Λίβανος: Σχέδιο για κατάπαυσης του πυρός λίγο πριν τον καταστροφικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, την ώρα που το Ισραήλ είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στον Λίβανο

Λίβανος: Σχέδιο για κατάπαυσης του πυρός λίγο πριν τον καταστροφικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Αεροπορικές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο

AP Photo
6'

Οι συνεχιζόμενοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο στοίχισαν τη ζωή σε 72 ανθρώπους την Τετάρτη, κατά νέο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

«Ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί» στοίχισαν τη ζωή σε 38 ανθρώπους στον νότιο Λίβανο, άλλους 12 στην περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα και ακόμη 22 σε τρεις πόλεις βόρεια και νότια της Βηρυτού, σύμφωνα τα δεδομένα του υπουργείου, το οποίο διευκρίνισε πως σχεδόν 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ είχε πει σε στρατιώτες ότι τα αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο θα συνεχιστούν, ώστε να καταστραφούν οι υποδομές της Χεζμπολάχ και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

Στο ίδιο κλίμα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Επανέλαβε τη δέσμευσή του πως ο αγώνας εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα συνεχιστεί έως ότου οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Στο μεταξύ, έντονη είναι η φημολογία ότι ο Νετανιάχου έχει ανάψει το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ, ώστε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη εκεχειρία.

Το σχέδιο Γαλλίας και ΗΠΑ

Η Γαλλία, από κοινού με τις ΗΠΑ, προτείνει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 21 ημερών, για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κρίση.

«Τις τελευταίες ημέρες, συνεργαστήκαμε με τους Αμερικανούς εταίρους μας για τη δημιουργία πλατφόρμας (που προβλέπει) προσωρινή κατάπαυση του πυρός 21 ημερών για να επιτραπεί η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

«Η πλατφόρμα αυτή θα δημοσιοποιηθεί πολύ σύντομα» και «υπολογίζουμε στην αποδοχή της από τις δυο πλευρές», συνέχισε, επιμένοντας πως η γενίκευση του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ δεν είναι «αναπόφευκτη» και καλώντας «όλα» τα μέρη να δεσμευτούν «αποφασιστικά» στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

«Εργαζόμαστε μαζί με άλλες χώρες πάνω σε μια πρόταση που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και θα επιτρέψει να διεξαχούν συνομιλίες για διπλωματική λύση» στον Λίβανο, δήλωσε από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ρόμπερτ Γουντ.

«Παροτρύνουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να προσφέρει την υποστήριξή του σε αυτή τη διπλωματική προσπάθεια τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής Γουντ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της Ουάσιγκτον για «τις πληροφορίες πως εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον Λίβανο», επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την αμερικανική θέση ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα έναντι των επιθέσεων της Χεζμπολάχ.

Έκρινε ότι η απόφαση 1701 του ΣΑ αποτελεί τον μόνο δρόμο προς τον διαρκή τερματισμό αυτού του κύκλου κλιμάκωσης και την επιστροφή των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και στις δυο πλευρές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Ισραήλ: Προτιμούμε διπλωματική λύση στην κρίση με τον Λίβανο

Το Ισραήλ θα προτιμούσε την εξεύρεση λύσης διά της διπλωματικής οδού για την αποκατάσταση της ασφάλειας κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο, αλλά θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεσή του εάν η διπλωματία δεν επιτρέψει να εξευρεθεί λύση στη σύγκρουση με το κίνημα Χεζμπολάχ, διεμήνυσε την Τετάρτη ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

«Αν η διπλωματία αποτύχει να επιτρέψει στους κατοίκους μας να επιστρέψουν στα σπίτια τους, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Ντάνι Ντάνον.

«Αν μπορούσαμε να το επιτύχουμε μέσω της διπλωματίας, θα ήταν καλύτερο για το Ισραήλ, θα ήταν καλύτερο για τον Λίβανο», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καλεί το ΣΑ του ΟΗΕ να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κάλεσε από την πλευρά του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση του Ισραήλ προκειμένου να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα».

Ο Μικάτι κατήγγειλε πως το Ισραήλ παραβιάζει τη λιβανέζικη εθνική κυριαρχία.

Ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αν θεωρεί πως μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός σύντομα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου είπε ότι «ελπίζει πως ναι».

Για επίγεια «κόλαση» στον Λίβανο μιλά ο Γκουτέρες

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε πως στον Λίβανο έχει ξεσπάσει πλέον επίγεια «κόλαση», κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Ο Λίβανος είναι στο χείλος της αβύσσου», επέμεινε, επαναλαμβάνοντας πως «ο κόσμος δεν μπορεί να αφήσει τον Λίβανο να μετατραπεί σε άλλη Γάζα».

Ιράν: «Στο χείλος απόλυτης καταστροφής» η Μέση Ανατολή

Η Εγγύς Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος απόλυτης καταστροφής», προειδοποίησε την Τετάρτη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, διαμηνύοντας ότι η Τεχεράνη θα υποστηρίξει τον Λίβανο «με όλα τα μέσα» σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της επίθεσης του Ισραήλ.

«Η περιφέρεια βρίσκεται στο χείλος απόλυτης καταστροφής. Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με καταστροφικές συνέπειες», προειδοποίησε ο Αμπάς Αραγτσί κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ έχει ξεπεράσει «όλες τις κόκκινες γραμμές» και το ΣΑ πρέπει να επέμβει για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας, είπε νωρίτερα ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή