Tο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ: Η πιο βαριά οπλισμένη μη κρατική οντότητα - Η σύγκριση με το Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου θεωρείται η πιο βαριά οπλισμένη μη κρατική ομάδα στον κόσμο. Το CNN ρίχνει φως στο οπλοστάσιό της την ώρα που η ένταση με το Ισραήλ φθάνει στο «κόκκινο»

Tο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ: Η πιο βαριά οπλισμένη μη κρατική οντότητα - Η σύγκριση με το Ισραήλ
AP
5'

Με την υποστήριξη του Ιράν και με έδρα τον Λίβανο της ανατολικής Μεσογείου, η σιιτική ισλαμιστική ομάδα Χεζμπολάχ -που στοχοποιήθηκεαπό το Ισραήλ σε μία σειρά συντονισμένων επιθέσεων- έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 8 Οκτωβρίου.

Οι διασυνοριακές εχθροπραξίες έχουν εγείρει φόβους για μία περιφερειακή σύρραξη και έχουν προκαλέσει έντονες διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων. Αν και δεν μπορεί να συγκριθεί με τη στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ, το ολοένα και πιο εξελιγμένο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο Ισραήλ και τους συμμάχους του στην περιοχή.

Το Ισραήλ θα έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσει το στρατηγικό βάθος της Χεζμπολάχ. Η ομάδα είναι μέρος ενός «μαχητικού άξονα» υπό την ηγεσία του Ιράν που εκτείνεται από την Υεμένη και τη Συρία μέχρι τη Γάζα και το Ιράκ. Ορισμένες από αυτές τις ομάδες έχουν αυξήσει σημαντικά τον συντονισμό τους μετά τον Οκτώβριο, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα που ακολούθησε. Αυτός ο άξονας είναι γνωστός στο Ισραήλ ως «δακτύλιος της φωτιάς».

Τους τελευταίους μήνες, οι εταίροι της Χεζμπολάχ στην περιοχή έχουν εμπλακεί σε μια σιωπηλή σύγκρουση με το Ισραήλ και τους συμμάχους του. Οι Χούθι της Υεμένης ανοίγουν σποραδικά πυρ κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, μια κομβική αρτηρία του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς και εναντίον του Ισραήλ.

Η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» μια ομάδα-ομπρέλα σκληροπυρηνικών σιιτικών φατριών, έχει επίσης εξαπολύσει επιθέσεις σε θέσεις των ΗΠΑ στη χώρα αυτή. Ο άξονας έχει εξαρτήσει τον τερματισμό αυτών των εχθροπραξιών από μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επαναπροσδιορίζεται ως «μέτωπο υποστήριξης» των Παλαιστινίων στη Γάζα, όπως περιγράφεται από ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ.

hezbollah.jpg


Η μαχητική δύναμη της Χεζμπολάχ αναδύθηκε από τα ερείπια της εισβολής του Ισραήλ στη Βηρυτό το 1982. Εκείνη την εποχή, ήταν μια ομάδα ισλαμιστών μαχητών που υποστηριζόταν από την νεοσύστατη Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Ακολούθησε μια μετεωρική άνοδος της στρατιωτικής και πολιτικής ισχύος της ομάδας. Το 2000, οι αντάρτες μαχητές της ανάγκασαν τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν από το νότιο Λίβανο, τερματίζοντας μια κατοχή άνω των 20 ετών. Το 2006, επέζησε από έναν πόλεμο 34 ημερών με το Ισραήλ που προκάλεσε όλεθρο στον Λίβανο.

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Συρίας που μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο τη δεκαετία του 2010, πολέμησε για λογαριασμό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ καθώς συνέτριψε βάναυσα τις ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης και προκάλεσε τεράστιο αριθμό νεκρών αμάχων.

Καθώς πολεμούσε στα χαρακώματα αυτού του σχεδόν δεκαετούς πολέμου, η Χεζμπολάχ έγινε έμπειρη στον αστικό πόλεμο και ισχυροποίησε τις συμμαχίες της με άλλες υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες που πολεμούσαν στη Συρία. Άνοιξε επίσης μια ζωτικής σημασίας οδό εφοδιασμού για όπλα μεταξύ του Ιράν και του Λιβάνου, μέσω των εταίρων της στο Ιράκ και τη Συρία, ενισχύοντας περαιτέρω το οπλοστάσιό της.

hezbollah2.jpg

Κατά τη διάρκεια της επί δεκαετίες σύγκρουσής της με το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ έχει εμπλακεί σε έναν ασύμμετρο πόλεμο. Επιδίωξε να αυξήσει την πολιτική και στρατιωτική της ισχύ, επιχειρώντας παράλληλα να εδραιώσει την αποτροπή παρά τη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ.

Αλλά η Χεζμπολάχ κάνει προσεκτικές κινήσεις. Το να προκαλέσει την πλήρη ισχύ πυρός του Ισραήλ θα μπορούσε να υποβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες της ομάδας, γυρνώντας την πίσω χρόνια –αν όχι δεκαετίες– και καταστρέφοντας μεγάλα τμήματα του Λιβάνου, που λυγίζει από το βάρος της πολυετούς οικονομικής του κρίσης.

Η ομάδα έχει ήδη χάσει περισσότερους από 400 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων διοικητών, σε συνοριακές αντιπαραθέσεις με το Ισραήλ από τον Οκτώβριο. Περίπου 150 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά χτυπήματα, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN. Ο αντίκτυπος στο Ισραήλ ήταν επίσης σημαντικός, με περισσότερους από 60.000 ανθρώπους να εκτοπίζονται από τα βόρεια σύνορά του και δεκάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, ανάμεσά τους στρατιώτες και αμάχους.

iran-map.jpg

Οι ομάδες που στηρίζει το Ιράν στη Μέση Ανατολή

CNN

Καθώς οι αντιπαραθέσεις στα σύνορα κλιμακώνονται, η Χεζμπολάχ επιδίωξε, με κάποια επιτυχία, να υπονομεύσει το περίφημο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, γνωστό ως Iron Dome. Προσπάθησε να το κάνει επιτιθέμενη στις πλατφόρμες του και κατακλύζοντάς το με σμήνη drones και πυραύλους μικρού βεληνεκούς, προκειμένου να ανοίξει δρόμο για να φτάσουν βαθύτερα στο ισραηλινό έδαφος άλλα βλήματα.

Οι πιθανότητες επιβίωσης της Χεζμπολάχ σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ εξαρτώνται από το αν μπορεί ή όχι να ξεπεράσει αυτά τα συστήματα που έχουν αναχαιτίσει τους τελευταίους μήνες χιλιάδες αερομεταφερόμενα όπλα από το Ιράν, τη Γάζα και τον Λίβανο. Λόγω της αυξανόμενης ισχύος της Χεζμπολάχ, ένας πιθανός ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου θα ωθούσε τη Μέση Ανατολή σε αχαρτογράφητα νερά. Η διπλωματική προσπάθεια για την αποτροπή της θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή