Iσραήλ: Σφυροκοπάει τον Λίβανο - «Η Χεζμπολάχ θέτει σε κίνδυνο εσάς και τις οικογένειές σας»

Ο Ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, στο πιο εκτεταμένο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον της οργάνωσης

Iσραήλ: Σφυροκοπάει τον Λίβανο - «Η Χεζμπολάχ θέτει σε κίνδυνο εσάς και τις οικογένειές σας»
Associated Press
3'

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε το πιο εκτεταμένο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, στοχεύοντας ταυτόχρονα τη νότια, την ανατολική κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου και τη βόρεια περιοχή κοντά στη Συρία σε σχεδόν ένα χρόνο σύγκρουσης.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για πιθανή ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο, ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να επιστρέψουμε τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους με ασφάλεια, προτεραιότητα για την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι τελευταίες επιθέσεις σημειώθηκαν την ώρα που πραγματοποιούνται βαριές διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών σε μια σύγκρουση που μαίνεται παράλληλα με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα. Ο Χαγκάρι κάλεσε τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου να μείνουν μακριά από θέσεις της Χεζμπολάχ.

Ο Χαγκάρι είπε ότι η Χεζμπολάχ όλα αυτά τα χρόνια έχει κρύψει όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ, σε σπίτια και κτήρια σε όλο το νότιο Λίβανο, και κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν μακριά από αυτές τις τοποθεσίες.

Παρουσίασε σε μια ενημέρωση ένα εναέριο βίντεο με αυτό που περιέγραψε ως στελέχη της Χεζμπολάχ που προσπαθούν να εκτοξεύσουν πυραύλους κρουζ από ένα σπίτι στο Λίβανο και το επακόλουθο ισραηλινό χτύπημα λίγες στιγμές πριν από την εκτόξευση.

«Η Χεζμπολάχ σας θέτει σε κίνδυνο. Θέτει σε κίνδυνο εσάς και τις οικογένειές σας», είπε ο Χαγκάρι. Είπε ότι το Ισραήλ άρχισε να χτυπά θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο αφού εντόπισε την πρόθεσή του να ανοίξει πυρ κατά του Ισραήλ.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ένα έντονο κύμα αεροπορικών επιδρομών σε πόλεις κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου και ακόμη πιο βόρεια το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με μάρτυρες του Reuters.

Οι δημοσιογράφοι του Reuters στη νότια πόλη-λιμάνι της Τύρου μπορούσαν να ακούσουν πολεμικά αεροσκάφη να πετούν χαμηλά πάνω από το νότιο Λίβανο και μια σειρά αεροπορικών επιδρομών κοντά. Το τηλεοπτικό δίκτυο al-Manar της Χεζμπολάχ ανέφερε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με στόχο τα περίχωρα πολλών πόλεων και χωριών στο νότο και την κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο. Πλάνα έδειξαν στήλες καπνού να υψώνονται στα νότια.

Εκτός από το χτύπημα στην περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο, πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίσης αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Ερμέλ στο βόρειο Λίβανο, ανέφερε το al-Manar.

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ αντάλλαξαν σφοδρά πυρά την Κυριακή, καθώς η λιβανέζικη μαχητική ομάδα εκτόξευσε ρουκέτες βαθιά στο βόρειο ισραηλινό έδαφος μετά από έντονους βομβαρδισμούς. Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, είπε στους πενθούντες στην κηδεία ενός διοικητή της ομάδας που σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βηρυτό: «Έχουμε εισέλθει σε νέα φάση, ο τίτλος της οποίας είναι η ατέρμονη μάχη».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είπε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως ότου είναι ασφαλές να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια μακρά σύγκρουση καθώς η Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν έχει δεσμευτεί να πολεμήσει μέχρι την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η Χεζμπολάχ έχει δεχθεί άνευ προηγουμένου πιέσεις από τότε που χιλιάδες βομβητές και walkie talkie που χρησιμοποιήθηκαν από μέλη της Χεζμπολάχ εξερράγησαν την περασμένη εβδομάδα. Η επίθεση, μια άνευ προηγουμένου παραβίαση της ασφάλειας, αποδόθηκε ευρέως στο Ισραήλ, το οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί την ευθύνη. Η σύγκρουση - η οποία κλιμακώθηκε απότομα την περασμένη εβδομάδα - μαίνεται από τότε που η Χεζμπολάχ άνοιξε ένα δεύτερο μέτωπο κατά του Ισραήλ, λέγοντας ότι ενεργεί για την υποστήριξη των Παλαιστινίων που αντιμετωπίζουν μια ισραηλινή επίθεση νοτιότερα στη Γάζα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή