Ισραήλ: Μαζική επίθεση στο λιμάνι των Χούθι της Υεμένης - Χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο

Μάχη σε πολλά μέτωπα από το Ισραήλ - Χτυπήματα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο λιμάνι της Χοντέιντα που ελέγχεται από τους Χούθι

Ισραήλ: Μαζική επίθεση στο λιμάνι των Χούθι της Υεμένης - Χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο
6'

Αεροπορική επίθεση πραγματοποίησε την Κυριακή (29/9) το Ισραήλ στο λιμάνι της Χοντέιντα, στην Υεμένη, το οποίο ελέγχουν από το 2021 οι Χούθι, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Η επίθεση επιβεβαιθώθηκε λίγο αργότερα και από τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF).

Από την επίθεση έχουν πεθάνει τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 29 ακόμη.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στις επιδρομές συμμετείχαν δεκάδες αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, ανεφοδιασμού και κατασκοπευτικών αεροπλάνων.

Όπως τονίζουν οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) τα πλήγματα είχαν στόχους εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από τους Χούθι για στρατιωτικούς σκοπούς στη Χοντέιντα και στο κοντινό λιμάνι Ρας Ίσα στη δυτική Υεμένη.

Τα μέσα ενημέρωσης της Υεμένης ανέφεραν πάνω από δέκα επιθέσεις στη Χοντέιντα, η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης και αποτελεί το σημαντικότερο λιμάνι της στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σημειώνεται ότι η Χοντέιντα είναι ζωτικής σημασίας για τη διακίνηση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στον πληθυσμό της Υεμένης, ο οποίος εξαρτάται εν πολλοίς από τις εισαγωγές.

Τα ισραηλινά πλήγματα στην Υεμένη έρχονται μία ημέρα μετά την αναχαίτιση, από τις ισραηλινές δυνάμεις, πυραύλου που εκτόξευσαν οι Χούθι με στόχο το Ισραήλ.

Η πυραυλική επίθεση του Σαββάτου προκάλεσε συναγερμό σε όλο το κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ. Από την επίθεση εκείνη δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού

«Σήμερα (Κυριακή), κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης, βασισμένης σε πληροφορίες, αεροπορικής επιχείρησης, δεκάδες αεροσκάφη της IAF -συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού και αεροσκαφών πληροφοριών- έπληξαν στρατιωτικούς στόχους που ανήκουν στο τρομοκρατικό καθεστώς των Χούθι στις περιοχές Ras Isa και Hudaydah της Υεμένης.

Στους στόχους περιλαμβάνονταν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και ένα θαλάσσιο λιμάνι που χρησιμοποιείται για την εισαγωγή πετρελαίου, τα οποία χρησιμοποιούσε το τρομοκρατικό καθεστώς των Χούθι για τη μεταφορά ιρανικών όπλων στην περιοχή, εκτός από στρατιωτικές προμήθειες και πετρέλαιο.

Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι κατά του κράτους του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, οι Χούθι λειτουργούσαν υπό την καθοδήγηση και τη χρηματοδότηση του Ιράν και σε συνεργασία με ιρακινές πολιτοφυλακές, προκειμένου να επιτεθούν στο κράτος του Ισραήλ, να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα και να διαταράξουν την παγκόσμια ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Οι IDF είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν να επιχειρούν σε οποιαδήποτε απόσταση - κοντά ή μακριά - ενάντια σε όλες τις απειλές κατά των πολιτών του κράτους του Ισραήλ».

Ξεκίνησε τη χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο το Ισραήλ - Άρματα μάχης στα βόρεια της χώρας

Ξεκίνησε στον Λίβανο η προαναγγελθείσα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ. Ήδη ειδικά κλιμάκια του IDF επιχειρούν εντός της χώρας με υποστήριξη από άρματα μαχης και με άλλα βαρέα οχήματα. Κύριος στόχος των Ισραηλινών είναι να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας 2 χιλιομέτρων σε πλάτος ως προστασία για τα βόρεια σύνορα.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο 24ωρο τα ισραηλινά στρατεύματα που βρίσκονταν στα σύνορα με τον Λίβανο δήλωναν έτοιμα για τη χερσαία εισβολή, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να τονίζει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η χώρα του «θα πολεμήσει μέχρι να πετύχει τη νίκη».

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας συνέχισαν να συγκεντρώνουν στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τον Λίβανο, προετοιμάζοντας μια πιθανή εισβολή, καθώς προετοιμάζονται για την απάντηση της Χεζμπολάχ.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ώρες ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ πραγματοποίησε, σειρά συνομιλιών σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, το γραφείο του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας δήλωσε ότι διεξάγεται «μια αξιολόγηση της κατάστασης» σχετικά με την «επέκταση των δραστηριοτήτων των IDF (Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ) στη βόρεια».

Τονίζεται ότι η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάζ πρόκεται να επεταθεί ακόμη περισσότερο καθώς κοντά στα σύνορα εικονίστηκαν άρματα μάχης και στρατεύματα.

Οι τελευταίες επιθέσεις

Ακόμη μία ισραηλινή επίθεση καταγράφηκε στον Λίβανο, εν μέσω της συνεχιζόμενης ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Σάιντα, τη μεγαλύτερη πόλη του νοτίου Λιβάνου, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου ANI μετέδωσε ότι χτυπήθηκε ένα κτίριο στην πόλη Αΐν ελ Ντέλεμπ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την εκτόξευση ρουκετών προς το βόρειο Ισραήλ

Η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ο ηγέτης της οποίας Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε από το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς την πόλη Σαφέντ, στο βόρειο Ισραήλ.

Σε μια ανακοίνωση η Χεζμπολάχ αναφέρει πως εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών» σε απάντηση των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο.

Πρόεδρος Ιράν: Να στηριχθεί ο Λίβανος ώστε το Ισραήλ να μην επιτίθεται στις χώρες του Άξονα της Αντίστασης

Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο Ισραήλ να επιτίθεται σε χώρες του «Άξονα της Αντίστασης», τη μία μετά την άλλη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι βομβάρδισε στόχους των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, διευρύνοντας την αντιπαράθεσή του με τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή, μετά και την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, ο Πεζεσκιάν είπε ότι πρέπει να στηριχθεί ο Λίβανος. «Οι Λιβανέζοι μαχητές δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνοι σε αυτή τη μάχη, ώστε το σιωνιστικό καθεστώς (σ.σ. το Ισραήλ) να μην επιτίθεται στις χώρες του Άξονα της Αντίστασης (σ.σ. όπως αυτοαποκαλούνται το Ιράν και οι σύμμαχοί του), τη μία μετά την άλλη», είπε.

Ένας υποδιοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, ο Αμπάς Νιλφορουσάν, σκοτώθηκε επίσης μαζί με τον Νασράλα στη Βηρυτό.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιες ενέργειες και δεν θα μείνουν αναπάντητες. Μια αποφασιστική αντίδραση είναι απαραίτητη», πρόσθεσε ο Πεζεσκιάν.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή