία μέτρα θα συζητηθούν με το Γενικό Συμβούλιο Εργαζομένων και το συνδικάτο IG Metall.

Οι ενώσεις εργαζομένων απέρριψαν ως ανεύθυνα τα σχέδια, τονίζοντας ότι κλονίζουν τα θεμέλια της Volkswagen, συνιστούν τεράστια απειλή για τις θέσεις εργασίας και αποτελούν «επίθεση» στην απασχόληση και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Η προσέγγιση της διοίκησης δεν είναι μόνο κοντόφθαλμη, αλλά και επικίνδυνη, καθώς κινδυνεύει να καταστρέψει την καρδιά της Volkswagen», δήλωσε ο Θόρστεν Γκρέγκερ, επικεφαλής διαπραγματευτής με τη VW για τη βιομηχανική ένωση IG Metall, ένα από τα πιο ισχυρά συνδικάτα της Γερμανίας.

Η IG Metall, απέδωσε στην κακοδιαχείριση τα δεινά της εταιρείας και υποσχέθηκε να αγωνιστεί για την προστασία των θέσεων εργασίας. Ο κυβερνήτης της Κάτω Σαξονίας της Γερμανίας, Στέφαν Βιλ ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, συμφώνησε ότι η εταιρεία πρέπει να λάβει μέτρα, κάλεσε ωστόσο τη Volkswagen να αποφύγει το κλείσιμο εργοστασίων και να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους μείωσης του κόστους: «Η πολιτειακή κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό», τόνισε.

Το πιθανό κλείσιμο εργοστασίου στη Γερμανία θα ήταν το πρώτο «λουκέτο» από το 1988, όταν κατέβασε ρολά το εργοστάσιο της VW στο Γουέστμορλαντ της Πενσυλβάνια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή