Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Έτοιμο για τη χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο το Ισραήλ

Ισραήλ: Ξεκίνησαν και χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο οι Ισραηλινοί - Φτιάχνουν ζώνη ασφαλείας 2 χιλιομέτρων στα βόρεια σύνορα

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Έτοιμο για τη χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο το Ισραήλ
(AP Photo/Bilal Hussein)
3'

Ξεκίνησε στον Λίβανο η προαναγγελθείσα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ. Ήδη ειδικά κλιμάκια του IDF επιχειρούν εντός της χώρας με υποστήριξη από άρματα μαχης και με άλλα βαρέα οχήματα. Κύριος στόχος των Ισραηλινών είναι να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας 2 χιλιομέτρων σε πλάτος ως προστασία για τα βόρεια σύνορα.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο 24ωρο τα ισραηλινά στρατεύματα που βρίσκονταν στα σύνορα με τον Λίβανο δήλωναν έτοιμα για τη χερσαία εισβολή, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να τονίζει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η χώρα του «θα πολεμήσει μέχρι να πετύχει τη νίκη».

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας συνέχισαν να συγκεντρώνουν στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τον Λίβανο, προετοιμάζοντας μια πιθανή εισβολή, καθώς προετοιμάζονται για την απάντηση της Χεζμπολάχ.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ώρες ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ πραγματοποίησε, σειρά συνομιλιών σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, το γραφείο του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας δήλωσε ότι διεξάγεται «μια αξιολόγηση της κατάστασης» σχετικά με την «επέκταση των δραστηριοτήτων των IDF (Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ) στη βόρεια».

Τονίζεται ότι η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάζ πρόκεται να επεταθεί ακόμη περισσότερο καθώς κοντά στα σύνορα εικονίστηκαν άρματα μάχης και στρατεύματα.

Οι τελευταίες επιθέσεις

Ακόμη μία ισραηλινή επίθεση καταγράφηκε στον Λίβανο, εν μέσω της συνεχιζόμενης ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Σάιντα, τη μεγαλύτερη πόλη του νοτίου Λιβάνου, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου ANI μετέδωσε ότι χτυπήθηκε ένα κτίριο στην πόλη Αΐν ελ Ντέλεμπ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την εκτόξευση ρουκετών προς το βόρειο Ισραήλ

Η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ο ηγέτης της οποίας Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε από το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς την πόλη Σαφέντ, στο βόρειο Ισραήλ.

Σε μια ανακοίνωση η Χεζμπολάχ αναφέρει πως εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών» σε απάντηση των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο.

Η επιβεβαίωση απο IDF για τους Χούθι

Η IAF έπληξε στρατιωτικούς στόχους που ανήκουν στο τρομοκρατικό καθεστώς των Χούτι στην Υεμένη ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις τους εναντίον του Ισραήλ.

Οι στόχοι περιελάμβαναν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και ένα θαλάσσιο λιμάνι, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους Χούτι για τη μεταφορά ιρανικών όπλων στην περιοχή, εκτός από στρατιωτικές προμήθειες και πετρέλαιο.

Τον περασμένο χρόνο, οι Χούθι λειτουργούσαν υπό την καθοδήγηση και τη χρηματοδότηση του Ιράν, και σε συνεργασία με ιρακινές πολιτοφυλακές, με σκοπό να επιτεθούν στο κράτος του Ισραήλ, να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα και να διαταράξουν την παγκόσμια ελευθερία ναυσιπλοΐας.

Το IDF είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να επιχειρεί σε οποιαδήποτε απόσταση -κοντά ή μακριά- ενάντια σε όλες τις απειλές για τους πολίτες του Κράτους του Ισραήλ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή