Οι Χούθι έβαλαν στο στόχαστρο τα ελληνικά πλοία: Απειλές και τελεσίγραφα σε ναυτιλιακές εταιρείες

Η οργάνωση της Υεμένης απειλούσε τις εταιρείες με σκοπό τα πλοία τους να μείνουν μακρυά από την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούθι έβαλαν στο στόχαστρο τα ελληνικά πλοία: Απειλές και τελεσίγραφα σε ναυτιλιακές εταιρείες
5'

Πλήθος απειλητικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με αποστολέα οργάνωση που σχετίζεται με τους Χούθι της Υεμένης λάμβαναν ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, όπως αποκαλύπτει το Reuters.

Οι αποστολές αυτές ξεκίνησαν ήδη από τον Μάιο και εστάλησαν τουλάχιστον σε έξι ναυτιλιακές εταιρείες, με αποτέλεσμα άλλες εξ' αυτών να διακόψουν τα ταξίδια τους στην Ερυθρά Θάλασσα και άλλες να σταματήσουν τους ελλιμενισμούς τους σε ισραηλινά λιμάνια.

Όπως περιγράφει το πρακτορείο, το πρώτο e-mail εστάλη ένα βράδυ του Μαΐου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας παρατήρησε ένα ασυνήθιστο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα «εισερχόμενα» του προσωπικού του λογαριασμού, συνεχίζει το Reuters.

Το μήνυμα, το οποίο εστάλη και στην επαγγελματική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ίδιου στελέχους, προειδοποιούσε ότι ένα από τα πλοία της εταιρείας, που ταξίδευε μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, κινδύνευε να δεχθεί επίθεση από την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή των Χούθι της Υεμένης.

Στο μήνυμα που δημοσιεύει το Reuters, οι εταιρείες δέχτηκαν προειδοποίησή ότι πλοία τους είχαν παραβιάσει την απαγόρευση διέλευσης που επέβαλλαν οι Χούθι, ελλιμενίζοντας σε ισραηλινό λιμάνι και θα γινόταν «στόχος των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης σε οποιαδήποτε περιοχή κρίνουν αυτές κατάλληλη».

«Φέρετε την ευθύνη και τις συνέπειες της συμπερίληψης του πλοίου στον κατάλογο απαγόρευσης», ανέφερε το ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο υπέγραφε το Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων (HOCC), με έδρα την Υεμένη. Όπως αναφέρει το Reuters, πρόκειται για τον φορέα που συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 για την επικοινωνία μεταξύ των δυνάμεων των Χούθι και των φορέων εμπορικής ναυτιλίας.

Το συγκεκριμένο email ήταν πρώτο από μια σειρά τέτοιων μηνυμάτων που όπως αναφέρεται εστάλησαν σε τουλάχιστον έξι ελληνικές εταιρίες.
«Τα πλοία σας παραβίασαν την απόφαση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης», ανέφερε ένα άλλο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη τον Ιούνιο και φαίνεται να προήλθε από διαδικτυακό domain της κυβέρνησης της Υεμένης.

Παραλήπτης η εταιρεία που είχε στοχοποιηθεί τον Μάιο, αλλά και μια ακόμα ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία δεν κατονομάζεται.
«Ως εκ τούτου, θα επιβληθούν τιμωρίες σε όλα τα πλοία της εταιρείας σας… Με εκτίμηση, το Ναυτικό της Υεμένης», κατέληγε το e-mail.

Το 30% των στόχων των Χούθι ελληνικά πλοία!

Τα ελληνικών συμφερόντων πλοία, τα οποία αντιπροσωπεύουν έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον κόσμο, αποτελούν σχεδόν το 30% των στόχων από τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις των Χούθι έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Lloyd’s List Intelligence, που όμως δε διευκρινίζει αν τα πλοία αυτά είχαν δεσμούς με το Ισραήλ.

Τον Αύγουστο, η πολιτοφυλακή των Χούθι – η οποία αποτελεί μέρος της συμμαχίας του Ιράν «Άξονας της Αντίστασης» που αποτελείται από παράνομες ένοπλες ομάδες κατά του Ισραήλ – επιτέθηκε στο δεξαμενόπλοιο Sounion, αφήνοντάς το να καίγεται για εβδομάδες πριν μπορέσει να ρυμουλκηθεί σε ασφαλέστερη περιοχή.

Τα χτυπήματα που έχουν σημειωθεί, έχουν ωθήσει πολλά πλοία να ακολουθήσουν μια πολύ μεγαλύτερη – αλλά και ασφαλέστερη – διαδρομή, που κάνει τον γύρο της Αφρικής. Η κίνηση μέσω της διώρυγας του Σουέζ έχει μειωθεί από περίπου 2.000 διελεύσεις τον μήνα, πριν από τον Νοέμβριο του 2023, σε περίπου 800 τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Lloyd’s List Intelligence.

Επιβεβαιώνει η επιχείρηση ASPIDES

Το Reuters επικοινώνησε και με τον Βασίλειο Γρυπάρη, επιχειρησιακό διοικητή της ναυτικής δύναμης Aspides της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που όπως αναφέρει έχει βοηθήσει περισσότερα από 200 πλοία να πλεύσουν με ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα. Και οποίος επιβεβαίωσε τις τακτικές αυτές των Χούθι.

«Η επιχείρηση Aspides είναι ενήμερη για αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» σημείωσε, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε απάντηση θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά και ότι οι εταιρείες συνιστάται έντονα να ειδοποιούν τους ειδικούς ασφαλείας τους, εάν έρθουν σε επαφή πριν από τον απόπλου». Κάλεσε δε τα πλοία να μην απαντούν σε «οχλήσεις» από τους Χούθι:«Ειδικότερα, για το HOCC, η συμβουλή ή η καθοδήγηση είναι να μην απαντάτε σε κλήσεις VHF και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το «Ναυτικό της Υεμένης» ή το «Κέντρο Διοίκησης Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων» (HOCC)».

Ελληνικές εταιρείες διακόπτουν τα ταξίδια τους, Κινέζοι και Ρώσοι συνεχίζουν ανενόχλητοι.

Τα μηνύματα που εστάλησαν μετά τον Μάιο ήταν πιο απειλητικά. Τουλάχιστον δύο ναυτιλιακές εταιρείες που διαχειρίζονται ελληνικά πλοία και έλαβαν απειλές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποφάσισαν να τερματίσουν τα εν λόγω ταξίδια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές, αρνούμενες να κατονομάσουν τις εταιρείες για λόγους ασφαλείας.

Οι Χούθι όμως δεν έχουν σταματήσει όλη την κυκλοφορία και η πλειονότητα των πλοίων κινεζικής και ρωσικής ιδιοκτησίας - τα οποία θεωρούν ότι δε συνδέονται με το Ισραήλ - μπορούν να διέρχονται απρόσκοπτα με χαμηλότερο κόστος ασφάλισης.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο παρελθόν υπήρξαν αναφορές για συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και Χούθι, προκειμένου η Υεμενική οργάνωση να προμηθευτεί προηγμένους αντι-πλοϊκούς πυραύλους.

"Διαβεβαιώνουμε εκ νέου τα πλοία που ανήκουν σε εταιρείες που δεν έχουν καμία σχέση με τον ισραηλινό εχθρό ότι είναι ασφαλή και ότι έχουν ελευθερία (κίνησης) και (να) διατηρούν τις συσκευές AIS συνεχώς σε λειτουργία", ακουγόταν σε ηχητική καταγραφή ενός μηνύματος των Χούτι που μεταδόθηκε σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα τον Σεπτέμβριο. Και κατέληγε με το «σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή