Πώς η Μοσάντ «έκρυψε» εκρηκτικά σε 5.000 συσκευές - Το κωδικοποιημένο μήνυμα που τα πυροδότησε

Πώς εξερράγησαν οι βομβητές της Χεζμπολάχ, στη συντονισμένη επίθεση που προκάλεσε όλεθρο στο Λίβανο και μετέτρεψε τη Βηρυτό σε «πόλη ζόμπι» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Sky News. Το κωδικοποιημένο μήνυμα που έλαβαν οι χρήστες και η επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή 

Μακελειό στον Λίβανο
Μακελειό στον Λίβανο
ΑΡ
7'

Η επίθεση σε χιλιάδες βομβητές που άφησε πίσω 12 νεκρούς -ανάμεσά τους δύο παιδιά- και χιλιάδες τραυματίες στο Λίβανο και τη Συρία διοργανώθηκε από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ και τον Ισραηλινό Στρατό, ισχυρίζονται πολλές πηγές ασφαλείας. Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου νωρίτερα αυτό το έτος απέκτησε χιλιάδες βομβητές για την επικοινωνία των μελών της, αφού ο ηγέτης Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι τα smartphone θα ήταν πιο ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το Ισραήλ κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε 5.000 τηλεειδοποιητές «σε επίπεδο παραγωγής» και να εισαγάγει μια μικρή ποσότητα εκρηκτικών με υψηλή περιεκτικότητα μήνες πριν εισαχθούν στον Λίβανο, σύμφωνα με διάφορες πηγές ασφαλείας που μίλησαν στο Reuters. Η Μοσάντ εισήγαγε μια πλακέτα στο εσωτερικό της συσκευής που έχει εκρηκτικό υλικό που λαμβάνει έναν κωδικό. Είναι πολύ δύσκολο να το εντοπίσεις με οποιοδήποτε μέσο. Ακόμη και με οποιαδήποτε συσκευή ή σαρωτή», είπε μια λιβανέζικη πηγή ασφαλείας.

Η πηγή ισχυρίστηκε ότι η Χεζμπολάχ παρήγγειλε τους τηλεειδοποιητές από μια ταϊβανέζικη εταιρεία που ονομάζεται Gold Apollo, αλλά τα στελέχη της είπαν ότι οι συσκευές κατασκευάστηκαν και πωλήθηκαν στην πραγματικότητα από την συνεργαζόμενη BAC Consulting με έδρα τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.

Ο Elijah J. Magnier, ανώτερος αναλυτής πολιτικού κινδύνου με έδρα τις Βρυξέλλες, είπε αργότερα ότι μίλησε με μέλη της Χεζμπολάχ που είχαν εξετάσει βομβιστές που απέτυχαν να εκραγούν. Όλοι φαίνεται ότι έλαβαν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα σφάλματος που στάλθηκε σε όλες τις συσκευές και προκάλεσε δόνηση και ηχητικό σήμα για περίπου 10 δευτερόλεπτα.

Όταν ο χρήστης πατούσε το κουμπί του βομβητή για να ακυρώσει την ειδοποίηση, τα εκρηκτικά πυροδοτούνταν- ένα σχέδιο που θα εξασφάλιζε ότι ο χρήστης θα κρατούσε τη συσκευή τη στιγμή της έκρηξης για να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά.

mossad.jpg

Η πολύμηνη επιχείρηση της Μοσάντ και του Ισραηλινού Στρατού αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου παραβίαση ασφάλειας για τη Χεζμπολάχ, η οποία υποσχέθηκε να εκδικηθεί το Ισραήλ και να συνεχίσει την υποστήριξή της στη σύμμαχο Χαμάς εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

«Η αντίσταση θα συνεχίσει σήμερα, όπως κάθε άλλη μέρα, τις επιχειρήσεις της για τη στήριξη της Γάζας, του λαού της και της αντίστασής της, που είναι ένας ξεχωριστός δρόμος από τη σκληρή τιμωρία που θα έπρεπε να περιμένει ο εγκληματίας εχθρός (Ισραήλ) ως απάντηση στη σφαγή της Τρίτης», ανάγνωση.

H επίθεση έγινε νωρίτερα από το προγραμματισμένο

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος ασφαλείας είπε σήμερα ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί για μεταγενέστερη ημερομηνία ως μέρος μιας «ολοκληρωτικής επίθεσης» κατά της Χεζμπολάχ, αλλά το Ισραήλ επέλεξε να πυροδοτήσει νωρίς τους μηχανισμούς εν μέσω ανησυχιών ότι η λιβανέζικη ομάδα είχε αντιληφθεί το σχέδιο.

«Ήταν μια στιγμή που κρίθηκε οτι έπρεπε να παιχτούν όλα για όλα», είπε η πηγή στο Axios υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η σειρά εκρήξεων, που ξεκίνησε περίπου στις 15:30 (τοπική ώρα) και συνεχίστηκε για περίπου μία ώρα, έδωσε τη θέση της σε εκτεταμένο πανικό και χάος στα νότια προάστια της Βηρυτού, στο νότιο Λίβανο, ακόμη και στη γειτονική Συρία.

Τα θύματα εθεάθησαν να στριμώχνονται από αγωνία με φρικτά τραύματα στο πρόσωπο, στην κοιλιά και ακόμη και στη βουβωνική χώρα τους σε τρομακτικές εικόνες και βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσιεύτηκαν στα λιβανικά δίκτυα. Μεταξύ των εννέα ανθρώπων που φέρεται να σκοτώθηκαν ήταν δύο κορίτσια, οκτώ και δέκα ετών, και αρκετοί μαχητές της Χεζμπολάχ, καθώς και ο γιος ενός Λιβανέζου βουλευτή.

