Ταϊλάνδη: Ο τυφώνας Γιάγκι "απελευθέρωσε" 100 κροκόδειλους και αναγκάστηκαν να τους θανατώσουν
Ο τυφώνας Γιάγκι, η ισχυρότερη καταιγίδα της Ασίας φέτος, σάρωσε τη νότια Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία αυτόν τον μήνα, αφήνοντας ίχνη καταστροφής με τις έντονες βροχοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους του
Ένας Ταϊλανδός κτηνοτρόφος κροκοδείλων με το ψευδώνυμο «Κροκόδειλος Χ» δήλωσε ότι σκότωσε περισσότερα από 100 ερπετά που απειλούνται με εξαφάνιση για να τα εμποδίσει να δραπετεύσουν μετά από τυφώνα που προκάλεσε ζημιές στο περίβλημά τους.
Σύμφωνα με το CNN, ο 37χρονος Νατθαπάκ Κούμκαντ, ο οποίος διευθύνει μια φάρμα κροκοδείλων στη Λαμφούν, στη βόρεια Ταϊλάνδη, δήλωσε ότι έσπευσε να βρει στους σιαμέζους κροκόδειλούς του ένα νέο σπίτι όταν παρατήρησε ότι ένας τοίχος που εξασφάλιζε τον περίβολό τους κινδύνευε να καταρρεύσει. Αλλά πουθενά δεν υπήρχε αρκετά μεγάλο ή ασφαλές μέρος για να κρατήσει τους κροκόδειλους, μερικοί από τους οποίους είχαν μήκος έως και 4 μέτρα.
Για να εμποδίσει τους κροκόδειλους να αφεθούν ελεύθεροι στην τοπική κοινότητα, είπε ο Νατθαπάκ, ότι αναγκάστηκε να θανατώσει 125 από αυτούς στις 22 Σεπτεμβρίου.
«Έπρεπε να πάρω την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου, να τους σκοτώσω όλους», δήλωσε στο CNN. «Η οικογένειά μου και εγώ συζητήσαμε ότι αν ο τοίχος κατέρρεε, η ζημιά στις ζωές των ανθρώπων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε. Θα αφορούσε τις ζωές των ανθρώπων και τη δημόσια ασφάλεια».
Ο τυφώνας Γιάγκι, η ισχυρότερη καταιγίδα της Ασίας φέτος, σάρωσε τη νότια Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία αυτόν τον μήνα, αφήνοντας ίχνη καταστροφής με τις έντονες βροχοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους του. Οι νεροποντές πλημμύρισαν το βόρειο τμήμα της Ταϊλάνδης, βυθίζοντας σπίτια και χωριά στις όχθες των ποταμών, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους.
Οι καταιγίδες όπως ο Γιάγκι «γίνονται ισχυρότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής, κυρίως επειδή τα θερμότερα ωκεάνια νερά παρέχουν περισσότερη ενέργεια για να τροφοδοτήσουν τις καταιγίδες, οδηγώντας σε αυξημένες ταχύτητες ανέμων και ισχυρότερες βροχοπτώσεις», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Χόρτον, διευθυντής του Παρατηρητηρίου της Γης της Σιγκαπούρης.
Οι φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων των τυφώνων, αποτελούν μια σειρά από απειλές για την άγρια ζωή, σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων. Οι πλημμύρες μπορεί να αφήσουν τα ζώα αποκλεισμένα, να κινδυνεύουν να πνιγούν ή να χωριστούν από τους ιδιοκτήτες ή τις οικογένειές τους.
Η βροχή και οι ισχυροί άνεμοι μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στους βιότοπους και τα καταφύγια των ζώων. Το 2022, ο τυφώνας Ίαν έπληξε τη Φλόριντα και κατέστρεψε το καταφύγιο Little Bear στην Πούντα Γκόρντα, αφήνοντας 200 ζώα, συμπεριλαμβανομένων αγελάδων, αλόγων, γαϊδουριών, χοίρων και πτηνών χωρίς καταφύγιο.
Ο κίνδυνος φυσικών καταστροφών για τα ζώα αυξάνεται, καθώς η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο καθιστά τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο συχνά και ασταθή.
Ο Νατθαπάκ δήλωσε ότι η φάρμα του λειτουργεί εδώ και 17 χρόνια και έχει επιβιώσει από κάθε περίοδο βροχής μέχρι φέτος, όταν μέρες έντονης βροχής διέβρωσαν τα τοιχώματα της δεξαμενής κροκοδείλων.
«Έπρεπε να πάρω μια απόφαση σε λιγότερο από 24 ώρες, όταν είδα ότι η διάβρωση προχωρούσε γρήγορα», δήλωσε ο Νατθαπάκ, προσθέτοντας ότι έκανε ηλεκτροπληξία στους κροκόδειλους για να τους σκοτώσει.
Η Πορντίπ Νουαλανόνγκ, επικεφαλής του γραφείου αλιείας της Λαμφούν, δήλωσε ότι ο Νατθαπάκ ενημέρωσε το γραφείο της καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις άρχισαν να απειλούν το αγρόκτημα.
Η θανάτωση των κροκοδείλων «ήταν μια γενναία και υπεύθυνη απόφαση που ελήφθη, καθώς αν κάποιος από αυτούς τους ενήλικους κροκόδειλους κυκλοφορούσε ελεύθερος στους κοντινούς ορυζώνες θα αποτελούσε (σοβαρό κίνδυνο) για τη δημόσια ασφάλεια», είπε.
Ανάμεσα στους κροκόδειλους που σκοτώθηκαν ήταν και ένας με το όνομα Άι Χαρν, ο μεγαλύτερος αρσενικός αναπαραγωγέας και αρχηγός της αγέλης, μήκους 4 μέτρων.
Οι σιαμέζοι κροκόδειλοι απειλούνται με εξαφάνιση, αλλά πωλούνται και εκτρέφονται ευρέως στην Ταϊλάνδη.
Η εκτροφή κροκοδείλων είναι μια επικερδής βιομηχανία εκεί, με περίπου 1.100 καταγεγραμμένες εμπορικές φάρμες που αποφέρουν έσοδα μεταξύ 6 και 7 δισεκατομμυρίων ταϊλανδικών μπατ (192 εκατομμύρια αυρώ) ετησίως, δήλωσε η Πορντίπ.
Κάποτε βρίσκονταν σε μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά το κυνήγι και η εκτροφή μεγάλης κλίμακας έχουν μειώσει σημαντικά τον πληθυσμό των σιαμέζικων κροκοδείλων στη φύση, με ορισμένες εκτιμήσεις να τον ανεβάζουν σε μόλις μερικές εκατοντάδες.
Νωρίτερα φέτος, 60 αυγά σιαμέζων κροκοδείλων εκκολάφθηκαν στην Καμπότζη, το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο γεγονός αναπαραγωγής του είδους αυτόν τον αιώνα.
Ο Νατθαπάκ δήλωσε ότι η αρχική επιχείρηση της οικογένειάς του ήταν η πώληση ψητών θηλαστικών χοίρων και μοσχαριών, αλλά μόλις παρατήρησε πόσα απόβλητα περίσσευαν, αποφάσισε να τα χρησιμοποιήσει για να ταΐσει κροκόδειλους. Η οικογένεια αγόρασε πέντε κροκόδειλους και ο αριθμός τους αυξήθηκε στις σχεδόν δύο δεκαετίες που ακολούθησαν.
Η φάρμα προμηθεύει δέρματα κροκοδείλων σε εργοστάσια δέρματος, πουλάει κατεψυγμένο κρέας στην Ταϊλάνδη και εξάγει αποξηραμένο κρέας κροκοδείλων στο Χονγκ Κονγκ.
Ο Νατθαπάκ, ή Κροκόδειλος Χ, διαφημίζει την οικογενειακή του επιχείρηση σε εκλεκτικά βίντεο όπου τον βλέπουμε να κάνει ακροβατικά με τα ερπετά.
Έχει ακόμη στην κατοχή του 500 μωρά κροκόδειλους, τα οποία έχουν μήκος μεταξύ 30-120 εκατοστών.