Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Ντανιέλ Χαγκάρι, εξέδωσε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα αγγλικά, στο οποίο υποστήριξε ότι το Ισραήλ επιτίθεται σε χωριά εντός του Λιβάνου, τα οποία η Χεζμπολάχ έχει μετατρέψει σε στρατιωτικές βάσεις στο πλαίσιο ενός σχεδίου για να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ, και δήλωσε ότι το έθνος του θα συνεχίσει να «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» για να αποφύγει την επανάληψη μιας επίθεσης τύπου 7ης Οκτωβρίου σε «οποιοδήποτε από τα σύνορά μας».
Σύμφωνα με το Guardian στη δήλωσή του, ο Χαγκάρι αναφέρει:
«Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας διεξάγουν περιορισμένες και στοχευμένες επιδρομές κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ ενάντια στην απειλή που αποτελεί η Χεζμπολάχ για τους αμάχους στο βόρειο Ισραήλ. Αυτές οι εντοπισμένες χερσαίες επιδρομές θα στοχεύουν σε προπύργια της Χεζμπολάχ που απειλούν ισραηλινές πόλεις, kibbutzim και κοινότητες κατά μήκος των συνόρων μας.
Η Χεζμπολάχ μετέτρεψε λιβανέζικα χωριά δίπλα σε ισραηλινά χωριά σε στρατιωτικές βάσεις, πανέτοιμες για μια επίθεση στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ είχε προετοιμαστεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα χωριά ως ορμητήρια για μια εισβολή τύπου 7ης Οκτωβρίου σε ισραηλινά σπίτια. Η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να εισβάλει στο Ισραήλ, να επιτεθεί στις ισραηλινές κοινότητες και να σφαγιάσει αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Το σχέδιο αυτό το ονόμασαν «Κατάκτηση της Γαλιλαίας».
Εδώ και δεκαετίες, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καλούν τον Λίβανο να διασφαλίσει ότι το έδαφός του είναι ελεύθερο από μη κυβερνητικές ένοπλες ομάδες. Το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 2006, το οποίο συμφωνήθηκε από το Ισραήλ και τον Λίβανο, απαιτεί να μην υπάρχει ένοπλο προσωπικό, περιουσιακά στοιχεία και όπλα εκτός από αυτά της κυβέρνησης του Λιβάνου και της Unifil στον νότιο Λίβανο.
18 χρόνια μετά το [ψήφισμα] 1701, η Χεζμπολάχ είναι ο μεγαλύτερος μη κρατικός στρατός στον κόσμο και ο νότιος Λίβανος είναι γεμάτος με τρομοκράτες και όπλα της Χεζμπολάχ. Εάν το κράτος του Λιβάνου και ο κόσμος δεν μπορούν να απωθήσουν τη Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορά μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το κάνουμε μόνοι μας.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο πόλεμός μας είναι με τη Χεζμπολάχ, όχι με το λαό του Λιβάνου. Δεν θέλουμε να βλάψουμε τους πολίτες του Λιβάνου και λαμβάνουμε μέτρα για να το αποτρέψουμε αυτό. Δεν θα αφήσουμε να συμβεί ξανά [μια] 7η Οκτωβρίου σε κανένα από τα σύνορά μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε οι ισραηλινές οικογένειες να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και σιγουριά».
Η κυβέρνηση του Λιβάνου δήλωσε ότι από τότε που το Ισραήλ ενίσχυσε τις αεροπορικές επιδρομές του στη χώρα, περίπου 1.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, έχουν σκοτωθεί, περίπου 6.000 έχουν τραυματιστεί και περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.
Περίπου 60.000 άνθρωποι στο βόρειο Ισραήλ έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους από τα πυρά ρουκετών της Χεζμπολάχ και άλλων αντι-ισραηλινών δυνάμεων που δρουν στο εσωτερικό του Λιβάνου. Δεκάδες σκοτώθηκαν στο Λίβανο και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν πυροδοτήθηκαν τον περασμένο μήνα βομβητές και ασύρματοι. Αν και δεν έχει αναλάβει άμεσα την ευθύνη, η επίθεση αποδίδεται ευρέως σε ισραηλινή επιχείρηση με στόχο στελέχη της Χεζμπολάχ.
Ένας από τους λογαριασμούς του ΟΗΕ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανήρτησε σήμερα το πρωί μια ανακοίνωση για να υπενθυμίσει στα μέλη ότι το άρθρο 2.4 του Χάρτη του ΟΗΕ ορίζει ότι «Όλα τα μέλη απέχουν στις διεθνείς σχέσεις τους από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους».