Η βιολογική οικονομία της Ινδίας έτοιμη να γίνει παγκόσμιος ηγέτης

Η Ινδία φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους και πιο ενεργούς κλάδους βιοτεχνολογίας στον κόσμο, με περισσότερες από 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις 
8'

Η βιοοικονομία της Ινδίας γίνεται ισχυρή κινητήρια δύναμη ανάπτυξης, κάνοντας σημαντικά βήματα την τελευταία δεκαετία. Η βιοοικονομία εκτιμάται σε 130 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2024, μια σημαντική αύξηση από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2014. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και η αυξανόμενη εστίαση στη βιωσιμότητα οδηγούν αυτήν την αναπτυξιακή τροχιά. Η βιοοικονομία της Ινδίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, καθώς ο κόσμος κοιτάζει όλο και περισσότερο σε καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις.

Αν και σχετικά νέα, η ιδέα μιας βιοοικονομίας, με χρήση βιολογικών πόρων και προόδους της βιοτεχνολογίας για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο. Στα τέλη του 20ου αιώνα, η Ινδία άρχισε να εξερευνά τον τομέα της βιοτεχνολογίας, επικεντρώνοντας κυρίως στη γεωργική βιοτεχνολογία. Η ενσωμάτωση της βιοτεχνολογίας στη γεωργία κατέστη δυνατή από την Πράσινη Επανάσταση της δεκαετίας του 1960, η οποία έθεσε επίσης τα θεμέλια για βελτιώσεις στη γεωργική παραγωγή και την επισιτιστική ασφάλεια.

Τα θεμέλια της βιοοικονομίας του τέθηκαν με την ίδρυση του Συμβουλίου Βοήθειας για την Έρευνα Βιομηχανίας Βιοτεχνολογίας (BIRAC) και του Τμήματος Βιοτεχνολογίας (DBT) στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αυτοί οι οργανισμοί ήταν σημαντικοί για την ανάπτυξη του νεοσύστατου τομέα της βιοτεχνολογίας, την προώθηση της συνεργασίας βιομηχανίας-ακαδημαϊκών και τη χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης. Ο κλάδος επεκτάθηκε με την πάροδο των ετών σε φαρμακευτική, υγειονομική περίθαλψη και περιβαλλοντική διαχείριση, οδηγώντας στη δημιουργία μιας ισχυρής βιοοικονομίας . Σήμερα, η βιοοικονομία της Ινδίας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως:

Αγροτική Βιοτεχνολογία: Η χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) και βιοπαρασιτοκτόνων έχει φέρει επανάσταση στις γεωργικές πρακτικές, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα και την απόδοση των καλλιεργειών.
Βιοκαύσιμα: Με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ινδία επενδύει σε βιοκαύσιμα που προέρχονται από γεωργικά απόβλητα και φύκια, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Περιβαλλοντική Βιοτεχνολογία: Οι καινοτομίες στη διαχείριση των απορριμμάτων και τον έλεγχο της ρύπανσης καθοδηγούνται από βιοτεχνολογικές λύσεις που προάγουν τη βιωσιμότητα.
Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει αναλάβει πολλές Πρωτοβουλίες και ένα ευνοϊκό πλαίσιο πολιτικής για την προώθηση της βιοοικονομίας στη χώρα.

Η πρόσφατα εισαχθείσα πολιτική BioE3 (Βιοτεχνολογία για την Οικονομία, το Περιβάλλον και την Απασχόληση) αποτελεί βασικό συστατικό της αναπτυσσόμενης βιοοικονομίας της Ινδίας. Αυτό το ολοκληρωμένο πλαίσιο αποσκοπεί στη βελτίωση της βιοκατασκευής υψηλής απόδοσης και στην προώθηση της καινοτομίας σε έναν αριθμό βιομηχανιών. Οι έξι θεματικοί τομείς που εστιάζει η πολιτική BioE3 είναι:

Χημικά και ένζυμα με βιολογική βάση: Ενθάρρυνση της παραγωγής βιώσιμων χημικών ουσιών και ενζύμων που μπορούν να αντικαταστήσουν τα προϊόντα με βάση το πετρέλαιο.
Λειτουργικά τρόφιμα και έξυπνες πρωτεΐνες: Προαγωγή της ανάπτυξης θρεπτικών συστατικών και πηγών πρωτεΐνης που συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία.
Βιοθεραπευτική ακριβείας: Προώθηση της εξατομικευμένης ιατρικής μέσω βιοτεχνολογικών καινοτομιών που προσαρμόζουν τις θεραπείες σε μεμονωμένους ασθενείς.
Μια γεωργία ανθεκτική στο κλίμα: Υποστήριξη γεωργικών πρακτικών που ενισχύουν την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή μέσω βιοτεχνολογικών παρεμβάσεων.
Δέσμευση και αξιοποίηση άνθρακα: Ανάπτυξη τεχνολογιών για τη σύλληψη των εκπομπών άνθρακα και τη μετατροπή τους σε χρήσιμα προϊόντα.
Φουτουριστική θαλάσσια και διαστημική έρευνα: Διερεύνηση βιοτεχνολογικών εφαρμογών στα θαλάσσια οικοσυστήματα και στην εξερεύνηση του διαστήματος.
Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της Πολιτικής BioE3 είναι η έμφαση που δίνει στη βιοκατασκευή υψηλής απόδοσης. Ιστορικά, η Ινδία υστερεί σε σχέση με τους παγκόσμιους ηγέτες σε αυτόν τον τομέα, αλλά η νέα πολιτική στοχεύει να κλείσει αυτό το χάσμα προωθώντας διεθνείς συνεργασίες, ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και δημιουργώντας ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Η κυβέρνηση επιθυμεί να υποστηρίξει την κλιμάκωση της παραγωγής από την εργαστηριακή έρευνα στην εμπορική κατασκευή, αναγνωρίζοντας ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο συμφόρησης στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Σημαντικές οικονομικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας έχουν επίσης πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι μικρές επιχειρήσεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση και υποστήριξη από προγράμματα όπως το Συμβούλιο Βοήθειας Έρευνας Βιομηχανίας Βιοτεχνολογίας (BIRAC). Για την προώθηση της καινοτομίας και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ινδίας στην παγκόσμια αγορά βιοτεχνολογίας, αυτές οι επενδύσεις είναι απαραίτητες.

Η επέκταση της βιοοικονομίας έχει τροφοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σκηνή startup της Ινδίας. Η Ινδία φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους και πιο ενεργούς κλάδους βιοτεχνολογίας στον κόσμο, με περισσότερες από 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας. Αυτές οι εταιρείες πρωτοστατούν στη δημιουργία νέων τεχνολογιών, όπως βελτιωμένα βιοκαύσιμα και βιοδιασπώμενα πλαστικά, καθώς και επεξεργασία γονιδίων με βάση το CRISPR. Η κυβέρνηση, μέσω του BIRAC και πρόσθετων οργανισμών , έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη αυτών των νεοφυών επιχειρήσεων, παρέχοντας χρηματοδότηση, καθοδήγηση και πρόσβαση σε υποδομές.

Ο ρόλος της βιοτεχνολογίας στην οικονομική ανάπτυξη είναι τεράστιος καθώς η βιοτεχνολογία συμβάλλει στην ανάπτυξη του ΑΕΠ . Γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι η βιοτεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ της Ινδίας. Εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της μεταποίησης, του μάρκετινγκ και της έρευνας και ανάπτυξης, ενδέχεται να δημιουργηθούν από αυτόν τον τομέα. Η βιοοικονομία προβλέπεται να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους καθώς αναπτύσσεται. Υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για ειδικευμένους εργαζόμενους στη βιοτεχνολογία, τη βιοπληροφορική και άλλους κλάδους. Όλο και περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέχουν εξειδικευμένα μαθήματα για να δώσουν στους μαθητές τα εργαλεία που χρειάζονται για να επιτύχουν σε αυτόν τον ταχύ ρυθμό. Η εστίαση της κυβέρνησης στην Ε&Α υποστηρίζει επίσης τους επιχειρηματίες και την καινοτομία στη βιοτεχνολογία δημιουργώντας ένα περιβάλλον επιχειρηματικού χαρακτήρα.

Η βιοφαρμακευτική βιομηχανία είναι μια σημαντική δύναμη πίσω από την επέκταση της οικονομίας. Αρκετές εταιρείες βιοτεχνολογίας που δημιουργούν θεραπείες και εμβόλια αιχμής έχουν την έδρα τους στην Ινδία. Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε την αξία της βιοτεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη, με τις ινδικές επιχειρήσεις να είναι απαραίτητες για τη δημιουργία και τη διάδοση εμβολίων. Η ικανότητα των ινδικών εταιρειών βιοτεχνολογίας να δημιουργούν εμβόλια σε λογικές τιμές όχι μόνο έχει βελτιώσει την προσβασιμότητα της υγειονομικής περίθαλψης στο εσωτερικό, αλλά έχει επίσης τοποθετήσει την Ινδία ως παγκόσμιο κόμβο για την παραγωγή εμβολίων.

Η γεωργική βιοτεχνολογία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι υιοθετούν διαφορετικές γεωργικές πρακτικές στην Ινδία . Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν βελτιώσει την επισιτιστική ασφάλεια, μείωσαν την ανάγκη για φυτοφάρμακα και αύξησαν τις αποδόσεις. Επιπλέον, τα βιοπαρασιτοκτόνα και τα βιολιπάσματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή ως περιβαλλοντικά ασφαλή και βιώσιμα υποκατάστατα των χημικών εισροών, ακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις προς βιολογικές και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας. Αυτή η αλλαγή είναι επωφελής για τους αγρότες καθώς και για τη γενική υγεία του οικοσυστήματος.

Ένας άλλος τομέας όπου η βιοτεχνολογία προχωρά με ταχείς ρυθμούς είναι η βιομηχανία βιοκαυσίμων. Η Ινδία επενδύει σε βιοκαύσιμα που παράγονται από σκουπίδια, φύκια και γεωργικά υπολείμματα ως απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες για την εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και την κλιματική αλλαγή. Εκτός από τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αυτές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υποστηρίζουν την ενεργειακή ασφάλεια και την αγροτική ανάπτυξη παρέχοντας νέες ροές εισοδήματος για τους αγρότες.

Η βιοοικονομία της Ινδίας επεκτείνει τους ορίζοντές της πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα και συνεργάζεται με άλλες χώρες . Οι προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης επιταχύνονται μέσω αυτών των ειδών συνεργασίας, ειδικά σε τομείς όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η γεωργική βιοτεχνολογία και η ανακάλυψη φαρμάκων.

Καθώς η βιοοικονομία της Ινδίας αναπτύσσεται, οι ινδικές εταιρείες βιοτεχνολογίας συμμετέχουν όλο και περισσότερο στις παγκόσμιες αγορές. Οι εξαγωγές βιοφαρμακευτικών προϊόντων, αγροτικών προϊόντων και βιοτεχνολογικών καινοτομιών συμβάλλουν στα συναλλαγματικά έσοδα της χώρας. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προώθηση του «Make in India» ενθαρρύνουν επίσης τις τοπικές εταιρείες να ενισχύσουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά τους, τοποθετώντας την Ινδία ως προτιμώμενο προορισμό για επενδύσεις στη βιοτεχνολογία.

Συμπερασματικά, με την τρέχουσα αποτίμηση άνω των 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και τις προβλέψεις να φτάσουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, το μέλλον της βιοοικονομίας της Ινδίας φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Η Ινδία είναι έτοιμη να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στη βιοτεχνολογία με τις στρατηγικές προσπάθειες, τις ευνοϊκές πολιτικές και τη ζωντάνια του οικοσυστήματος startup στη χώρα, επαναπροσδιορίζοντας το περίγραμμα της παγκόσμιας βιοτεχνολογίας και προσφέροντας βιώσιμες λύσεις στις πιο πιεστικές προκλήσεις . Με λίγα λόγια , η βιοοικονομία της Ινδίας είναι έτοιμη όχι μόνο να εκπληρώσει αλλά και να υπερβεί τους φιλόδοξους στόχους της, οδηγώντας σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους.