Κλιματική αλλαγή: Έκπληκτοι οι επιστήμονες - Πρασινίζει ταχύτατα η Ανταρκτική
Ο ρυθμός της αλλαγής έχει επιταχυνθεί κατά περισσότερο από 30% μεταξύ 2016 και 2021
Άναυδοι έχουν μείνει επιστήμονες από τους ταχύτατους ρυθμούς με τους οποίους η κλιματική αλλαγή επηρεάζει, και ήδη η Ανταρκτική πρασινίζει...
Η περιοχή που καλύπτεται από βλάστηση στη χερσόνησο της Ανταρκτικής είναι 10 φορές μεγαλύτερη από ό,τι πριν από τέσσερις δεκαετίες, δήλωσε βρετανική ερευνητική ομάδα.
Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή των 1.300 χλμ. στο βορειότερο τμήμα της ηπείρου - θα μπορούσε να γίνει ευάλωτη σε χωροκατακτητικά είδη ως αποτέλεσμα. Χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Έξετερ και του Χέρτφορντσάιρ, και η Βρετανική Έρευνα της Ανταρκτικής μελέτης, μελέτησαν πόσο «πρασίνισε» η περιοχή ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή .
Προς το παρόν, παραμένει σχεδόν εξ ολοκλήρου καλυμμένο από χιόνι, πάγο και βράχο, με τη φυτική ζωή να αναπτύσσεται μόνο σε ένα μικρό τμήμα του τοπίου, αλλά αυτό το "μικρό κλάσμα έχει αυξηθεί δραματικά".
Σε ένα μέρος της χερσονήσου, η βλάστηση αυξήθηκε από λιγότερο από ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο το 1986 σε σχεδόν 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέχρι το 2021.
Ο ρυθμός της αλλαγής έχει επιταχυνθεί κατά περισσότερο από 30% μεταξύ 2016 και 2021 και η ομάδα είπε ότι έδειξε ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή ή αυτή που προκαλείται από τον άνθρωπο, που είναι βασικός παράγοντας, «δεν έχει όριο στην εμβέλειά της».
Πολλά από τα φυτά που βρέθηκαν, συνήθως βρύα, λειχήνες και μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν σε γυμνές επιφάνειες βράχου και «υπάρχουν για πάνω από 5.000 χρόνια».
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geosciences διαπίστωσε ότι ενώ το έδαφος στην Ανταρκτική είναι σχεδόν ανύπαρκτο, η αύξηση της ζωής των φυτών θα προσθέσει οργανική ύλη και θα επιτρέψει να σχηματιστεί το έδαφος.
Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη άλλων φυτών, είπαν.