Το Ιράν αργότερα επιβεβαίωσε ότι ο πρεσβευτής του στον Λίβανο, Μοτζτάμπα Αμανί, υπέστη τραύματα στο πρόσωπο και το χέρι. Περισσότεροι από 2.800 άνθρωποι τραυματίστηκαν τελικά από τις εκρήξεις, 300 από τους οποίους μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι πρώτες εικασίες μετά τις εκρήξεις έδειξαν ότι μια ισραηλινή πειρατεία θα μπορούσε να έχει υπερφορτώσει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που τροφοδοτούν τους τηλεειδοποιητές, οι οποίοι μπορούν να καούν έως και 590 βαθμούς Κελσίου όταν αναφλεγούν. Ωστόσο, μια σειρά από πηγές ασφαλείας και ειδικοί έχουν διαπιστώσει έκτοτε ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από μια ισραηλινή επιχείρηση που διέκοψε την αλυσίδα εφοδιασμού και εισήγαγε εκρηκτικά στους βομβητές που στη συνέχεια ενεργοποιήθηκαν εξ αποστάσεως από το κωδικοποιημένο μήνυμα σφάλματος.

Ένας πρώην αξιωματικός εξουδετέρωσης βομβών του βρετανικού στρατού εξήγησε ότι ένας εκρηκτικός μηχανισμός έχει πέντε κύρια εξαρτήματα: ένα δοχείο, μια μπαταρία, μια συσκευή ενεργοποίησης, έναν πυροκροτητή και μια εκρηκτική γόμωση. «Ένας τηλεειδοποιητής έχει ήδη τρεις από αυτούς», εξήγησε ο πρώην αξιωματικός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή τώρα εργάζεται ως σύμβουλος στη Μέση Ανατολή. «Θα χρειαστεί να προσθέσει κανείς μόνο τον πυροκροτητή και τη γόμωση».

Τον Φεβρουάριο, η Χεζμπολάχ εκπόνησε ένα πολεμικό σχέδιο που είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει τα κενά στην υποδομή πληροφοριών της ομάδας. Περίπου 170 μαχητές είχαν ήδη σκοτωθεί σε στοχευμένα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου διοικητή και ενός ανώτατου αξιωματούχου της Χαμάς στη Βηρυτό.

Νασράλα: «Σπάστε, θάψτε ή κλειδώστε τα τηλέφωνά σας»

Σε μια τηλεοπτική ομιλία του στις 13 Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας της ομάδας Χασάν Νασράλα προειδοποίησε αυστηρά τους υποστηρικτές τους ότι τα τηλέφωνά τους είναι πιο επικίνδυνα από τους Ισραηλινούς κατασκόπους, λέγοντας ότι πρέπει να τα σπάσουν, να τα θάψουν ή να τα κλειδώσουν σε ένα σιδερένιο κουτί.

Η οργάνωση επέλεξε να διανείμει βομβητές στα μέλη της Χεζμπολάχ από μαχητές μέχρι γιατρούς που εργάζονται στις υπηρεσίες παροχής βοήθειας. Οι αρχικές αναφορές λένε ότι οι τηλεειδοποιητές που παραγγέλθηκαν από τη Χεζμπολάχ ελήφθησαν από μια ταϊβανέζικη εταιρεία που ονομάζεται Gold Apollo.

Ωστόσο, τα στελέχη σήμερα το πρωί είπαν ότι η εταιρεία είχε εξουσιοδοτήσει μόνο το εμπορικό σήμα της για τις συσκευές και ότι κατασκευάζονταν και πωλούνταν από την ουγγρική BAC Consulting KFT. «Η Apollo Gold Corporation έχει δημιουργήσει μακροπρόθεσμη εξουσιοδότηση ιδιωτικής ετικέτας και συνεργασία περιφερειακού πρακτορείου με την BAC», αναφέρεται σε δήλωση.

Το χθεσινό σοκαριστικό περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ και οι ισραηλινές δυνάμεις συγκρούονται σχεδόν καθημερινά εδω και περισσότερους από 11 μήνες με φόντο τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.. Το Ισραήλ έχει σκοτώσει μαχητές της Χαμάς στο παρελθόν με παγιδευμένα κινητά τηλέφωνα και πιστεύεται ευρέως ότι ήταν πίσω από την επίθεση από τον ιό υπολογιστή Stuxnet στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2010

Η επόμενη ημέρα

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι η επίθεση θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Το υπουργείο Εξωτερικών του αποκάλεσε την επίθεση πράξη υβριδικού πολέμου εναντίον του Λιβάνου. Η εκπρόσωπός του Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε: «Φαίνεται ότι οι διοργανωτές αυτής της επίθεσης υψηλής τεχνολογίας προσπάθησαν σκόπιμα να υποδαυλίσουν μια μεγάλης κλίμακας ένοπλη αντιπαράθεση προκειμένου να προκαλέσουν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Πρέπει να εξακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες του συμβάντος και να εντοπιστούν όσοι βρίσκονται πίσω από αυτό». Τουρκία:

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το Ισραήλ επιχειρεί να εξαπλώσει τη σύγκρουση στην περιοχή και οι προσπάθειες να σταματήσουν θα συνεχιστούν, ενώ ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε ότι το Κάιρο απορρίπτει κάθε προσπάθεια οκλιμάκωσης στην περιοχή και υποστήριξε τον Λίβανο μετά τις εκρήξεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή