Διεθνείς πιέσεις κατά του Ισραήλ - Έρευνα για το χτύπημα κατά του στρατού του Λιβάνου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού του Λιβάνου ισραηλινά πλήγματα με στόχο μια στρατιωτική βάση στην Κάφρα, στο νότιο Λίβανο, σκότωσαν δύο στρατιώτες του.

Διεθνείς πιέσεις κατά του Ισραήλ - Έρευνα για το χτύπημα κατά του στρατού του Λιβάνου
AP
3'

Ο στρατός του Ισραήλ δηλώνει ότι διεξάγει έρευνα μετά την κατηγορία Λιβανέζων αξιωματούχων για ισραηλινό πλήγμα που κόστισε την ζωή δύο στρατιωτών της χώρας την Παρασκευή.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του στρατού του Λιβάνου στην οποία αναφερόταν ότι ισραηλινά πλήγματα με στόχο μια στρατιωτική βάση στην Κάφρα, στο νότιο Λίβανο, σκότωσαν δύο στρατιώτες του.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις δήλωσαν στο CNN ότι εξετάζουν το αναφερόμενο περιστατικό και προσθέτουν ότι δεν γνώριζαν για εγκατάσταση των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή: "Νωρίτερα σήμερα, οι IDF έπληξαν τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Λίγο αργότερα, ελήφθη μια αναφορά σχετικά με το ότι αρκετοί στρατιώτες του Λιβανέζικου στρατού χτυπήθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

Μετά την παραλαβή της αναφοράς, οι IDF άρχισαν να διεξάγουν ενδελεχή εξέταση του περιστατικού. Οι IDF τονίζουν ότι δεν γνωρίζουν ότι βρέθηκε κάποια εγκατάσταση του Λιβανέζικου στρατού στην περιοχή του πλήγματος", αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Ενώ χθες το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε - για μια ακόμη φορά - την ελπίδα για μια διπλωματική λύση στο Λίβανο και την αποτροπή μιας ευρύτερης σύγκρουσης, καθώς στηρίζει τις προσπάθειες του εύθραυστου κράτους να επιβληθεί έναντι της Χεζμπολάχ.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε και πάλι ότι το Ισραήλ, το οποίο πραγματοποιεί εκτεταμένα και θανατηφόρα πλήγματα σε στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, «έχει δικαίωμα να αμυνθεί» εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας, αλλά δήλωσε ότι ανησυχεί για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης.

«Συνεχίζουμε να εμπλεκόμαστε εντατικά για να αποτρέψουμε ευρύτερες συγκρούσεις στην περιοχή», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Ασίας στο Λάος.

«Όλοι μας έχουμε ισχυρό συμφέρον να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στην ασφάλεια και την ασφάλειά τους, τα παιδιά θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο», λέει.

«Έτσι, το Ισραήλ έχει σαφές και πολύ νόμιμο συμφέρον να το κάνει αυτό. Ο λαός του Λιβάνου θέλει το ίδιο πράγμα. Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσουμε εκεί είναι μέσω μιας διπλωματικής συνεννόησης, πάνω στην οποία εργαζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό και στην οποία εστιάζουμε αυτή τη στιγμή».

Ο Μπλίνκεν πραγματοποίησε επίσης τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η προεδρία του Λιβάνου είναι κενή εδώ και δύο χρόνια και ο Μπλίνκεν υπογραμμίζει την «ανάγκη να εξουσιοδοτηθεί η ηγεσία που αντανακλά τη βούληση του λαού για έναν σταθερό, ευημερούντα και ανεξάρτητο Λίβανο».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή