Politico: Γιατί αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση της νέας Κομισιόν

Δυσκολίες φαίνεται πως αντιμετωπίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να σχηματίσει τη νέα Κομισιόν

Politico: Γιατί αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση της νέας Κομισιόν
2'

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς πλησιάζει η προθεσμία που έθεσε η ίδια για τον σχηματισμό της νέας Κομισιόν, και η πίεση για την ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών στη νέα ομάδα των επιτρόπων έχει μετατραπεί σε ένα από τα κύρια εμπόδια.

Η πρόεδρος της Επιτροπής καθυστερεί την αποκάλυψη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι την επόμενη εβδομάδα γράφει σήμερα το Politico. Έπρεπε να αποκαλύψει τα χαρτοφυλάκια για τους υποψηφίους αύριο Τετάρτη (11/9), αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς ανέβαλε τα χαρτοφυλάκια των 26 υποψηφίων επιτρόπων της μέχρι την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που γνωρίζουν την απόφαση.

Αρχικά, η ομάδα της φον ντερ Λάιεν αναμενόταν να προγραμματίσει συνάντηση με τους ηγέτες των διαφόρων πολιτικών παρατάξεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πρωί της Τετάρτης και στη συνέχεια να ανακοινώσει δημόσια το επόμενο Σώμα των Επιτρόπων. Αυτή η συνάντηση αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεδριάζει στο Στρασβούργο.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Τη Δευτέρα, η Σλοβενία ​​πρότεινε τη Marta Kos, μια πρώην πρέσβειρα, η οποία βοηθά στην επίτευξη του στόχου της φον ντερ Λάιεν για μια πιο ισορροπημένη Επιτροπή ανάμεσα στα δύο φύλα. Ωστόσο, το σλοβενικό κοινοβούλιο πρέπει να υπογράψει αυτήν την αλλαγή, γεγονός που ανατρέπει την ανακοίνωση.

«Παρά τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει μια ισορροπημένη εκπροσώπηση μεταξύ ανδρών και γυναικών, η διαδικασία έχει προκαλέσει εντάσεις και πολιτικά παζάρια με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αψήφησαν το αίτημά της για δύο υποψηφίους (έναν άνδρα και μία γυναίκα).

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε υποψηφιότητες, όπως η αντικατάσταση ανδρών με γυναίκες υποψηφίους από τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, έχουν δημιουργήσει επιπλέον πίεση στο χρονοδιάγραμμα. Παρότι τώρα υπάρχουν 10 γυναίκες ανάμεσα στους 26 υποψήφιους, το εγχείρημα της φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να κρέμεται από λεπτές ισορροπίες, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές και πολιτικές απαιτήσεις των χωρών-μελών» σημείωνε νωρίτερα το Politico.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή