Στο στόχαστρο οι πλουτοπαραγωγικές υποδομές του Ιράν - Τι θα στοχεύσει το Ισραήλ
Για οποιαδήποτε επίθεση στις οικονομικές υποδομές της χώρας θα πρέπει να εξουδετερωθεί μέρος της αεράμυνας του Ιράν.
Συνεχίζονται στο Ισραήλ οι διεργασίες για τον τύπο και το μέγεθος της «απάντησης» στην Ιρανική επίθεση που έλαβε χώρα χθες το βράδυ, με τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να συμμετέχει σε συσκέψεις με την ηγεσία τόσο του στρατού όσο και των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας.
Σύμφωνα με «πηγές» που επικαλούνται ισραηλινά μέσα, αυτή η απάντηση θα έχει ως στόχο να προκαλέσει «σημαντική οικονομική ζημιά» στο Ιράν. Σημείωσε ακόμη ότι η αίσθηση είναι ότι η απάντηση «πρέπει να είναι σημαντική και πρέπει να έρθει σύντομα».
Πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου ή πυρηνικές εγκαταστάσεις;
Αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης σχετικά με τους πιθανούς στόχους του Ισραήλ είναι το εάν αυτό θα επιλέξει να πλήξει τις «κλασσικές» ενεργοπαραγωγικές υποδομές του Ιράν όπως τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου και τις εγκαταστάσεις από τις οποίες ο ενεργειακός πλούτος του Ιράν μεταφέρεται στο εξωτερικό ή θα επιλέξει να στοχεύσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.
Φυσικά για να λάβουν χώρα αυτού του είδους οι επιθέσεις εναντίον του Ιράν θα πρέπει να έχει προηγηθεί η εξουδετέρωση μέρους της αεράμυνας του.
Όπως τονίζεται σε διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, μια επίθεση στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσε να καταστρέψει την οικονομία της χώρας.
Ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία η επιβράδυνση της οικονομία της Κίνας, έχει μειώσει τη ζήτηση για το ιρανικό πετρέλαιο προκαλώντας προβληματισμό στην Τεχεράνη.
Γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και .. εσωτερικές εξελίξεις στο Ιράν, γεγονός που εξηγεί τις πρόσφατες δηλώσεις του Νετανιάχου περί «απελευθέρωσης» του από το ισλαμικό καθεστώς.
Το οποίο βέβαια με την σειρά του απειλεί ότι σε περίπτωση χτυπήματος στις πετρελαϊκές τους εγκαταστάσεις θα απαντήσει με χτυπήματα σε πλήθος αντίστοιχων στόχων σε πλήθος χωρών στην Μέση Ανατολή.