Κρίση μεγαλείου από Ερντογάν: Θα χτίσουμε σχέσεις με την Ανατολή κρατώντας τον Δυτικό προσανατολισμό

Ο τούρκος Πρόεδρος ισχυρίσθηκε ότι η χώρα του δε θα σταματήσει την εμβάθυνση των σχέσεων με τις ομάδες BRICS και SCO

Κρίση μεγαλείου από Ερντογάν: Θα χτίσουμε σχέσεις με την Ανατολή κρατώντας τον Δυτικό προσανατολισμό
Φώτο Αρχείου: AP
2'

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ακόμη από τις εμφανίσεις του που σκοπό έχουν να τοποθετήσουν την Τουρκία στον ρόλο ανεξάρτητης περιφερειακής δύναμης, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει να εμβαθύνει τους δεσμούς της με την Ανατολή.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκφράσει τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στις ομάδες BRICS και SCO, στις οποίες συμμετέχουν η Κίνα και η Ρωσία. Αυτό έχει προκαλέσει φόβους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ότι η Τουρκία μπορεί να στρέφεται μακριά από τον παραδοσιακά δυτικό γεωπολιτικό προσανατολισμό της, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της Άγκυρας. Γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις από αναλυτές που θεωρούν ότι η Τουρκία δε θα έπρεπε πλέον να μετέχει στους δυτικούς οργανισμούς.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι συζητήσεις για μια «μετατόπιση του άξονα» είναι αβάσιμες, αλλά ότι η Τουρκία πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα «κέντρα εξουσίας» που διαμορφώνονται στους τομείς της οικονομίας, της παραγωγής και της τεχνολογίας, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτή σε ευκαιρίες με κάθε δομή και παράγοντα.

«Αυτή είναι η προσέγγιση που κρύβεται πίσω από τη βούληση της χώρας μας να διευρύνει τη βάση του διαλόγου με όλους αυτούς, από τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης μέχρι τους BRICS και την ASEAN», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Φυσικά, το πρόσωπό μας είναι στραμμένο προς τη Δύση, αλλά αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ανατολή, ότι θα αγνοήσουμε την Ανατολή ή ότι δεν θα βελτιώσουμε τους δεσμούς μας με την Ανατολή», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή