Η μεγάλη «μάχη» Τραμπ-Χάρις: Tο κρίσιμο ντιμπέιτ και τα δύο οράματα των υποψηφίων για την Αμερική

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Καμάλα Χάρις διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τον πληθωρισμό, τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική κατά τη διάρκεια του προεδρικού ντιμπέιτ που όλα δείχνουν ότι θα είναι και το μοναδικό τους, μόλις οκτώ εβδομάδες μέχρι την ημέρα των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Επόμενο κρίσιμο ραντεβού το ντιμπέιτ των υποψήφιων αντιπροέδρων την 1η Οκτωβρίου

Η μεγάλη «μάχη» Τραμπ-Χάρις: Tο κρίσιμο ντιμπέιτ και τα δύο οράματα των υποψηφίων για την Αμερική
Associated Press
11'

Η Καμάλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη σκηνή του ντιμπέιτ στη Φιλαδέλφεια, όπου έδωσαν μάχη για να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους εν όψει των εκλογών του 2024 στη μεγαλύτερη σκηνή της πολιτικής των ΗΠΑ. Οι δύο υποψήφιοι παρουσίασαν τα εντελώς διαφορετικά οράματά τους για τη χώρα καθώς συναντήθηκαν για τη μοναδική -όπως όλα δείχνουν- τηλεμαχία τους πριν από τις κάλπες του Νοεμβρίου.

Η Δημοκρατική αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος συζήτησαν επί 90 λεπτά στο Εθνικό Συνταγματικό Κέντρο στη Φιλαδέλφεια. Δεν υπήρχε ζωντανό κοινό, τα μικρόφωνά τους ήταν κλειστά όταν δεν ήταν η σειρά τους να μιλήσουν, ενώ είχαν δύο λεπτά για να απαντήσουν στις ερωτήσεις των συντονιστών της μεγάλης βραδιάς, των δημοσιογράφων του ABC, Λίνσει Ντέιβις και Ντέιβιντ Μούιρ.

Ήταν η πρώτη φορά που συναντήθηκαν η Χάρις και ο Τραμπ, μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα και την ανακοίνωση της επίσημης υποψηφιότητας της αντιπροέδρου του. Καθώς οι δύο υποψήφιοι ανέβηκαν στη σκηνή, η υποψήφια των Δημοκρατικών πλησίασε τον Τραμπ και του έσφιξε το χέρι πριν επιστρέψει στο βήμα, σε ένα στιγμιότυπο που έκανε τον γύρο του κόσμου.

Καθ' όλη τη διάρκεια της τηλεμαχίας, η Χάρις ήταν πρόθυμη να επισημάνει όπως είπε τις κραυγαλέες ευθύνες του Τραμπ, επιχείρησε όμως παράλληλα να ξανασυστηθεί στους ψηφοφόρους, οι οποίοι εξακολουθούν να τη γνωρίζουν ως προεδρική υποψήφια του κόμματος που επισκιάστηκε την περασμένη τετραετία από τον Μπάιντεν.

Ο Τραμπ ο οποίος συμμετέχει πλέον στις τρίτες προεδρικές εκλογές του, προσπάθησε να παρουσιάσει την αντίπαλό του στο ευρύ κοινό ως μία άγνωστη φιλελεύθερη. Επιχείρησε επίσης να κερδίσει τους δύσπιστους ψηφοφόρους των προαστίων -πολλοί από τους οποίους είναι γυναίκες- που αποκλείστηκαν στις προηγούμενες κάλπες από το αυθάδες, ηγετικό στυλ του και την τάση του για προσωπικές προσβολές.

Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στη Χάρις ήταν εάν ο αμερικανικός λαός είναι σε καλύτερη κατάσταση σήμερα από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, και εκείνη απέτυχε να απαντήσει άμεσα. Αντίθετα, μίλησε για το μέλλον και αυτό που αποκαλεί «οικονομία ευκαιριών».

Η απάντησή της επιδίωκε να εξηγήσει ορισμένες από τις πολιτικές της για το μέλλον – κάτι που οι ψηφοφόροι έλεγαν ότι θέλουν περισσότερα. Μια δημοσκόπηση των New York Times/Siena διαπίστωσε ότι το 28% των πιθανών ψηφοφόρων «ένιωθαν ότι πρέπει να μάθουν περισσότερα για την κα Χάρις, ενώ μόνο το 9% είπε ότι έπρεπε να μάθει περισσότερα για τον κ. Τραμπ». «Τα δύο τρίτα όσων θέλουν να μάθουν περισσότερα είπαν ότι ήταν πρόθυμοι να μάθουν για τις πολιτικές της, συγκεκριμένα».

Η Χάρις κατηγορεί τον Τραμπ ότι χρησιμοποιεί «το φυλετικό για να διχάσει τον αμερικανικό λαό»

Μέρες αφότου η Χάρις ξεκίνησε την εκστρατεία της, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η αντιπρόεδρος, η οποία κατάγεται από τη Νότια Ασία και τη Τζαμάικα, δεν ήταν στην πραγματικότητα Αφροαμερικανή

«Γιατί πιστεύεις ότι είναι σκόπιμο να σταθμίσεις τη φυλετική ταυτότητα του αντιπάλου σου;» ρώτησε ο συντονιστής Ντέιβιντ Μούιρ «Δεν το κάνω και δεν με νοιάζει. Δεν με νοιάζει τι είναι, δεν με νοιάζει. Κάνετε μεγάλο θέμα με κάτι που δεν θα μπορούσε να με νοιάζει λιγότερο, ό,τι θέλει να είναι εγώ είμαι εντάξει», απάντησε ο Τραμπ.

Ο Μούιρ ζήτησε τότε από τον Χάρις τις σκέψεις της. Εκείνη απάντησε: Ειλικρινά, νομίζω ότι είναι τραγωδία που έχουμε κάποιον που θέλει να γίνει πρόεδρος ο οποίος έχει προσπαθήσει σταθερά, κατά τη διάρκεια της καριέρας του, να χρησιμοποιήσει το φυλετικό ζήτημα για να διχάσει τον αμερικανικό λαό. Ξέρετε, πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά περισσότερα κοινά από αυτά που μας χωρίζουν, και δεν θέλουμε αυτού του είδους την προσέγγιση που απλώς προσπαθεί συνεχώς να μας διχάσει, και ειδικά ανά φυλή.

Ήταν το ποσοστό ανεργίας επί Τραμπ το χειρότερο από τη δεκαετία του 1930;

Σε μια έντονη ανταλλαγή απόψεων για την οικονομία, η Καμάλα Χάρις είπε: «Ο Ντόναλντ Τραμπ μας άφησε τη χειρότερη ανεργία από τη Μεγάλη Ύφεση». Αυτό είναι ψευδές. Στο τέλος της θητείας του Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2021, το ποσοστό ανεργίας άγγιζε το 6,4%.

Σίγουρα έχει φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα τα χρόνια μετά τη Μεγάλη Ύφεση, όταν κορυφώθηκε στο 24,9% το 1933. Τον Οκτώβριο του 2009, η ανεργία κορυφώθηκε στο 10% σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Έκτοτε μειώνεται σταθερά, εκτός από την απότομη κορύφωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και στα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον Αύγουστο του 2024, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 4,2%

Τραμπ: «Δεν ξέρω αν θα κάνουμε άλλο ντιμπέιτ»

Ο Τραμπ επικρότησε την απόδοσή του στο ντιμπέιτ, αλλά είπε: «Δεν ξέρω αν θα κάνουμε άλλο» Ο Τραμπ έκανε μια έκπληξη στο spin room στον χώρο του ντιμπέιτ στη Φιλαδέλφεια, όπου είπε στους δημοσιογράφους ότι ένιωθε καλά για την απόδοσή του εναντίον της Καμάλα Χάρις, αλλά μπορεί να μην ξανασυζητήσει μαζί της σε πανεθνικό επίπεδο, μπροστά σε εκατομμύρια θεατές.

Election 2024: Harris-Trump Combo Image

«Ήταν το καλύτερό μου ντιμπέιτ, νομίζω», είπε ο πρώην πρόεδρος. «Έδειξε πόσο αδύναμοι είναι, πόσο αξιολύπητοι είναι και τι κάνουν για να καταστρέψουν τη χώρα μας, στα σύνορα, με το εξωτερικό εμπόριο, με τα πάντα». Αλλά δεν ήταν αρκετά καλό για να το ξανακάνουμε, είπε: «Τώρα θέλει να κάνουμε άλλη ένα, γιατί δέχθηκε πλήγμα απόψε, αλλά δεν ξέρω αν θα κάνουμε άλλο ένα».

«Πρέπει να το σκεφτώ και μπορεί να το κάνω αν γίνει σε ένα δίκαιο δίκτυο». «Ο λόγος που κάνεις δεύτερο ντιμπέιτ είναι ότν χάσεις και αυτοί έχασαν», είπε στον παρουσιαστή του Fox News, Sean Hannity. «Αλλά θα το σκεφτώ».

Το στρατόπεδο Χάρις θέλει δεύτερη τηλεμαχία

Η εκστρατεία της Χάρις είναι ξεκάθαρα ικανοποιημένη με την απόδοση της υποψήφιάς του και ζητά να διεξαχθεί δεύτερη τηλεμαχία μεταξύ Τραμπ και Χάρις. Η εκπρόσωπος της εκστρατείας Χάρις-Γουόλζ, Τζεν Ο'Μάλεϊ Ντίλον δήλωσε ότι η προτεινόμενη συζήτηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

«Η αντιπρόεδρος Χάρις είναι έτοιμη για μια δεύτερη τηλεμαχία. Είναι ο Ντόναλντ Τραμπ;» έγραψε.. Δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες συζητήσεις μεταξύ Τραμπ και Χάρις πριν από τις εκλογές στις 5 Νοεμβρίου. Αλλά την 1η Οκτωβρίου, οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι Τζ.Ντ Βανς και Tιμ Γουόλζ θα αναμετρηθούν στη Νέα Υόρκη για μια συζήτηση στο CBS News.

Η Τέιλορ Σουίφτ στηρίζει Χάρις

Η Τέιλορ Σουίφτ δήλωσε την Τρίτη ότι υποστηρίζει την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις στην κούρσα για την προεδρία, τερματίζοντας τις εικασίες για το αν η δημοφιλής τραγουδίστρια θα κοινοποιούσε τις πολιτικές της απόψεις ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

«Όπως πολλοί από εσάς, παρακολούθησα το ντιμπέιτ απόψε. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε την έρευνά σας σχετικά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζετε και τις θέσεις που παίρνουν οι υποψήφιοι για τα θέματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Ως ψηφοφόρος, φροντίζω να παρακολουθώ και να διαβάζω ό,τι μπορώ για τις προτεινόμενες πολιτικές και τα σχέδιά τους για αυτήν τη χώρα», έγραψε η Σουίφτ στο Instagram, λίγο μετά το τέλος της τηλεμαχίας της Χάρις με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στο ABC News.

«Πρόσφατα ενημερώθηκα ότι η τεχνητή νοημοσύνη μου που υποστηρίζει ψευδώς την προεδρική εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του. Πραγματικά ενίσχυσε τους φόβους μου για την τεχνητή νοημοσύνη και τους κινδύνους της διάδοσης παραπληροφόρησης. Με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαι πολύ διαφανής σχετικά με τα πραγματικά μου σχέδια για αυτές τις εκλογές ως ψηφοφόρος. Ο απλούστερος τρόπος για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης είναι η αλήθεια. Θα ψηφίσω την Κάμαλα Χάρις και τον Τιμ Γουόλζ στις προεδρικές εκλογές του 2024».

taylor.jpg

«Ψηφίζω την Κάμαλα Χάρις γιατί παλεύει για τα δικαιώματα και τις αιτίες που πιστεύω ότι χρειάζονται έναν πολεμιστή για να τα υπερασπιστεί. Νομίζω ότι είναι μια σταθερή, ταλαντούχα ηγέτης και πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα σε αυτή τη χώρα εάν μας οδηγεί η ηρεμία και όχι το χάος. Ενθουσιάστηκα και εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ από την επιλογή του υποψηφίου Τιμ Γουόλζ...», έγραψε η ποπ σταρ.

«Έκανα την έρευνά μου και έκανα την επιλογή μου. Η έρευνά σας είναι αποκλειστικά δική σας και η επιλογή είναι δική σας. Θέλω επίσης να πω, ειδικά στους ψηφοφόρους για πρώτη φορά: Να θυμάστε ότι για να ψηφίσετε, πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι! Θεωρώ επίσης ότι είναι πολύ πιο εύκολο να ψηφίσει κανείς νωρίς. Θα βάλω link πού μπορείτε να εγγραφείτε και θα βρείτε ημερομηνίες και πληροφορίες πρόωρης ψηφοφορίας στα στόρι μου»

Το 2020, η Σουίφτ ανακοίνωσε την υποστήριξή της στον Μπάιντεν και τη Χάρις στην προσπάθειά τους για τον Λευκό Οίκο. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της τηρώντας ουδέτερη στάση, μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, όταν υποστήριξε δύο υποψηφίους των Δημοκρατικών από το Τενεσί. Έκτοτε υποστηρίζει δημόσια τις δημοκρατικές πολιτικές και τους υποψηφίους του κόμματος, ενθαρρύνοντας συχνά τους υποστηρικτές της να ψηφίζουν και υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των γυναικών και την αναπαραγωγική υγεία.

Οι πρώτες αντιδράσεις για το ντιμπέιτ

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ της Τρίτης ολοκλήρωσαν τη νύχτα με διχασμένες απόψεις για την Καμάλα Χάρις: το 45% δηλώνει ότι τη βλέπει θετικά και το 44% αρνητικά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN από παρατηρητές του debate που διεξήχθη από το SSRS.

Αυτή είναι μια βελτίωση σε σχέση με πριν από τη συζήτηση, όταν το 39% των ίδιων ψηφοφόρων δήλωσε ότι την βλέπει θετικά. Οι απόψεις των παρατηρητών της συζήτησης για τον Τραμπ, εν τω μεταξύ, άλλαξαν ελάχιστα – το 39% τον βαθμολόγησε θετικά και το 51% δυσμενώς μετά τη συζήτηση, παρόμοια με τα νούμερά του πριν από τη συζήτηση μεταξύ των ίδιων ψηφοφόρων.

APTOPIX Election 2024 Debate

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αντικατοπτρίζουν απόψεις για τη συζήτηση μόνο μεταξύ εκείνων των ψηφοφόρων που συντονίστηκαν και δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του κοινού των ψηφοφόρων. Οι παρατηρητές του ντιμπέιτ στη δημοσκόπηση ήταν πιο πιθανό να είναι ευθυγραμμισμένοι με τους Ρεπουμπλικάνους παρά με τους Δημοκρατικούς, γεγονός που καθιστά ένα κοινό που είναι περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο προσανατολισμένο στο GOP από όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους σε εθνικό επίπεδο.

Πανομοιότυπα ποσοστά παρατηρητών του debate, 54%, δήλωσαν ότι είχαν τουλάχιστον κάποια εμπιστοσύνη στις αντίστοιχες ικανότητες του Χάρις και του Τραμπ να ηγηθούν της χώρας, με το 36% να λέει ότι είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στον Τραμπ και το 32% ότι είχε πολλή εμπιστοσύνη στη Χάρις. Τον Ιούνιο, μόλις το 14% που συμμετείχε στην προεδρική συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν εξέφρασε μεγάλη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Μπάιντεν να ηγηθεί.

Ερωτηθέντες συγκεκριμένα για το ντιμπέιτ της Τρίτης, οι θεατές είπαν, το 42% έως το 33%, ότι η Χάρις πρόσφερε καλύτερο σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας από τον Τραμπ, με το 22% να λέει ότι κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν πρόσφερε καλύτερο σχέδιο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή