Εταιρεία φάντασμα η ουγγρική BAC που κατασκεύασε τους βομβητές της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν

Οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν από την οργάνωση εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα στις δυο χώρες σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 άτομα και τραυματίζοντας ακόμη 3.000

Εταιρεία φάντασμα η ουγγρική BAC που κατασκεύασε τους βομβητές της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν
6'

Η ουγγρική BAC είναι η εταιρεία που κατασκεύασε τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο και την Συρία σε μία πρωτοφανή επιθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ, με στόχο το δίκτυο επικοινωνίων της Χεζμπολάχ, όπως αποκαλύφθηκε.

Οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν από την οργάνωση εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα στις δυο χώρες σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών και τραυματίζονταν σχεδόν 3.000 άτομα.

Η Χεζμπολάχ και η κυβέρνηση του Λιβάνου κατηγόρησαν ανοιχτά το Ισραήλ για κάτι που φάνηκε να είναι μία συντονισμένη απομακρυσμένη επίθεση.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ την Τρίτη μετά την επίθεση, κατά την οποία πυροδοτήθηκαν μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης, κρυμμένες στο εσωτερικό των τηλεειδοποιητών. Το άτομο μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένο να συζητήσει τις πληροφορίες δημόσια.

Η Χεζμπολάχ και οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανταλλάσσουν πυρά σχεδόν καθημερίνα από τις 8 Οκτωβρίου 2023, μία ημέρα μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα ανελέητο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Από τότε εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις στον Λίβανο και δεκάδες στο Ισραήλ, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Η επίθεση της Τρίτης και το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ την απέδωσε στο Ισραήλ επανέφερε τους φόβους ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Παρά τους περιοδικούς κύκλους κλιμάκωσης οι δυο τους το έχουν αποφύγει προσεκτικά μέχρι στιγμής, ωστόσο οι Ισραήλινοί ηγέτες έχουν εκδόσει σειρά προειδοποιήσεων τις τελευταίες εβδομάδες για ενδεχόμενη κλιμάκωση των επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Εταιρεία φάντασμα από τη Βουδαπέστη

Οι τηλεειδοποιητές AR-924 που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατασκευάστηκαν από την BAC Consulting KFT, με έδρα την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, σύμφωνα με δήλωση που κυκλοφόρησε από την Gold Apollo, μια ταϊβανέζικη εταιρεία που εξουσιοδότησε τη χρήση της επωνυμίας της στους τηλεειδοποιητές.

Η BAC όπως αποκαλύπτεται είναι εταιρεία φάντασμα.

«Σύμφωνα με την συμφωνία της συνεργασίας, εξουσιοδοτούμε την BAC να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της επωνυμίας μας για πωλήσεις προϊόντων σε καθορισμένες περιοχές, όμως ο σχεδιασμός και η κατασκευή των προϊόντων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της BAC», ανέφερε σε ανακοίνωση η Gold Apollo.

O πρόεδρος της ετιαρείας Hsu Ching-kuang είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η εταιρεία είχε συμφωνία αδειοδότησης με την BAC τα τελευταία τρία χρόνια.

gold-apollo.jpg

Η BAC Consulting Kft. μία εταιρεία περιορισμένης ευθύνης δηλώθηκε τον Μάιο του 2022 σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας. Έχει σταθερό κεφάλαιο 7.840 ευρώ και είχε έσοδα 725.768 δολάρια το 2022 και 593.972 δολάρια το 2023.

Στα κεντρικά γραφεία σε κτήριο κατοικημένης περιοχής της Βουδαπέστης δημοσιογράφοι του Associated Press είδαν τα ονόματα πολλών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της BAC Consulting, γραμμένα σε κομμάτια χαρτιού σε ένα παράθυρο.

Μία γυναίκα που έβγαινε από το κτήριο και αρνήθηκε να δώσει το όνομά της, είπε ότι ο ιστότοπος παρέχει διευθύνσεις κεντρικών γραφείων σε διάφορες εταιρείες.

Η Cristiana Rosaria Bársony-Arcidiacono είναι η γυναίκα που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια της BAC, η οποία στη σελίδα της στο LinkedIn περιγράφει τον εαυτό της ως στρατηγική σύμβουλο και δημιουργό επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων θέσεων, η Bársony-Arcidiacono δηλώνει στη σελίδα ότι έχει υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Earth Child, μίας ομάδας βιωσιμότητας. Ο όμιλος ωστόσο στον ιστότοπό του δεν την αναφέρει μεταξύ των μελών του Δ.Σ.

Το Associated Press προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Bársony-Arcidiacono μέσω LinkedIn αλλά δεν μπόρεσε να βρει κάποια σύνδεση μεταξύ εκείνης και της BAC και των βομβητών.

Η επίθεση στον Λίβανο ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης, όταν οι τηλεειδοποιητές στα χέρια ή στις τσέπες των ιδιοκτητών τους άρχισαν να θερμαίνονται και στη συνέχεια να εκρήγνυνται.

Οι περισσότεροι από αυτούς που χτυπήθηκαν ήταν μέλη ή συνδεόνταν με μέλη της Χεζμπολάχ, είτε μαχητές, είτε πολίτες, ωστόσο δεν ήταν σαφές αμέσως εάν χτυπήθηκαν και άτομα που δεν είχαν σχέση με την οργάνωση.

Το πρωί της Τετάρτης η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τα χτυπήματα κατά του Ισραήλ, ως μέρος αυτού που περιγράφει ως μέτωπο υποστήριξης για τη σύμμαχο της, Χαμάς και τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Πώς λειτουργούν οι βομβητές

Σύμφωνα με ειδικούς πάντως θεωρείται ότι το εκρηκτικό υλικό τοποθετήθηκε στους τηλεειδοποιητές κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους ή με κάποιο τρόπο πριν παραδοθούν.

Οι βομβητές AR-924, που διαφημίζονται ως «στιβαροί» περιέχουν μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που αναγράφονται στον ιστότοπο της Gold Apollo. Οι προδιαγραφές πλέον έχουν αφαιρεθεί από την σελίδα.

Η εταιρεία υποστήριζε ότι η μπαταρία είχε διάρκεια ζωής έως και 85 ημέρες, γεγονός ζωτικής σημασίας στον Λίβανο, όπου οι διακοπές ρεύματος ήταν πολύ συχνές μετά από χρόνια οικονομικής κατάρρευσης της χώρας. Οι τηλεειδοποιητές λειτουργούν σε διαφορετικό ασύρματο δίκτυο από τα κινητά τηλέφωνα, κάτι που τα καθιστά πιο ανθεκτικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, γιαυτό και πολλά νοσοκομεία παγκοσμίως βασίζονται ακόμη σε αυτούς και όχι σε πιο σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές.

Για τη Χεζμπολάχ, οι τηλεειδοποιητές ήταν επίσης ένα μέσο με το οποίο θα μπορούσαν να παρακάμψουν την ισραηλινή επιτήρηση σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στον Λίβανο.

Το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της Ταϊβάν δήλωσε ότι από τις αρχές του 2022 έως τον Αύγουστο του 2024, η Gold Apollo εξήγαγε 260.000 σετ τηλεειδοποιητών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 40.000 σετ μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Το υπουργείο είπε ότι δεν είχε αρχεία για άμεσες εξαγωγές τηλεειδοποιητών Gold Apollo στον Λίβανο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή