Απαντήθηκε το αιώνιο ερώτημα - Έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα;

Την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού οι επιστήμονες απαντούν

Απαντήθηκε το αιώνιο ερώτημα - Έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα;
7'

Από την αρχή της ανθρωπότητας, υπάρχει ένα ερώτημα που απασχολεί τα μυαλά των μεγαλύτερων στοχαστών της ιστορίας.

Το ερώτημα αυτό είναι: «Ποιο ήρθε πρώτο, η κότα ή το αυγό;».

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, ειδικοί της εξέλιξης λένε τις απόψεις τους σχετικά με αυτό το κλασικό αίνιγμα.

Υποστηρίζουν ότι παρόλο που τα αυγά εξελίχθηκαν εκατομμύρια χρόνια πριν από τα κοτόπουλα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το αυγό ήρθε πρώτο.

Τι είναι το αυγό;

Τα αυγά υπάρχουν σχεδόν όσο και όλη η ζωή στη Γη.

Και εκτός από τα θηλαστικά, σχεδόν κάθε είδος ζώου τα γεννάει.

Η εξέλιξη των πρώτων αυγών μπορεί να είναι στενά συνδεδεμένη με τη γέννηση της ζωής όπως την ξέρουμε.

Ο κύριος Howard, ανταποκριτής ζωολογίας και συγγραφέας ενός βιβλίου για την εξέλιξη των αυγών με τίτλο «Infinite Life» λέει: «Τα αυγά είναι «δοχεία» μέσα στα οποία το σπέρμα και το αυγό μπορούν να αναμειχθούν για να δημιουργήσουν έναν νέο, πρωτότυπο συνδυασμό γονιδίων που θα γίνει η ενήλικη μορφή».

Πριν από αυτή την αναπτυξιακή εξέλιξη, οι οργανισμοί αναπαράγονταν μέσω μιας μορφής κλωνοποίησης - παράγοντας έναν γενετικά πανομοιότυπο πληθυσμό που ήταν πολύ ευάλωτος στους ιούς και τα παράσιτα.

Δημιουργώντας ένα χώρο για τη αναπαραγωγή, ο κύριος Howard υποστηρίζει ότι τα αυγά επέτρεψαν τη δημιουργία ειδών που αποτελούνται από μοναδικά μέλη.

«Χωρίς την ερωτική επαφή, και κατ' επέκταση τα αυγά, πιστεύουμε ότι είναι πιθανό τα μέρη να καταστρέφονται από ιούς, πράγμα που σημαίνει ότι πεθαίνουν συχνότερα», λέει ο κύριος Howard.

Τα πρώτα αυγά θα ήταν πολύ διαφορετικά από αυτό που θα αναγνωρίζαμε ως αυγό σήμερα και θα τα γεννούσαν μέδουσες ή σκουληκόμορφα πλάσματα από την αρχή του χρόνου.

Ο κύριος Howard εξηγεί: Πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια, απολιθώματα από την Κίνα δείχνουν ότι τα αυγά ήταν μικροσκοπικά - όχι πολύ πιο χοντρά από μια ανθρώπινη τρίχα.

«Αυτά ήταν αυγά που «πετούσαν» μέσα από τους ωκεανούς, σαν να βρίσκονται πάνω σε σύννεφα. Δεν υπήρχαν φωλιές. Αυτά τα αυγά εισέρχονταν στο νερό και κατέληγαν στον πυθμένα της θάλασσας».

Αν δεχτούμε ότι ένα αυγό είναι απλώς μια «κάψουλα υποστήριξης ζωής» για ένα ζώο, τότε αυτά σίγουρα θα μπορούσαν να θεωρηθούν αυγά κάποιας μορφής.

Με δεδομένο ότι αυτό συνέβη εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν καν η ζωή επιχειρήσει να βγει στη στεριά, φαίνεται ασφαλές να πούμε ότι το αυγό ήρθε πριν από την κότα.

Για τους περισσότερους από εμάς που θεωρούμε τα αυγά πράγματα με σκληρό κέλυφος που μπορούν να ανοιχτούν, αυτή η απάντηση μπορεί να μην είναι πολύ ικανοποιητική.

Η Dr. Ellen Mather, παλαιοντολόγος από το Πανεπιστήμιο Flinders που ειδικεύεται στα αρχαία πτηνά, δήλωσε: «Αν το θέσετε ως ένα πλαίσιο στην αναφορά των αυγών στο σύνολό τους, τότε η απάντηση είναι σίγουρα ότι τα αυγά ήρθαν πρώτα».

Τι είναι το κοτόπουλο;

Τα πρώτα οικόσιτα κοτόπουλα προήλθαν από ένα είδος κόκκινου πτηνού της ζούγκλας που ονομάζεται Gallus gallus και εξελίχθηκε πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να «καθαρίζουν» τις περιοχές από δάση για να καλλιεργήσουν ρύζι και σιτάρι, τα πουλιά από τη ζούγκλα άρχισαν να συγκεντρώνονται στις άκρες των νέων χωραφιών.

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα πουλιά προσαρμόζονταν στους νέους «γείτονές» τους, εξοικειώνονταν περισσότερο με τους ανθρώπους, γίνονταν λιγότερο εδαφικά και άρχισαν να ανατρέφουν μεγαλύτερα κοπάδια πουλιών.

Τελικά, αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα από τα άγρια πτηνά της ζούγκλας να μετατραπούν σε ένα νέο είδος που έγινε γνωστό ως κοτόπουλα ή Gallus gallus domesticus.

Προηγουμένως, οι ερευνητές πίστευαν ότι τα πρώτα πραγματικά οικόσιτα κοτόπουλα είχαν εμφανιστεί πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Ωστόσο, μεταγενέστερες αναλύσεις αποκαλύπτουν ότι πολλά από τα υποτιθέμενα δείγματα «κοτόπουλων» ανήκαν στην πραγματικότητα σε άλλα άγρια πτηνά, όπως οι πάπιες.

Πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι στη Νοτιοανατολική Ασία εξημέρωσαν για πρώτη φορά αυτά τα πτηνά κάπου μεταξύ του 1650 π.Χ. και του 1250 π.Χ.

Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό θα έκανε το κοτόπουλο ηλικίας περίπου 3.500 ετών.

Τι ήρθε πρώτο, ο δεινόσαυρος T.Rex ή το αυγό;

Ενώ τα κοτόπουλα έχουν ηλικία μόλις μερικών χιλιάδων ετών, το αυγό, από την άλλη πλευρά, χρονολογείται εκατομμύρια χρόνια πίσω, στην εποχή των δεινοσαύρων.

Η Dr. Mather λέει: «Τα πρώτα αυγά που γεννήθηκαν στη στεριά θα πρέπει να ήρθαν πολύ αργότερα κατά τη διάρκεια της ανθρακικής περιόδου μεταξύ 358 και 298 εκατομμυρίων ετών πριν, τα οποία γεννήθηκαν από τα πρώτα ερπετά».

Αυτά τα αυγά είχαν πιθανότατα μαλακό κέλυφος όπως τα αυγά των σύγχρονων ερπετών, όπως για παράδειγμα των φιδιών.

Η Dr. Mathers λέει ότι τα πρώτα αυγά με σκληρό κέλυφος εμφανίστηκαν κατά την πρώιμη Ιουρασική περίοδο και γεννήθηκαν από δεινόσαυρους.

Απολιθωμένα αυγά που γεννήθηκαν από τα μακρύλαιμα σαυρόποδα - η οικογένεια στην οποία ανήκουν ο Βροντόσαυρος και ο Διπλόδοκος - έχουν βρεθεί 195 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Αυτά θα έμοιαζαν πολύ περισσότερο με τα αυγά που θα αναγνωρίζαμε σήμερα από πολλά πουλιά και σαύρες.

Πέρυσι, οι επιστήμονες βρήκαν ένα τεράστιο εκκολαπτήριο δεινοσαύρων που περιείχε 91 φωλιές τιτανοσαύρων και 256 αυγά, δείχνοντας ότι αυτά τα γιγάντια πλάσματα φωλιάζαν μαζί ακριβώς όπως τα πουλιά.

Ακόμη και αν περιορίσουμε την αναζήτησή μας στα αυγά που γεννούν μόνο τα πουλιά, η κότα εξακολουθεί να χάνει κατά περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια.

Ο Αρχαιοπτέρυξ, το πρώτο πουλί που εξελίχθηκε από τους δεινόσαυρους, εμφανίστηκε πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια.

Ομοίως, το παλαιότερο επιβεβαιωμένο απολιθωμένο αυγό που πιστεύεται ότι έχει γεννηθεί από πουλί είναι ηλικίας περίπου 127 εκατομμυρίων ετών, και χρονολογείται στην Πρώιμη Κρητιδική περίοδο.

Έτσι, με κάθε εξελικτικό όρο, το αυγό ήρθε σίγουρα πριν από την κότα.

Η υπόθεση της κότας

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα πλήγμα για το κοτόπουλο, αυτός είναι μόνο ένας τρόπος ερμηνείας της ερώτησης.

«Ανάλογα με το πώς ερμηνεύετε την ερώτηση, και οι δύο απαντήσεις θα μπορούσαν να είναι σωστές», λέει η Dr. Mather.

Αντί να ρωτάμε αν εξελίχθηκαν πρώτα τα κοτόπουλα ή τα αυγά, μια πιο κλασική εκδοχή της ερώτησης είναι να ρωτήσουμε αν ήρθε πρώτη η κότα ή το αυγό της κότας.

Ο προφανής γρίφος είναι ότι μπορεί να σκεφτούμε ότι μια κότα μπορεί να εκκολαφθεί μόνο από ένα αυγό κότας, το οποίο, φυσικά, μπορεί να γεννηθεί μόνο από μια άλλη κότα.

Ο Αριστοτέλης, ένας από τους πρώτους στοχαστές που ασχολήθηκε με τη συζήτηση κοτόπουλο εναντίον αυγού, την είδε ως ένα παράδειγμα άπειρης παλινδρόμησης - κοτόπουλα που εκκολάπτονται από αυγά τα οποία γεννήθηκαν από κοτόπουλα καθ' όλη τη διάρκεια του κόσμου έως την αρχή.

Ωστόσο, χάρη στη σύγχρονη αντίληψή μας για την εξέλιξη, γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει.

Είδη όπως τα κοτόπουλα δεν είναι αμετάβλητες μάζες που υπάρχουν για πάντα, αλλά προσωρινές δομές που ενώθηκαν από τα ορμητικά εξελικτικά ρεύματα.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπήρξε μια στιγμή κατά την οποία ένας πληθυσμός άγριων πτηνών σταμάτησε να είναι πτηνά της ζούγκλας και άρχισε να είναι κοτόπουλα.

Η Dr. Mather λέει: «Τα πρώτα αληθινά κοτόπουλα θα είχαν εκκολαφθεί από αυγά που είχαν γεννήσει μερικώς εξημερωμένα κόκκινα πουλιά της ζούγκλας».

Με άλλα λόγια, το πρώτο αληθινό κοτόπουλο θα είχε εκκολαφθεί προτού γεννηθούν αυγά αληθινών κοτόπουλων.

Η Dr. Mather καταλήγει: «Αν η ερώτηση ερμηνεύεται ως αναφερόμενη σε αυγά κοτόπουλου, τότε η απάντηση θα ήταν ότι το κοτόπουλο ήρθε πρώτο».

Πηγή: Daily Mail

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή