ΗΠΑ: Σπάνια τιγράκια κάνουν ντεμπούτο σε ζωολογικό κήπο - Αυξάνουν ελπίδες για το απειλούμενο είδος

Οι τίγρεις Αμούρ βρίσκονταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης στις δεκαετίες του 1930 και 1940, αλλά έκτοτε έχουν ανακάμψει κάπως

ΗΠΑ: Σπάνια τιγράκια κάνουν ντεμπούτο σε ζωολογικό κήπο - Αυξάνουν ελπίδες για το απειλούμενο είδος

Η Αμαλίγια και ο Αντρέι εξερευνούν τον έξω κόσμο για πρώτη φορά μαζί με την μητέρα τους Ντάρι

Mark Vancleave/AP
4'

Ένα ζευγάρι σπάνιων μικρών τίγρεων Αμούρ κάνουν το δημόσιο ντεμπούτο τους στο ζωολογικό κήπο της Μινεσότα στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις ελπίδες για τη διατήρηση ενός απειλούμενου είδους που κατάγεται από την ανατολική Ρωσία και τη βόρεια Κίνα.

Ο Αντρέι και η Αμαλίγια κατάφεραν να βγουν έξω και να νιώσουν το γρασίδι του νέου τους σπιτιού κάτω από τις πατούσες τους την Τετάρτη για πρώτη φορά από τότε που η 12χρονη μητέρα τους, η Ντάρι, γέννησε στις 23 Μαΐου.

«Από τότε τα πάνε αρκετά καλά», δήλωσε η ζωολόγος Τρίστα Φίσερ. «Τα παρακολουθούμε πολύ στενά. Η Ντάρι είναι φανταστική. Παρέχει εξαιρετική μητρική φροντίδα. Και έτσι σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να είναι πλήρως εμβολιασμένα και τώρα είναι περίπου 18-20 κιλά».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο πληθυσμός της τίγρης Αμούρ είναι μόλις 400 με 500 στη φύση. Βρίσκονταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης στις δεκαετίες του 1930 και 1940, αλλά έκτοτε έχουν ανακάμψει κάπως. Είναι δύσκολο να αναπαραχθούν και περίπου ένα στα τέσσερα μικρά Αμούρ δεν καταφέρνει να ενηλικιωθεί, είτε είναι στη φύση είτε σε αιχμαλωσία, είπε η ίδια. Οι λαθροθήρες είναι μια άλλη μεγάλη απειλή.

Αλλά ο ζωολογικός κήπος της Μινεσότα, που βρίσκεται στο προάστιο Apple Valley της Μινεάπολης, έχει μακρά ιστορία στη διατήρηση των τίγρεων.

Οι τίγρεις Αμούρ του κήπου έχουν γεννήσει 57 μικρά, 46 από τα οποία επέζησαν για τουλάχιστον 30 ημέρες. Από αυτά τα 46, τα 21 συνέχισαν να γεννούν δικές τους γέννες, που ανέρχονται σε άλλα 86 μικρά. Οι γεννήσεις του Αντρέι και της Αμαλίγια αύξησαν τον πληθυσμό του ζωολογικού κήπου σε επτά τίγρεις Αμούρ, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα τους, του Λούκα.

Η Φίσερ είναι η επικεφαλής συντονίστρια για το Σχέδιο επιβίωσης ειδών τίγρης, ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες με εγκαταστάσεις σε άλλες χώρες, το οποίο εργάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διατήρηση των μεγάλων γατών. Το σχέδιο διαχειρίζεται τρεις ομάδες τίγρεων: Σουμάτρας, Μαλαισίας και Αμούρ.

«Αυτή η γέννα είναι τόσο πολύτιμη για τον πληθυσμό αυτή τη στιγμή», εξήγησε η ίδια, λέγοντας ότι η γενετική ποικιλομορφία των θερμόαιμων τίγρεων που βρίσκονται σε ανθρώπινη φροντίδα θα μπορούσε κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη στήριξη των πληθυσμών στη φύση.

Ο εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου Ζακ Νούτζεντ δήλωσε ότι τα μικρά θα παραμείνουν μαζί με τη μαμά τους για περίπου 18 μήνες, προτού ο Αντρέι, το αρσενικό, μεταφερθεί σε ξεχωριστό χώρο, περίπου την ίδια εποχή που ένα αρσενικό μικρό στη φύση θα άρχιζε να βγαίνει μόνο του.

Η Αμαλίγια, το θηλυκό, μπορεί να περάσει λίγο περισσότερο χρόνο με την Ντάρι, έως και 24 μήνες. Στη συνέχεια, η Φίσερ θα αποφασίσει αν κάποιο από τα δύο μικρά θα πρέπει να αναπαραχθεί, και ενδεχομένως να μεταφερθεί γι' αυτό σε άλλο διαπιστευμένο ζωολογικό κήπο, κάτι που συνήθως συμβαίνει αφού τα μικρά γίνουν 2 ετών.

«Ωωω, μου αρέσει όταν τα μικρά αποκτούν αυτιά Yoda», είπε η Φίσερ αναφερόμενη στα μυτερά αυτιά του χαρακτήρα του Πολέμου των Άστρων καθώς παρακολουθούσε την Αμαλίγια και τον Αντρέι να εξερευνούν το νέο έδαφος του περιβόλου τους. Είπε ότι ήταν μια συναισθηματική, συναρπαστική και περήφανη στιγμή για την ίδια και την ομάδα της.

«Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει, αλλά όλη αυτή η δουλειά μέχρι στιγμής αποδίδει πραγματικά καρπούς στο πόσο καλά αυτά τα μικρά εγκλιματίζονται σε ένα νέο περιβάλλον, σχεδόν αμέσως», είπε καθώς οι μικρές τίγρεις περιπλανιόντουσαν έξω με τη μητέρα τους.

«Δείχνουν μεγάλη ανθεκτικότητα, κάτι για το οποίο δουλεύουμε σκληρά στην ανθρώπινη φροντίδα. Θέλουμε αυτά τα ζώα να έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση και να μπορούν να προσαρμόζονται σε νέα περιβάλλοντα, όπως ακριβώς κάνουν σήμερα».

Πηγή: AP News

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή