Η Μέση Ανατολή «ταρακουνάει» τις αγορές: Στα ύψη το πετρέλαιο - Φοβούνται χτύπημα στις εγκαταστάσεις

Οι αγορές κλυδωνίζονται, ενώ οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται, μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ. Αναλυτές προεδοποιούν οτι αν η κατάσταση κλιμακωθεί, οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν σε περισσότερα από 100 δολάρια το βαρέλι.

Η Μέση Ανατολή «ταρακουνάει» τις αγορές: Στα ύψη το πετρέλαιο - Φοβούνται χτύπημα στις εγκαταστάσεις
INTIME NEWS
6'

Η προοπτική ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή παρέσυρε τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες, εκτοξεύοντας παράλληλα τις τιμές του πετρελαίου. Η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ -ως αντίποινα για την πρόσφατη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και ενός Ιρανού διοικητή στον Λίβανο ενίσχυσε τις τιμές του πετρελαίου με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς πριν από ένα χρόνο. Οι μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ οι νευρικοί επενδυτές τροφοδότησαν ένα ράλι σε ομόλογα και χρυσό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημείωσαν άνοδο έως και 5% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πριν διαμορφωθούν κατά 2,4% υψηλότερα στα 69,83 δολάρια το βαρέλι, ακόμη χαμηλότερα από το επίπεδό τους πριν από μια εβδομάδα.

Οι αγορές ενέργειας ήταν σχετικά αισιόδοξες ενόψει των μηνών κλιμακούμενης βίας στη Μέση Ανατολή. Έμποροι και αναλυτές λένε ότι αυτό θα αλλάξει μόνο εάν ένας ευρύτερος πόλεμος διαταράξει τις αποστολές ιρανικού πετρελαίου μέσω του Στενού του Ορμούζ, ένα βασικό σημείο ασφυξίας για τα δεξαμενόπλοια αργού που μεταφέρουν προμήθειες στην Κίνα και αλλού.

Αφού έγινε σαφές ότι η επίθεση στο Ισραήλ είχε τελειώσει χωρίς εκτεταμένες απώλειες, η αγορά άρχισε να μετριάζει τις απώλειες. Ο S&P 500 διολίσθησε 0,9%, αφού υποχώρησε έως και 1,4%, ενώ ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε κατά 0,4% χαμηλότερα—με τους δύο δείκτες να υποχωρούν από τα ρεκόρ της Δευτέρας. Ο Nasdaq Composite είχε τη χειρότερη επίδοση της ημέρας, σημειώνοντας πτώση 1,5%.

Ωστόσο, οι επενδυτές και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η αστάθεια μπορεί να επιστρέψει. «Οι στρατιωτικές συγκρούσεις μπορούν γρήγορα να κλιμακωθούν σε ένα σενάριο που προκαλεί δραματικές απώλειες στις αγορές, με ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και τα ομόλογα να έχουν μεγάλες εισροές», δήλωσε ο Κουίνσι Κρόσμπι, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial.

Οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου και τα μέτρα αστάθειας των μετοχών υποδηλώνουν ότι οι έμποροι δεν περιμένουν ολοκληρωτικό πόλεμο, πρόσθεσε ο Κρόσμπι. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, η οποία μειώνεται καθώς αυξάνονται οι τιμές των ομολόγων, διαμορφώθηκε στο 3,742%, από 3,798% τη Δευτέρα.

Οι κινήσεις της Τρίτης οδήγησαν τόσο τον S&P 500 όσο και τον Dow από τα ρεκόρ που σημείωσαν τη Δευτέρα, αφότου ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ ήταν σε «σταθερή κατάσταση». Οι μετοχές της τεχνολογίας έσυραν τους κυριότερους δείκτες χαμηλότερα την Τρίτη.

Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν 2,9% μετά από έκθεση αναλυτών της Barclays ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η εταιρεία έχει περικόψει τις παραγγελίες παραγωγής για τα τελευταία της τηλέφωνα. Η Occidental Petroleum και η Marathon Oil ήταν από τις καλύτερες επιδόσεις της ημέρας, λαμβάνοντας ώθηση από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου. Ο ενεργειακός τομέας S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,3%.

Πιθανός στόχος η πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν

Η ιρανική πετρελαϊκή υποδομή μπορεί τώρα να αποτελέσει στόχο για το Ισραήλ μετά την τελευταία επίθεση με πυραύλους, προειδοποίησαν αναλυτές. Οι παρατηρητές πετρελαίου βλέπουν τώρα μια πραγματική απειλή για τις προμήθειες αργού μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ που κλιμακώνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Οι ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές ενδέχεται σύντομα να γίνουν στόχος για το Ισραήλ καθώς εξετάζει αντίποινα, είπαν αναλυτές στο CNBC. «Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί τελικά να επηρεάσει την προσφορά πετρελαίου», δήλωσε ο Σαούλ Κάβονιτς, ανώτερος αναλυτής ενέργειας στο MST Marquee. «Η πιθανότητα μιας διακοπής στον εφοδιασμό πετρελαίου πλέον υπάρχει».

Αυτές οι τελευταίες εξελίξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο «συσσώρευσης γεωπολιτικών κινδύνων» κατά την οποία οι έμποροι απέκρουσαν τις απειλές διακοπής του εφοδιασμού πετρελαίου που προέρχονται από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και στην Ουκρανία, είπε.

Έως και το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς η σύγκρουση καλύπτει τώρα άμεσα το Ιράν και μια επίθεση ή αυστηρότερες κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν ξανά τις τιμές στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, πρόσθεσε ο Κάβονιτς.

Η τελευταία πυραυλική επίθεση του Ιράν ακολούθησε την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο, εντείνοντας την επίθεσή του εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ. Οι περισσότεροι από τους 200 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν αναχαιτίστηκαν από την άμυνα του Ισραήλ και των ΗΠΑ και δεν αναφέρθηκαν θύματα στο Ισραήλ ως αποτέλεσμα της επίθεσης.

Οι τιμές του πετρελαίου κέρδισαν πάνω από 5% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση μετά το πυραυλικό χτύπημα, πριν φθάσουν σε άνοδο 2%. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent διαπραγματεύεται τώρα 1,44% υψηλότερα στα 74,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate αυξήθηκαν 1,62% στα 70,95 δολάρια το βαρέλι.

Από την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, οι διαταραχές στην αγορά πετρελαίου έχουν περιοριστεί. Η αυξημένη παραγωγή από τις ΗΠΑ και η εκτεταμένη κινεζική ζήτηση έχουν μειώσει τις τιμές, δήλωσε ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.

Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, παράγοντας σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Νέα φάση πολέμου;

Άλλοι αναλυτές επανέλαβαν την προειδοποίηση του Κάβονιτς. «Καθώς το Ισραήλ στρέφεται από τη Γάζα στον Λίβανο και το Ιράν, ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα και πιο σχετική με την ενέργεια φάση», είπε στο CNBC ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος της Rapidan Energy Group, προσθέτοντας ότι αναμένει τα αντίποινα του Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση, δυσανάλογα μεγάλο». «Θα χειροτερέψει πριν βελτιωθεί», είπε.

Ο Ρος Σαπ, επικεφαλής της έρευνας στη GeoQuant, η οποία αξιοποιεί δομικά και υψηλής συχνότητας δεδομένα για τη δημιουργία βαθμολογιών πολιτικού κινδύνου, είπε ότι το μοντέλο ανάλυσης κινδύνου του οργανισμού για τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, το οποίο παρέμεινε σε τρεις τυπικές αποκλίσεις της μέσης τάσης σε σχέση με το τα τελευταία 12 χρόνια, σημείωσε σημαντική άνοδο μετά τις τελευταίες επιθέσεις πυραύλων.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αναμένονται «πολύ μεγαλύτερα γεγονότα», είπε ο Σαπ. Ο Τζος Γιανγκ, CIO της Bison Interests, ο οποίος παρατηρεί με παρόμοιο τρόπο μια αυξανόμενη πιθανότητα επίθεσης στην ιρανική πετρελαϊκή υποδομή διακοπής του εφοδιασμού με πετρέλαιο, είπε ότι αυτό σηματοδοτεί μια «σημαντική κλιμάκωση» από το Ιράν. Σε περίπτωση που οι ιρανικές εξαγωγές διακοπούν λόγω επίθεσης, ο Γιανγκ προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν σε περισσότερα από 100 δολάρια το βαρέλι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή