Μέση Ανατολή - Ο «πόλεμος» των κατασκόπων: Από την 7η Οκτωβρίου έως τη δολοφονία Νασράλα

Από την στιγμή που η Χαμάς κατάφερε να «τυφλώσει» την Μοσάντ μέχρι την δολοφονία Νασράλα, ο κύριος «παίκτης» στις συγκρούσεις είναι οι μυστικές υπηρεσίες των εμπλεκομένων. Γι' αυτό και αποτελούν στόχο ... πυραύλων πλέον.

Μέση Ανατολή - Ο «πόλεμος» των κατασκόπων: Από την 7η Οκτωβρίου έως τη δολοφονία Νασράλα
11'

Κατά την επίθεσή του με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ το Ιράν εκτός από την αεροπορική βάση στην οποία εδρεύουν τα αεροσκάφη F-35 «σημάδεψε» και το αρχηγείο της Mossad.

Όπως ακριβώς είχε κάνει και η Χεζμπολάχ τον Αύγουστό, όταν όπως είχε δηλώσει «εξαπέλυσε ομοβροντίες πυραύλων Fadi 4 στη βάση Glilot της μονάδας 8200 της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και στο αρχηγείο της Μοσάντ που βρίσκεται στα περίχωρα του Τελ Αβίβ».

Όπως ακριβώς έπραξε χθες και το Ισραήλ, του οποίου οι αεροπορικές επιδρομές, στόχευσαν εγκαταστάσεις πληροφοριών και επικοινωνιών της Χεζμπολάχ, στο δεύτερο μόλις χτύπημα του Ισραήλ στην κεντρική Βηρυττό.
Αποκάλυψε δε την ίδια ημέρα ότι ανάμεσα στα τρια επιφανή μέλη της Χαμάς που είχε δολοφονήσει προ μηνών στην Γάζα ήταν και ο Sameh al-Siraj, ο οποίος κατείχε το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας στο πολιτικό γραφείο και την Επιτροπή Εργασίας της Χαμάς, και ο Sami Oudeh, διοικητής του Γενικού Μηχανισμού Ασφαλείας της Χαμάς. Κάνοντας ξεκάθαρο ότι την ίδια τακτική ακολουθούσε το Ισραήλ και κατά την διάρκεια της κορύφωσης σύγκρουσης στην Λωρίδα της Γάζας, όταν πρωτεύον στόχος για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ήταν οι «άνθρωποι» του συστήματος πληροφοριών της Χαμάς.

Είναι ξεκάθαρο ότι στη συγκεκριμένη σύγκρουση οι υπηρεσίες πληροφοριών αποτελούν κύριο στόχο των αντιμαχόμενων πλευρών. Γεγονός διόλου περίεργο, αφού αυτές επί χρόνια επιδίδονται σε έναν δικό τους πόλεμο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δολοφονίες, δολιοφθορές και κάθε είδους επιθέσεις.

Πληροφορίες αντί για πυροβολικό

Ο ενισχυμένος ρόλος των υπηρεσιών πληροφοριών στην συγκεκριμένη σύγκρουση αποδεικνύεται περίτρανα με το γεγονός ότι ήταν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ και όχι το… πυροβολικό του όπως γίνεται στις περισσότερες στρατιωτικές συγκρούσεις. που ξεκίνησε την επίθεση κατά της Χεζμπολάχ.

Σε μια πρωτοφανή επιχείρηση – που σίγουρα αποτέλεσε σημείο καμπής για τους μελλοντικούς επιχειρησιακούς σχεδιασμούς στρατιωτικών επιχειρήσεων ανατίναξαν τους βομβητές που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της Σιϊτικής οργάνωσης. Με σκοπό την πρόκληση όχι σοκ και δέους, αλλά παράλυσης του οργανωτικού πυρήνα της οργάνωσης και πανικού στα μέλη της.

Ένα χτύπημα με προεργασία ετών, που προσδιορίζει με τον ευκολότερο τρόπο το γιατί στο μωσαϊκό της Μέσης Ανατολής, οι υπηρεσίες πληροφοριών παίζουν σημαντικό ρόλο στην διεξαγωγή του πολέμου και ίσως να είναι τελικά αυτές που κρίνουν το αποτέλεσμά του.

Δεν ήταν όμως το πρώτο...

Το εναρκτήριο λάκτισμα

Διότι εξίσου σκληρό ήταν το χτύπημα που κατάφεραν στο Ισραήλ οι υπηρεσίες πληροφοριών της Χαμάς, όταν το πρωί της 7ης Οκτωβρίου έπιασαν στον ύπνο το Ισραήλ και κατέδειξαν την αδυναμία των τεχνολογικών του συστημάτων επιτήρησης των συνόρων της Γάζας.

Πριν ξεκινήσει ο κύριος όγκος των ενόπλων της Χαμάς, ομάδες της οργάνωσης είχαν δράσει με σκοπό να «τυφλωθεί» το ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης των συνόρων. Πρώτο πλήγμα ήταν οι επιθέσεις στους πύργους επιτήρησης, με σκοπό οι δυνάμεις του Ισραήλ ναμείνουν στο σκοτάδι ως προς τις κινήσεις των ενόπλων. Mε αποτέλεσμα να ακολουθήσει το μακελειό που άφησε πίσω του πάνω από 1200 νεκρούς, κυρίως αμάχους και 250 ομήρους, εκ των οποίων οι μισοί απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο και οι υπόλοιποι θεωρούνται νεκροί.

Πέρα όμως από το πλήγμα κατά των πολιτών, η επιχείρηση της Χαμάς αποτέλεσε ένα σκληρό σόκ για τις δυνάμεις Ασφαλείας του Ισραήλ αλλά και την πολιτική του ηγεσία. Γιατί το να γίνει στην Γάζα, «κάτω από την μύτη» των Ισραηλινών υπηρεσιών όχι μόνον το χτύπημα αυτό καθ' αυτό αλλά κυρίως η προετοιμασία του, πιθανώς επί χρόνια, σήμαινε ότι οι «υπηρεσίες» της Χαμάς είχαν καταφέρει αυτό που κανείς δεν πίστευε δυνατό.

Και που είχε ως συνέπεια σειρά παραιτήσεων – σε εύθετο χρόνο – τόσο στα ανώτατα κλιμάκια του στρατού όσο και στις υπηρεσίες πληροφοριών.

  1. 2 Φεβρουαρίου 2024: Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Έρευνας της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ταξίαρχος Amit Saar, παραιτείται "για προσωπικούς λόγους, που δεν σχετίζονται με την αποτυχία της μονάδας να σημάνει συναγερμό για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αλλά για ασθένεια", σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
  • 22 Απριλίου 2024: Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, υποστράτηγος Aharon Haliva, παραιτείται λόγω της αποτυχίας του να προβλέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.
  • 6 Ιουνίου 2024: Ο διοικητής της Μεραρχίας Γάζας του ισραηλινού στρατού, ταξίαρχος Avi Rosenfeld, ανακοινώνει την παραίτησή του λόγω της αποτυχίας του να προστατεύσει τις ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και τους οικισμούς κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
  • 11 Ιουλίου 2024: Ο επικεφαλής της νότιας περιφέρειας της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet παραιτείται, επικαλούμενος την αποτυχία της υπηρεσίας του να αποτρέψει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
  • 29 Αυγούστου 2024: Ένας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών στο τμήμα της Γάζας ενημερώνει τους διοικητές του ότι προτίθεται να παραιτηθεί λόγω της αποτυχίας των μυστικών υπηρεσιών στις 7 Οκτωβρίου.
  • 1 Σεπτεμβρίου 2024: Ο διοικητής της Μονάδας 8200, της μεγαλύτερης μονάδας συλλογής πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, ταξίαρχος Yossi Shariel, προτίθεται να ανακοινώσει την παραίτησή του τις επόμενες εβδομάδες ως απάντηση στην κριτική που του ασκήθηκε σχετικά με τις αποτυχίες των πληροφοριών στις 7 Οκτωβρίου.
  • 3 Σεπτεμβρίου 2024: Ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων του ισραηλινού στρατού, Tamir Yadai, παραιτείται για "προσωπικούς λόγους", αφού υπηρέτησε τρία χρόνια στη θέση του. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, αναμένεται να υποβάλει την υποψηφιότητά του για "σημαντικές θέσεις" εντός του στρατού.

Ήταν απολύτως φυσιολογικό οι ισραηλινές υπηρεσίες να προσπαθήσουν να «ανταποδώσουν» το χτύπημα που δέχθηκαν προκειμένου να επανορθώσουν και το πληχθέν γοητρό τους.

Η δολοφονία Χανίγια

Κάτι που έκαναν με την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Επιχειρώντας στην καρδιά του εχθρικού εδάφους και επιφυλάσσοντας έτσι μια έκπληξη πρώτου μεγέθους στο Ιράν και τις δικές του υπηρεσίες, που αποδείχθηκαν … ανίκανες να εμποδίσουν την δολοφονία ενός τόσο σημαντικού «στόχου» στην ίδια τους την πρωτεύουσα.

Γεγονός πάντως που δεν σόκαρε τους αναλυτές, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στο πρόσφορο έδαφος που βρίσκουν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στο πολυπολιτισμικό μωσαϊκό των λαών που αποτελούν τον πληθυσμό του Ιράν, κάποιοι εκ των οποίων δεν βλέπουν με συμπάθεια το ισλαμικό καθεστώς.

Ταυτόχρονα όμως προκάλεσε και την πρώην κρίση για την κυβέρνηση του προέδρου του Μασούντ Πεζεσκάν, κατά τις πρώτες ημέρες της θητείας του.
Ο Πεζεσκιάν υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα "υπερασπιστεί το έδαφός της" και θα κάνει τους επιτιθέμενους να μετανιώσουν για την πράξη τους. Η απάντηση του Ιράν ήταν η πρώτη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ.

Η δολοφονία Νασράλα

Ακολούθησε η έκρηξη των βομβητών που βρισκόντουσαν στα χέρια των μελών της Χεζμπολάχ. Για την οποία ήδη έχουν γραφτεί πολλά και που χαρακτηρίστηκε ως καταλύτης για τις μελλοντικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Με τους ειδικούς να αναρωτιούνται ποια ήταν η υπηρεσία που ήταν κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για την πρωτόγνωρη αυτή επιχείρηση που οδήγησε στις χιλιάδες εκρήξεις κάθε είδους ηλεκτρονικών συσκευών, από βομβητές έως και ηλιακά πάνελ. Και στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος να έρχεται η μυστική μονάδα κυβερνοπολέμου του Ισραήλ με την ονομασία 8200, χωρίς όμως να αποκλείεται η συνεργασία της με την Μοσάντ.

Ακολούθησε η δολοφονία Νασράλα, με την χρήση βομβών bunker-buster που κυριολεκτικά εξαφάνισαν από τον ... χάρτη το υπόγειο στρατηγείο του ηγέτη της Χεζμπολάχ. Με τον ηγέτης της Χεζμπολάχ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες λίγο πριν να έχει συμφωνήσει σε «εκεχειρία» με το Ισραήλ ενώ σύμφωνα με άλλες να έχει προειδοποιηθεί από τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν να φύγει από τα γνωστά του λημέρια.

Ακόμη κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς οι Ισραηλινοί είχαν τις απαραίτητες πληροφορίες για να χτυπήσουν τον Νασράλα. Και τα σενάρια όπως είναι σαφώς... δίνουν και παίρνουν. Με το μόνο που να έχει γίνει σαφές να είναι το ότι το Ιράν απέτυχε να προστατεύσει τους ηγέτες των δύο σημαντικότερων μετά από αυτό δυνάμεων του «άξονα της αντίστασης».

Το χτύπημα κατά του Νασράλα, ανάγκασε το Ιράν να δράσει ξανά. Όπως αναφέρει η ειδικός στα θέματα ισλαμικών οργανώσεων Εύα Κουλουριώτη σε αναρτησή της στο «Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Νασράλα στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο του Ιράν συνεδρίασε κατόπιν προσωπικού αιτήματος του Καμενεϊ.

Στη συνεδρίαση αυτή αποφασίστηκε η εξαπόλυση πυραυλικής επίθεσης κατά του ισραηλινού εδάφους, καθώς ο Χαμενεΐ και οι στρατηγοί του στο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και τον στρατό έκριναν ότι η πολιτική της κυβέρνησης Πεζεσκιάν, η οποία στηρίζεται στη στρατηγική υπομονή και τη μη κλιμάκωση ενόψει της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, έχει οδηγήσει σε πισωγυρίσματα στην δυνατότητα περιφερειακής αποτροπής του Ιράν, φέρνοντας τον κίνδυνο πιο κοντά στο Ιράν από ποτέ.

Ακολούθησε η πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

Στην οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο στόχοι που έπληξαν ιρανικοί πύραυλοι με επιτυχία ήταν κτήρια που ενώ «επισήμως» μπορεί να ήταν απλά σπίτια ή κάτι άλλο, λειτουργούσαν ως κέντρα λειτουργίας της Μοσάντ ή τουλάχιστον βρίσκονταν πλησίον των δικών της εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με αναλυτές το ιρανικό καθεστώς διά αυτής της επίθεσης ήθελε να αποδείξει ότι παρά την ζημιά που έχει γίνει σε Χαμάς και Χεζμπολάχ, αυτό εξακολουθεί να μπορεί να προστατεύει στον εαυτό του.

Και όπως τονίζει η Εύα Κουλουριώτη «να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα, ο τίτλος του οποίου είναι ότι οι πυραυλικές δυνατότητες του Ιράν μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της ισραηλινής επικράτειας, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ στο πλαίσιο της εξίσωσης "πυρηνικά για πυρηνικά"».

Αυτό άλλωστε ισχυρίσθηκε και ο ίδιος ο ιρανικός στρατός σε αναρτησή του στην οποία τόνισε πώς «αυτοί χτύπησαν βομβητές, εμείς απαντήσαμε ανατινάζοντας την καλύτερα φυλασσόμενη αεροπορική βάση του κόσμου», παραθέτοντας φωτογραφίες της βάσης στην οποία σταθμεύουν τα F35.

Μια επίδειξη από πλευράς Ιράν ότι και αυτό διαθέτει δόντια στον τομέα των πληροφοριών και μια σαφής προσπάθεια να ξεπεράσει τις δολοφονίες των ηγετών των προστατευόμενων οργανώσεών του, αποδεικνύοντας την ωμή δύναμη που διαθέτει.

Ρήγμα στις σχέσεις Χεζμπολάχ – Ιράν;

Η δολοφονία όμως τόσο του Χανίγια, όσο και του Νασράλα δημιουργεί ένα «ρήγμα» στο «τόξο της αντίστασης» καθώς στελέχη της Χεζμπολάχ φαίνεται να επιλέγουν να κρατήσουν αποστάσεις πλέον από το Ιράν, αφού όπως αναφέρθηκε σε λιβανέζικα μέσα η σιϊτική οργάνωση δεν προχωρά στην αντικατάσταση του Νασράλα, και υπό τον φόβο ότι οι Ιρανοί «συνεργάτες» του μπορεί να είναι πηγή… Πληροφοριών για το Ισραήλ.

Κάτι που ίσως αποτελεί επιτυχία μεγαλύτερη και από την έκρηξη των βομβητών για τις ισραηλινές υπηρεσίες, και που ίσως οδήγησε τελικά στην απόφαση για βομβαρδισμό του Ισραήλ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ένα από τα σενάρια της «απάντησης» που εξετάζει το Ισραήλ δεν έχει να κάνει ούτε με βομβαρδισμούς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων σε όλη την Μέση Ανατολής, ούτε με βομβαρδισμούς πυρηνικών ή στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ισραήλ, αλλά με την δολοφονία των ανθρώπων που πήραν την απόφαση για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου. Απόφαση που εάν ληφθεί βάζει στο στόχαστρο, εάν όχι τον ίδιο τον Χαμενέι, στενούς τους συνεργάτες.

Και σίγουρα θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή